Tekst objavljen: 07.04.2022 12:00        


Velika stavka u životu svake porodice svakako je kupovina automobila koji praktično postaje njihov novi član koji redovno "jede i pije" (troši gorivo i ulje) a zahteva i redovno mesečno i godišnje održavanje (pranje i čišćenje, servis, tehnički pregled, registraciju…)

Evo kako da izaberete dobrog polovnjaka


Stručnjaci kažu da u ovakve investicije ne treba srljati i kupovati prvi auto na koji naiđete već da sve treba dobro isplanirati, a pre svega se naoružati strpljenjem.

Vlasnik jednog novosadskog autoplaca koji prodaje isključivo polovne automobile potvrdio nam je da se zaista moramo naoružati strpljenjem ali i napominje da ne bi nikako smeli bilo šta da uradimo bez konsultacija sa ostalim članovima porodice.

- Obično se kupovina automobila smatra muškim poslom i činjenica je da su nam preko 90 odsto klijenata muškarci ali imamo puno onih koji se ne konsultuju sa drugim ukućanima. Kada nam dođe neko tako i zaleti se da odmah kupi auto dobronamerno ga pitamo da li je o tome razgovarao sa ženom i decom. Nakon čestog odgovora da je žena rekla da on sam izabere posavetujemo klijenta da ipak dovede ženu da pogleda auto jer ženskom oku ništa neće promaći i na mnoge stvari mogu imati zamerke što nama muškima baš i ne bi palo na pamet. Ja gledam auto i kažem: ima malu ogrebotinu a sa mnom se složi i klijent. Nakon toga dovede svoju lepšu polovinu da vidi koji je auto kaparisao i dočeka ga komentar kako je auto odvratan, sav izgreban i da boja nije zelena kao što joj je suprug rekao nego tirkizna - priča nam kroz smeh naš sagovornik.

Zato, kako kaže, izbegava da prodaje auto nekome ko barem fotografiju željenog četvorotočkaša ne pošalje supruzi ili devojci ukoliko je ima da ona "aminuje" ceo posao.

Strpljenje i budžet na prvom mestu

- Šalu na stranu, prvo što jedna porodica mora da uradi kada odluči da kupi automobil jeste da, kada se naoruža strpljenjem, odredi budžet i tačno utvrdi za šta im treba auto: za svakodnevno "zujanje" po gradu, za odlazak van grada na posao, za duža putovanja, za prenos stvari... Ukoliko je u pitanju novac koji ste uštedeli, gledajte da ne pređete tu svotu a ukoliko se odlučite na kredit dobro izračunajte koliku ratu možete da izdržite uzimajući u obzir više faktora kao što su: potrošnja goriva, cena registracije, stanje automobila ukoliko su potrebna dodatna ulaganja, cena rezervnih delova, cena pneumatika i svih drugih stvari koje vam mogu neplanski izvući pare iz džepa - ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, dešavalo se da neko kupi jeftiniji automobil koji sjajno izgleda i zadovoljava njihove potrebe ali ga kupi od privatnog lica koje mu ne naglasi da troši neke nenormalne količine goriva pa posle novi vlasnik skoro i da nema para da ga vozi. U tom slučaju, on nije prevaren nego mu je prećutana veoma bitna stvar koje se nije setio da pita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Šta je obavezno uraditi pre kupovine

Kada pronađete odgovarajući automobil poželjno je da ga pregleda neki majstor u kojeg imate poverenja ukoliko ne kupujete auto od poznate osobe ili na autoplacu koji nudi garanciju određeni vremenski period.

- Mi garantujemo za naše automobile i to u trajanju od godinu dana. Međutim, kada je u pitanju kupovina preko oglasa od privatnih lica praksa je pokazala da je, osim što je poželjno odmah uraditi veliki servis, preporučljivo izvršiti i zamenu zupčastog i klinastog kaiša, motornog ulja i ulja u menjaču, svih filtera, španera i antifriza. Svakako, ako želite da budete stopostotno sigurni u stanje polovnog automobila koji razmišljate da kupite, odvezite ga u profesionalni auto-servis u kome će vam reći šta je sve potrebno zameniti, nakon čega ćete moći da napravite jasnu kalkulaciju troškova - objašnjava naš sagovornik.

Veoma je bitna i istorija automobila

Ono što uvek treba imati na umu pri kupovini polovnog automobila jeste da je taj automobil vozio minimum jedan a možda i više vozača. Naravno, što je manje prethodnih vlasnika, to bolje. Stoga je izuzetno važno da pokušate da dođete do detaljnih informacija u vezi s tim kako su prethodni vlasnik ili vlasnici vozili i održavali automobil koji razmišljate da kupite.

- Postoje polovni automobili čiji vlasnici su posvećivali pažnju njihovom redovnom održavanju i striktnom poštovanju servisnih intervala, vozeći ih pritom u skladu sa saobraćajnim propisima. Mi se trudimo da uvozimo isključivo takve automobile. Jedino ako baš naiđemo na neki koji se prodaje hitno ispod cene možda pristanemo da ga kupimo ali to onda i naglasimo mušterijama. Sa druge strane, u ponudi su i polovni automobili čiji vlasnici su zapostavljali servisne intervale i forsirali motor do iznemoglosti. Za to postoji servisna knjižica koja je izuzetno važna prilikom utvrđivanja istorije automobila jer sadrži podatke o odrađenim servisima na osnovu kojih možete da steknete uvid u to koliko je pažnje prethodni vlasnik automobila posvetio održavanju svog ljubimca - ističe naš sagovornik.

Ipak, naglašava da je loša vest da ni servisna knjižica više ne garantuje uvid u realno stanje zato što može biti falsifikovana. U svakom slučaju, tražite što više papira od vlasnik polovnog automobila a kod novijih modela ovlašćeni serviseri će vam uz naknadu očitati sve podatke u vezi sa servisom preko bord kompjutera.

Da li je auto ukraden?

Krajem 90-ih i početkom ovog veka, tržište u Srbiji je bilo preplavljeno ukradenim automobilima ali su oni na sreću sada zaista retki i ne prodaju se običnim ljudima već se rasparčavaju u delove i tako ih se "vlasnici" ratosiljaju. Ipak, nije loše biti oprezan te ukoliko imate i trunku sumnje proverite broj šasije (VIN) u policiji ili u Centru za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije.

- Za početak možete proveriti stanje broja šasije golim okom jer je moguće da, ukoliko to nije profi urađeno, primetite da je neko petljao oko brojeva a najčešće se može primetiti da je isečen čitav komad lima sa brojem i na njegovo mesto zavaren drugi deo sa novim brojem. Ako je prepravka odrađena na sofisticiraniji način, Centar za motorna vozila poseduje elektronske uređaje koji analiziraju dubinsku strukturu materijala. To znači da, ako je broj šasije prebrušen, pa na isto mesto utisnut novi, navedeni uređaji prepoznaju napravilnosti u dubini materijala, što predstavlja razlog za automatsko odustajanje od kupovine. Osim navedenih uređaja za analizu dubinske strukture materijala, postoje i uređaji za merenje debljine laka, uz pomoć kojih se ustanovljava da li je lim prefarban, što je izuzetno korisno i prilikom ustanovljavanja potencijalnog problema s rđom ili havarisanošću karoserije - priča naš sagovornik.

Da li je automobil bio havarisan?

Da li je auto koji nameravate da kupite bio havarisan ili nije verovatno nećete smetnuti sa uma da pitate jer svi prvo zagledaju spoljašnjost automobila i eventualna oštećenja. Havarisana pa popravljana vozila po pravilu ne mogu da postignu istu cenu kao ona koja nikada nisu učestvovala u udesu tako da mnogi vlasnici izbegavaju da kažu da li su i na koji način razlupali auto i koliku štetu su tom prilikom načinili.

- Najučestaliji metod za ispitivanje havarisanosti jeste provera magnetom, koji funkcioniše po jednostavnom principu - ako postoji površina na automobilu, koja ne privlači magnet, za pretpostaviti je da se ispod laka nalazi git. To nije uvek slučaj ali vredi proveriti a treba obratiti pažnju i na bilo kakve razlike kada su u pitanju zazori između karoserije i vrata, karoserije i haube i karoserije i gepeka, tako i kada je u pitanju boja između panela. Da biste sve ovo mogli da primetite, potrebno je da automobil bude čist i da ga pregledate tokom dana - savetuje iskusni prodavac automobila.

Ipak podseća da morate biti svesni da kupujete polovan automobil koji je verovatno pretrpeo neka mala oštećenja karoserije, barem u vidu ogrebotina pa dodaje da je samo bitno da nije pretrpeo velika oštećenja.

Probna vožnja može biti presudna

Mnogi kupci polovnih automobila ne odrade adekvatnu probnu vožnju već provozaju automobil svega par minuta a na taj način ne mogu da steknu uvid u realno stanje u kome se nalazi motor niti da dobro protumače sve performanse automobila.

- Isprobajte automobil u gradu, na auto-putu, u krivinama... Na ovaj način, videćete kako se automobil ponaša u različitim uslovima. Ne ustručavajte se da pređete i preko neravnina, kao što su ležeći policajci, ili da popnete automobil na ivičnjak kako biste proverili stanje amortizera. Dodajte naglo gas, a zatim i zakočite naglo nekoliko puta radi testiranja motora i kočnica. Ne zaboravite da tokom vožnje isproveravate sisteme i uređaje u automobilu, kao što su kratka i duga svetla, žmigavci, svetla u kabini, klima, radio, prozori i retrovizori… Isprobajte sva vrata i sva sedišta u automobilu kako nakon kupovine ne bi bilo neprijatnih iznenađenja i dodatnih troškova - upozorava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, najbolje je da kada nađete automobil koji vam se dopada i odgovara vašem budžetu i zahtevanim performansama stvari prepustite profesionalcima u ovlašćenim servisima koji će uz, za tako važnu stvar, zaista simboličnu nadoknadu sve to uraditi za vas i moći ćete da uživate u starom automobilu a vašem novom ljubimcu četvorotočkašu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
polovnjaci polovni automobili kupovina polovnog automobila automobili automobilizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana