Tekst objavljen: 27.03.2024 16:45        


Ne dozvolite da vam pozajmica od banke postane glavobolja

Evo kako da sebi olakšate otplatu kredita


Još i ne kupite kredite od banke, a već razmišljate - kako ću ga otplatiti?

I nema veze da li je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit - svaki od njih mora da se otplati, pa je dobro o tome razmišljati unapred.

Kada dođe vreme za otplatu i kada se ponekad čini da ćete morati malo da se preračunate kako bi ste mesečnu ratu kredita uklopili u svoju finansijsku konstrukciju - onda svaki savet koji pomaže pri otplati kredita dobro dođe.

Evo šta možete uraditi ako vam se dogodi nešto neplanirano tokom perioda otplate kredita ili ako samo želite da u tom periodu rasteretite svoj kućni budžet.

  • Gašenje dozvoljenog minusa

Staro pravilo u ličnim finansijama glasi: najskuplji bankarski proizvodi su oni koji se najlakše odobravaju. U toj grupi su dozvoljeni minus i kreditne kartice.

Ukoliko se odlučite za gašenje nečeg od ova dva, uštedećete lep novac koji biste inače dali banci na ime kamata. Dobra vest je što se oba kreditna proizovda mogu ugasiti relativno lako, tj. bez posebnih penala.

Ukoliko želite da ugasite dozvoljeni minus, potrebno je da svoj tekući račun dovedete u pozitivno stanje i zatim obavestite banku da ne želite više da koristite dozvoljeni minus.

Što se tiče kartice, za nju je neophodno podneti zahtev za gašenje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Prevremena otplata i refinansiranje kredita

Šta da radite ako dođete u situaciju da visina rate kredita postane prevelika u odnosu na vaša primanja.

Jedna mogućnost je da uradite refinansiranje kredita u okviru iste ili druge banke.

Druga mogućnost je reprogram kredita, ukoliko prevremena otplata nije moguća.

Za prevremenu otplatu kredita ili dela kredita banka najčešće obračunava 1–3 odsto neotplaćenog duga,u vidu „penala”,što je znatno niža cena za pozajmljena sredstva od redovne kamatne stope koju biste plaćali tokom perioda otplate.

Refinansiranje kredita, ukoliko se uradi kako valja, donosi olakšice klijentu banke, kao što su smanjenje roka otplate ili niža kamata. Dobro je znati da je refinansiranje, ukoliko se vrši u okviru iste banke, jeftinije od prelaska u drugu banku.

  • Reprogram duga i grejs period

Treba razmotriti i mogućnost reprograma postojećih kredita i korišćenja grejs perioda.

Uslovima reprograma je predviđeno da se tokom grejs perioda plaća samo kamata, a da se nakon ovog perioda nastavi sa redovnom otplatom kredita. Ova olakšica, iako ne smanjuje kreditne obaveze, odlaže ih, a time značajno smanjuje mesečne obaveze po osnovu kredita. U svakom slučaju najbolji savet bio bi da se što pre obratite prvo svojoj banci, a onda razmotrite i ponude drugih banaka kako biste pronašli najbolje rešenje za svoju aktuelnu finansijsku situaciju.

Takođe, ukoliko vam je potrebna pomoć da pronađete keš kredit, kredit za refinansiranje i stambeni kredit koji vam neće praviti problema pri otplati, Kamatica savetnik je tu za vas.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svi krediti svi krediti na jednom mestu sve o kreditima sve o kreditima na jednom mestu kreditni savetnik kamatica savetnik krediti sve banke sve banke na jednom mestu sve banke u srbiji potreban mi je kredit najbrže do kredita najlakše do kredita najpovoljniji krediti na jednom mestu lakša otplata kredita otplata kredita keš krediti krediti za refinansiranje stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana