Tekst objavljen: 06.03.2020 10:25        


Za naredne godine planira se da u Beogradu budu izgrađena nova naselja na nekoliko atraktivnih lokacija, a prema rečima glavnog gradskog urbaniste, Marka Stojčića, očekuje se da radovi najpre krenu na Makiškom polju

Evo gde bi u Beogradu trebalo da niknu nova velika naselja

"Plan za Makiško polje koje se proteže od Čukaričke padine ka Železniku je u izradi i on će biti usvojen krajem leta ove godine. Plan omogućava veliki porast izgradnje kako komercijalnih, tako i stambenih objekata", rekao je Stojčić.

Kako je naveo, u planu je da se na toj lokaciji grade i objekti za socijalno stanovanje, što, kako je rekao "podrazumeva izgradnju stanova po povlašćenim cenama za sve kategorije za koje se bude utvrdilo da mogu doći do takvih stanova". Prema Planu detaljne regulacije dela Makiškog polja, koji je objavljen 2017. previđena je gradnja 10.000 stanova za oko 31.000 stanovnika.

U toku je izrada plana i za područje nekadašnje fabrike IMT. Istočni deo plana već je počeo da se realizuje, a završava se i planska dokumentacija za preostali neizgrađeni deo.

"Ovaj zapadni deo koji obuhvata samu fabriku IMT-a je nešto što će sačekati novog vlasnika. Videćemo koje su njegove ambicije, da li da razvija komercijalu, privredu, ili stanovanje", kaže Stojčić.

U skladu sa Planom detaljne regulacije koji je objavljen u oktobru 2019. predviđa se gradnja stambenih, komercijalnih i javnih objekata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Blok 18 je takođe jedna od lokacija predviđena za izgradnju. Reč je o velikoj površini preko puta Beograda na vodi i za koju je, prema planovima predviđeno gotovo 600.000 m2 za izgradnju.

"Tu se traži po kom pravnom modelu će se raditi, jer postoji veliki broj vlasnika, male su parcele", navodi Stojčić.

Idejno rešenje iz 2016. predvidelo je da glavna atrakcija ovog prostora bude Operski trg sa zgradom opere, koji će se preko promenade i pešačkog mosta spojiti sa obalom u starom gradu na drugom kraju reke. I za Blokove 18a i 69 će ove godine biti završena planska dokumentacija.

"S obzirom na to da je reč o veoma atraktivnoj lokaciji verujemo da će već sledeće godine moći da krene realizacija nekih parcela i objekata. Potrebno je da, naravno, i grad izgradi prateću infrastrukturu za tako veliki deo grada", kaže glavni urbanista.

Prema Stojčićevim rečima, za Adu Huju će se ove godine sprovesti urbanističko-arhitektonski konkurs koji će biti osnov za izradu plana detaljne regulacije, a posle toga će se krenuti sa realizacijom infrastrukture.

Ovaj prostor godinama je u žiži gradskih urbanista, a planirana namena tog prostora menjala se nekoliko puta. Prema planu iz 2016, koji obuhvata površinu od 300,7 hektara, u priobalnom pojasu, između Višnjičke ulice, pruge za gradsko-prigradski saobraćaj i Dunava, planiran je novi gradski centar koji ima vezu sa centrom Karaburme, ali i sa drugim delovima grada preko Ruzveltove ulice i Bulevara despota Stefana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izgradnja Beograd marko stojičić makiško polje nova naselja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana