Tekst objavljen: 01.03.2022 16:55        


Kakva kamata? Fiksna? Varijabilna? Šta to znači? Koliko ću na kraju morati da vratim?

Evo zašto su NKS i EKS nevažne kod izbora kredita


Ovo su potpuno legitimna pitanja koje svako do nas postavi kada mu treba kredit od banke. Svi želimo da znamo koliko ćemo platiti za ovu bankarsku uslugu koja može da se nazove "iznajmljivanje novca na određeno vreme", a za koju se odomaćio izraz "podizanje kredita".

Svako od nas želi da prođe što jeftinije, tj. da pronađe najjefitniji kredit u ponudi svih banaka.

Tu dolazimo do dve grupe ljudi, a u jednu od te dve sigurno spadate i vi.

Obe varijante su potpuno legitimne i zavise najviše od toga kakav ste tip ličnosti. Da li se oslanjate prevashodno na sebe i potpuno ste uvereni da ćete sami najbolje odabrati, ili uvek volite da konsultujete druge i čujete i još nečije mišljenje.

Ukoliko krenete sami da upoređujete i tražite najpovoljniju opciju, moraćete da se malo više potrudite kako biste razumeli terminogologiju, razliku između vrsta kamata, kamatne stope...sigurno ćete sa reklama prepoznati one dve čuvene skraćenice - NKS i EKS.

To su kamate, njih treba uporediti, tako ću znati koji je kredit jeftiniji! - pomislićete vi.

I tu ćete se prevariti. Evo i zašto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kamata je cena iznajmljivanja novca od banke. Banka vam ne daje novac, već vam ga iznajmljuje. Podizanjem kredita, vi kroz kamatu plaćate uslugu korišćenja tog novca. Ta računica se izražava u procentima kroz vreme, tačnije na određeni vremenski period.


NKS ili nominalna kamatna stopa je ukupna cena jednog kredita. On je merilo uporedivosti dva kredita. I to bi bilo sjajno da postoje dve potpuno istovetne banke koje nude dva potpuno istovetna kredita. Tada bi NSK bio bitan. 

Banke imaju različite ponude kredita, svaka banka ima svoje dodatne ponude uz kredit, pa vam tako prodaju osiguranje, debitnu karticu, kreditnu karticu, a morate da otvorite i tekući račun u banci kod koje podižete kredit i tu prebacite svoja mesečna primanja. Tu je onda i trošak održavanja tekućeg računa.

Nema dve potpuno iste banke koje nude dva potpuno ista kredita. Zbog toga NKS građanima koji podižu kredit ne znači ništa.

Sa druge strane, EKS ili efektivna kamatna stopa služi bankarima da izračunaju ukupan trošak kredita. Kada saberete NKS, troškove menice, troškove obrade kreditnog biroa, održavanje kreditne partije i ostale troškove kredita, onda dobijate EKS. EKS može da varira i bankari ga često menjaju po svojim potrebama. To ga čini stavkom kredita koja je dobra u komunikaciji i reklamiranju proizvoda, ali ne znači mnogo građanima, kojima je potrebna jasna informacija koji kredit je najpovoljiniji i gde mogu da ga nađu.

Bankari često EKS-om upravljaju preko reprezentativnog primera kredita, koji možete videti na sajtu svake banke. A taj reprezentativni primer se radi na osnovu iznosa koji uglavnom niko zaista ne traži ili ne dobija kada podiže kredit. Zato ni EKS ne znači građanima.

Sada znate šta ne treba da gledate kada tražite kredit. Dodatne troškove svih kredita, a samim tim i koji kredit je zaista povoljan, a koji nije, može da vam objasni naša kreditna savetnica Bojana, dovoljno je samo da je pozovete na 0700 800 700 ili je kontakirate preko ovog linka i saznaćete apsolutno sve što treba o podizanju  kredita kod banke.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nominalna kamatna stopa krediti najpovoljniji kredit keš kredit gotovinski krediti kredit za refinansiranje efektivna kamata eks nks kamatica savetnik

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana