Tekst objavljen: 12.09.2022 15:20        


Od oktobra svi građani Srbije koji budu vodili računa o potrošnji struje moći će da ostvare popust na svoje račune

Kako će izgledati bonusi za uštedu struje?


Računica pokazuje da uz malo truda računi mogu biti manji i do 30 odsto, a da bi popusti mogli da idu i do 30 odsto. Praktično, svi građani koji uspeju da smanje potrošnju energije za 5 do 20 odsto kilovata, obezbediće sebi popust na račune koji će iznositi od 10 do 30 odsto, što je i rećina ukupnog mesečno troška za struju.

Potrošnja će se porediti sa istim mesecom prethodne godine. Ukoliko potrošnja bude manja za na primer 15 kilovata nego u istom mesecu prethodne godine, ušteda bi iznosila 120 dinara, a uz popust štedljivosti još 350 dinara.

Nadležni organi će u narednom periodu izaći izaći sa detaljima ovih mera.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Uvezli struje za 1,5 milijardi evra

Od kraja prošle godine Srbija je, podsetimo, potrošila oko 1,5 milijardi evra na uvoz struje. Samo pre neko veče uvezli smo struje za 1,3 miliona evra. Više puta smo zvanično čuli i da restrikcija neće biti, ali ono što je sigurno jeste da će se morati štedeti - plan je da se uštedi oko 15 odsto ukupne potrošnje.

Većina evropskih zemalja, inače, u ozbiljnom je strahu od nestašice struje, mnogi prave i planove za restrikcije, i posmatrajući situaciju u okruženju za Srbiju se može reći da se još dobro drži. Struja je od septembra poskupela za 6,5 odsto i nova poskupljenja nisu planirana do kraja godine.

Suština je smanjiti potrebu za uvozom struje i ogromne izdatke. Koliki je ceh u pitanju najbolje govori podatak da građani struju plaćaju po ceni od 41 evro po megavat satu, a da nas struja iz uvoza košta i više od 700 evra!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ppoust na račun za struju struja računi za struju štednja struje energetska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana