Tekst objavljen: 19.07.2023 16:15        


Gume skuplja gde god ih nađe, uključujući i one bačene na ulice, koje su ponekad zapaljene u protestima

Kako od starih guma može da se napravi biznis?


Madjan Heles skuplja stare automobilske gume i reciklira ih u materijale koji se koriste kao osnovni sloj za veštačku travu na sportskim terenima kao i u poljoprivredi i sve to u siromašnom pojasu Gaze.

Ovaj 27-godišnji muškarac, koji ima diplomu studija geologije iz područja zaštite okoline i vodenih resursa, živi nedaleko od deponije na kojoj se gomilaju automobili pre nego što budu sabijeni, usitnjeni i pripremljeni za izvoz.

Upravo to je mesto koje ga je inspiriralo za njegov projekat. Gume skuplja gde god ih nađe, uključujući i one bačene na ulice, koje su ponekad zapaljene u protestima, piše Poslovni dnevnik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Heles zatim koristi mašinu za usitnjavanje kako bi ih pretvorio u gumeni granulat koji se koristi u građevinskim projektima, u poljoprivredi za izradu veštačkog tla i takođe za veštačku travu. Takođe mogu dobiti novi život u gumama za dečje igračke i bicikle.

– Moj projekat čuva okolinu i pomaže u smanjenju rizika za okolinu – rekao je Heles, koji se nada da će proširiti svoje poslovanje i da više neće raditi sam.

U gradu Gazi, Ubajda Nasar iz sportskog kluba, gde su tereni napravljeni od veštačke trave, rekao je da je za svaki potrebno 50 do 60 kilograma gumenog granulata godišnje.

– U prošlosti smo uvozili gumeni granulat po visokim cenama, danas je dostupan u Gazi. Podržavamo lokalne proizvode – rekao je Nasar.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pojas gaze automobilske gume reciklaža biznis ideja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana