Tekst objavljen: 03.06.2022 15:45        


Racionalim korišćenjem kućnih aparata možemo znatno da uštedimo električnu energiju i da smanjimo potrošnju

Električar otkriva kako možemo da smanjimo račun za struju


Uređaji koji najviše troše struju su frižider, bojler, rerna, veš mašina, ali u vrelim letnjim danima to su i klima uređaji. Ne treba zanemariti ni one manje uređaje i stvarčice koje svi imamo u kući kao što su: sijalice, punjači i mnoge druge "male stvari" koje racionalnijim korišćenjem mogu napraviti znatnu razliku u potrošnji. Taktika ima mnogo, ali sve se one odnose na racionalniju uporebu.

Električar Branko Zrnić objasnio je da je termostat na bojleru najbolje uključivati na temperaturu tela.

"Suština je kad se kupate da ne rashlađujete vodu. Treba da grejete samo na temperaturu koje telo treba da trpi. Stavite kad potrošite toplu vodu termostat na jedinicu i čekate da se ugasi lampica. Stavite ruku, ako je mlaka, sačekajte još da se ugreje, ako ne - već imate vodu zagrejanu na 40-45 stepeni. To je vama dovoljno da se okupate i ne stvara se kamenac", kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema njegovim rečima, česta je pojava da ljudi u Srbiji uključuju bojler preko cele noći.

"Mnogi ga uključuju noću i greše, a šta u suštini rade. Greju vodu na 82 stepena i to se ugreje za sat vremena, a vi dok sačekate sutradan - to više nije iste temperature. Ugrejali ste je za 20 stepeni Celzijusa nepotrebno. Suština je da ugrejete količinu vode koja vam je potrebna, a nakon vas već za pola sata može neko drugi. Tako se uštedi hiljadu dinara mesečno, garantovano. Bojler troši najviše strujne energije u stanu, a shvatićete da i tu vrelu vodu koju ste ugrejali - ne potrošite, i na sve to stvarate kamenac. Ovako ne morate da ga čistite bar deset godina", kaže on i dodaje:

"Obavezno gasite bojler kada idete da se kupate. Suština je da zbog sigurnosti grejači "probijaju", a nije dobro uzemljenje, dolazi do proboja gde ste vi u tim uslovima izloženi strujnom udaru. Zar nije lakše da ugasite čim uđete u kupatilo? Idete da se kupate bezbedno", zaključio je.

1 komentar

  1. User image
    Nina 07.06.2022 9:37

    Pozdrav električarima ,ali bolje da ste pitali nekog el. inženjera o uštedi, jer se preko noći obično javlja jeftina struja koja se zove tako jer je 4x jeftinija u odnosu na drugu tarifu. I šta ćemo sada?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
branko zrnić električar struja cena struje manji račun za struju potrošnja struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana