Tekst objavljen: 01.01.2022 12:00        


Dosadašnja praksa Komisije za zaštitu konkurencije pokazala je da do povreda propisa često dolazi zbog neznanja ili nedovoljne upućenosti učesnika na tržištu. Zbog toga je Komisija sačinila dokument sa osnovnim upustvima za uslađivanje poslovanja sa propisima o zaštiti konkurencije, saopštavaju iz Komisije

Kako da uskladite poslovanje sa propisima o zaštiti konkurencije?


- Cilj ovih smernica je da se učesnici na tržištu, kako oni veliki, tako i mala i srednja preduzeća, usmere prilikom izrade internih akata i pravilnika kojima bi obezbedili da svoje poslovanje usklade sa propisima o zaštiti konkurencije i da se širem krugu učesnika na tržištu ukaže na potrebu usklađivanja poslovanja sa ovom oblasti prava - navodi se u saopštenju.

Usklađenost poslovanja sa propisima bi trebalo da isključi mogućnost da učesnik na tržištu prekrši propise o zaštiti konkurencije i da mu bude izrečena mera zaštite konkurencije (koja može biti do 10% ukupnog prihoda), kao i da dugoročno obezbedi poštovanje propisa u svom poslovanju.

Osim sankcija koje izriču tela za zaštitu konkurencije ili sudovi, učesnici na tržištu mogu pretrpeti: reputacionu štetu, gubitak poverenja poslovnih partnera, što će se odraziti na njihovo ukupno poslovanje, povećanje troškova, ne samo zbog iznosa samih novčanih sankcija, a takođe se mogu suočiti sa tužbama trećih lica za naknadu štete nastale sankcionisanim nedozvoljenim radnjama ili ponašanjem na tržištu.

Proces koncipiranja i donošenja programa usklađenosti poslovanja sa pravilima zaštite konkurencije može se definisati kroz nekoliko glavnih koraka/faza. Prethodi im tzv. "nulti korak" – koji podrazumeva definisanje jasnih poslovnih ciljeva konkretnog učesnika na tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Program usklađenosti poslovanja bi trebao da identifikuje potencijalne rizike u poslovanju učesnika na tržištu, predvidi i propiše mere za ublažavanje ili eliminisanje ovih rizika i interne procedure kojima se rešavaju potencijalni problemi u poslovanju, ukoliko se ustanovi da je učesnik na tržištu izložen riziku - piše u dokumentu.

Celokupan dokument "Smernice za izradu programa usklađenosti poslovanja sa propisima o zaštiti konkurencije" možete pogledati u PDF fajlu na ovom linku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslovanje biznis zaštita konkurencije komisija za zaštitu konkurencije smernice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana