Tekst objavljen: 21.07.2020 14:05        


Od 5.000 dinara pa do dva miliona dinara - toliko iznose godišnje eko takse koje plaćaju sva preduzeća, ali i preduzetnici u Srbiji. Tačan iznos takse zavisi od veličine firme i stepena uticaja njegove delatnosti na životnu sredinu. Rok za podnošenje prijave je 31. juli

Eko-takse: Ko ih plaća i zašto?

Poslednji dan jula je krajnji rok za podnošenje prijave jedinicama poreske uprave na lokalu za plaćanje eko-takse.

Prijava za ovu godinu moći će, od 18. jula, da se podnese i elektronski, dok će oni koji nisu platili ovu taksu za prošlu godinu (novaUredba stupila je na snagu 7. decembra 2019.), to morati da učine podnošenjem papirnog obrasca u lokalnoj poreskoj upravi.

Ova taksa plaća se jednom godišnje. Obveznici su sva preduzeća i svi preduzetnici u Srbiji.

Iznosi takse se razlikuju u zavisnosti od toga da li delatnost kojom se konkretna firma bavi na životu sredinu ima mali, srednji ili veliki negativni uticaj.

Dvanaest iznosa eko-taksi

Postoje četiri grupe firmi: velika, srednja, mala i, poslednja grupa, – mikro preduzeća i preduzetnici.

Četiri grupe firmi i tri vrste negativnog uticaja na životnu sredinu čini ukupno 12 različitih iznosa eko-taksi.

Najmanje, po Uredbi, plaćaju mikro preduzeća i preduzetnici koji se bave delatnošću sa malim uticajem na životnu sredinu, na primer – komunikacijama i informisanjem, osiguranjem, naukom, umetnošću… – svega 5.000 dinara godišnje.

Ista ova grupa firmi, u delatnostima koje imaju srednji negativan uticaj na životnu sredinu, poput određenih sektora poljoprivrede na primer, plaćaće eko taksu duplo više – 10.000 dinara, dok će male firme i preduzetnici u grupi delatnosti koje najviše negativno utiču na životnu sredinu plaćati dvostruko više od onih sa srednjim uticajem – tačno 20.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ovaj princip važi i za druge tri grupe firmi – svaki sledeći viši nivo negativnog uticaja plaća duplo veću taksu.

“Startna” eko taksa za mala preduzeća je 50.000, za srednja 125.000 dinara, a za velika 500.000 dinara. Pa su najviše takse u ovim grupama, već u zavisnosi od delatnosti četiri puta veće: 200.000 dinara za mala, 500.000 dinara za srednja i konačno – dva miliona dinara za velika preduzeća.

Koja delatnost se prijavljuje

Kada je reč o klasifikaciji da li je neka delatnost opasna ili manje opasna po životnu okolinu, u Uredbi se precizno navode šifre delatnosti koje se unose u obrazac prijave za eko-taksu.

Jer poljoprivreda, na primer, spada u delatnosti sa velikim, ali i srednjim uticajem na životnu sredinu – ako se bavite uzgojem svinja i imate preko 2.000 mesta za proizvodnju svinja preko 30 kilograma težine platićete duplo veću taksu u odnosu na poljoprivrednike koji se bave uzgojem svinja u manjem kapacitetu, ili na primer uzgojem muznih krava i goveda…

Takođe, kod prijave za ovu taksu lokalnim poreznicima, kao šifra delatnosti unosi se pretežna delatnost za koju je preduzeće ili preduzetnik registrovan u APR. Međutim, ukoliko je firma u protekloj godini prihodovala najviše novca obavljajući neku drugu delatnost, u prijavi poreznicima mora da navede upravo šifru za tu drugu delatnost.

Koliko košta lanjska taksa

Iznos eko-takse plaća se po rešenju lokalne poreske administracije.Preduzeća i preduzetnici koji nisu podneli prijavu za eko-taksu za 2019. godinu, to mogu da učine takođe zaključno sa 31. julom ove godine, i to u papirnom obliku. Da li ovu prijavu mogu da pošalju poštom – zavisi od poreske administracije na konkretnoj opštini.

S obzirom da je Uredba stupila na snagu 7. decembra prošle godine, firme mogu da očekuju da im poreznici za 2019. u ime eko-takse razrežu nešto manje od jedne dvanaestine godišnje takse.

Tako će mikro firme i preduzetnici koji obavljaju delatnost sa malim negativnim uticajem na životnu sredinu u to ime platiti taksu manju od 416 dinara, dok će velike kompanije, sa najvećim negativnim uticajem na životnu sredinu, platiti manje od dvanaestine od dva miliona dinara – tj. ispod 166.000 dinara.

1 komentar

  1. User image
    Snezana Catic 28.07.2020 19:06

    Da li biblioteka kao ustanova kulture, sifra dekatnosti 91.01 koja je registrivana u Trgovinskom sudu treba da placa eko taksu?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naplata ekološke takse plaćanje eko takse ekologija industrija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana