Zvanični kurs Evra za dan 20.09.21. :: 117.5647 rsd
Tekst objavljen: 28.08.2012 9:11        


Iako biranje akcija može biti zabavnije od samog procesa raspodele kaptala prilikom investiranja u akcije, trezorske zapise i ostale finansijske instrumente, studije su pokazale da trud uložen u pravljanje uravnoteženog portfolia na dugi rok može da donese više koristi, nego vreme koje ste proveli analizirajući jednu po jednu akciju.

Kako napraviti dobar investicioni portfolio?

Dobra vest je sledeća: Ako budete pratili nekoliko osnovnih pravila, pravljenje uspešnog portfolia za vas može biti mnogo lakša nego što ste uopšte mislili.

1. Razmotrite svoje ciljeve.
Znati kada vam će vam novac biti potreban i koliko brzo, trebalo bi da vam pomogne u početku.

Ne treba se plašiti vremena. Kada dugoročno štedite, prihodi od ulaganja vremenom mogu da izgube na vrednosti. Oscilacije u vrednosti vaših ulaganja sjajna je ako se vrednost imovine uvećava, i može biti zastrašujuća kada vrednost opada. Dugoročno planiranje može vam pomoći, naročito ukoliko posedujete hartije čija cena drastično varira ili ako trgujete valutama i sirovinama (zlato, nafta..)

Ako je vaša štednja kratkoročna, odnosno planirate da u kratom roku investirate taj novac u akcije koje pokazuju veliku promenljivost cene, valute ili sirovine - ovakva investiciona taktika može ići na vašu štetu. Može se dogoditi da vrednost tih investicija padne baš onda kada vam je novac potreban.

Pazite se inflacije. Zaposleni, penzioneri ili svako ko živi od fiksnih prihoda trebalo bi da brine o šteti koju inflacija može naneti kako na kupovnu moć tako i na zaradu koju ostvarujete po osnovu hartija od vrednosti.

2. Budite iskreni u vezi vaše tolerancije na rizik

Ulaganje uključuje rizik. Svako ulaganje nosi sa sobom određeni rizik, pa čak i ono koje na prvi pogled deluje sigurno. Ako vam je potrebno nešto novca za određeni kratkoročni cilj, a ne možete da priuštite gubitak ijednog dinara, svoj novac stavite na štednju.

Bez muke nema nauke. Rizičnije investicije poput akcija preduzeća koja su u fazi dinamičnog razvoja mogu vremenom da pruže visoku dobit, ali u isto vreme i da budu promenljive vrednosti. Pojedine akcije na tržištu gubile su na godišnjem nivou i više od 50 odsto svoje rednosti, ili su rasle više od 70 odsto svoje vrednosti.

Pravila, pravila: Možda ste čitali o smernicama koje vode ka ublažavanju rizika u investicionom porftoliu. Sve sugerišu da porfolio treba napraviti tako da sadrži količinu akcija koja će vam optimalno doneti najveću dobit, uz najmanji rizik. Neki kažu da bi u portfoliu treblo da imate onoliko rizičnih akcija koliko imate godina (40 godina = 40% akcija); drugi, pak tvrde da se treba držati pravila koje podrazumeva da od broja 125 treba oduzeti vaše godine i da to daje idealan procenat u akcijama (125 - 45 = 80% u akcijama). Ipak, najpametnije pravilo je da razdvojite rizičnija ulaganja (u akcije) od onih koje sa sobom nose daleko manji rizik (štednja).

4. Razmišljate i o drugim instrumentima ulaganja

Akcije nisu jedini instrument ulaganja na kome možete da zaradite novac. Naprotiv, država nudi obveznice i trezorske zapise, koji takođe donese kvalitetnu dobit. Mnogi stručnjaci sada savetuju ulaganje u biznis, umetnine, nekretnine. Osim toga, svoje ulaganje ne morate da ograničite na Srbiju, već portfolio možete da obogatite ulaganjem u sirovine i akcije na regionalnom i inostranim tržištima.

5. Vodite jasnu evidenciju o onome što posedujete

Iako se njihova cena na tržištu ne menja svakog meseca, umetnine, nekretnine i druga imovina takođe su deo vašeg portfolia, čiju vrednost morate znati u svakom trenutku. Iako se recimo umetnine ne prodaju brzo, ipak imaju vrednost koja je podložna promenama o čemu treba voditi računa pogotovo ako planirate da na njima zaradite novac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Olga 11.09.2012 6:04

    Superb infoarmtoin here, ol'e chap; keep burning the midnight oil.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamatica portfolio dobit rizik akcije investiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana