Tekst objavljen: 21.10.2021 15:55        


Jedan poslodavac je pre dva meseca ponudio platu od 2.000 evra, a razlog za ovako visoku platu je to što nije mogao da nađe radnika!

Kakav je to posao koji se u Srbiji plaća i do 2.000 evra a nema ko da ga radi?


Prosečna zarada (bruto) u Srbiji, obračunata za jul 2021. godine iznosila je 89. 330 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 64. 731 dinar. Ova plata koju je poslodavac ponudio veća je, jasno je, i četri puta od prosečne.

Prema zvničnim podacima, među najplaćenija zanimanja spadaju diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, diplomirani inženjeri elektrotehnike i računarstva, diplomirani inženjeri elektronike, ali i profesori matematike, fizike, informatike i računarstva, nastavnici/profesori stranih jezika i lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolog, kardiolog, oftalmolog, ginekolog).

Njihove plate idu od 1.200 evra pa i preko 2.000 evra mesečno.

Ipak, kada je u pitanju niže obrazovanje poslodavcima je najteže da nađu vodoinstalatere.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Zbog velikog deficita, poslodavac koji nije mogao da nađe vodoinstalatera ponudio je platu od 240.000 dinara. Proširio je oglas na nivou cele Srbije. Ukoliko neko ne živi u Beogradu i dolazi iz unutrašnjosti, poslodavac je ponudio i smeštaj - naveo je Miloš u oglasu.

Sa srednjom školom brže do posla dolaze operateri na CNC mašinama, zavarivači, knjigovođe, računovođe, negovatelji, medicinske sestre (specijalista instrumentiranja), kuvari, radnici na obezbeđenju – tehničari obezbeđenja, tesari, zidari, armirači, piše Kurir.

Kako je nedavno pisao Blic, u Srbiji su u jednom momentu majstori, konkretno zavarivači zarađivali i po 7.000 evra.

Reč je bilo konkretno o zavarivačima koji su bili angažovani na izgradnji Turskog toka, koji su bili plaćeni mesečno od 4.000 do čak 7.000 evra.

Tako su pre oko godinu i po dana zavarivači sa iskustvom na radovima na gasovodnim trasama, a koji rade varove koji idu na rendgenska snimanja, pored plate od 7.000 evra mesečno, imali i besplatan smeštaj i ishranu.

Sve to kao i značaj učešće na jednom ovakvom projektu, koji im može biti i važna preporuka za poslove u budućnosti, bio je motiv da se nekoliko desetina srpskih radnika, koji su radili u zemljama zapadne i istočne Evrope, vrate u Srbiju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
visoka plata posao u srbiji posao vodoinstalater 2000 evra plata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana