Tekst objavljen: 13.07.2023 11:50        


Od nižih kamata, bar za sada, nema ništa. Posle kratkotrajne pauze u junu, američki Fed ponovo podiže kamatu za 0,25 procentnih poena. To nije kraj, jer potezi Odbora guvernera pokazuju da će se politika podizanja kamatnih stopa nastaviti i u sledećoj godini. 

Kako spasiti ušteđevinu u vreme rasta kamata?

Ekonomisti ocenjuju – plaća se cena loše procene da će inflacija biti privremena i ignorisanja suštinskog uzroka, a to je nekontrolisano štampanje para u Americi i Evrozoni.

Kaže se da je inflacija bolest, a lek je povećanje ključne kamatne stope. Ali kao i kod svakog leka, kada se predugo koristi, pacijent više ne reaguje na terapiju.

"Lažna verovanja, moram taj srpski izraz da upotrebim, da će inflacija brzo da bude suzbijena su potpuno van profesionalne ravni, jer jednostavno nema argumenta koji bi na to ukazao sem brutalnih monetarnih restrikcija koje opet, sa druge strane, nisu moguće, zaključujem, jer bi to izazvalo talas bankrotstava onih koji su se zaduživali po negativnoj kamatnoj stopi", kaže prof. Đorđe Đukić sa Ekonomskog fakulteta.

Analitičari "Bundes banke" tvrde da se pre 2025. godine inflacija neće vratiti na ciljani nivo od dva odsto.

"Svi znamo da su hrana i energija bili glavni drajveri rasta inflacije u prethodnom periodu. Nažalost onda ide taj follow on effect na kor inflaciju, na sve ostalo, gde svako pokušava da nađe svoje mesto pod suncem tako što će malo podići cene", kaže Mladen Dodig, analitičar tržišta kapitala "Erste banke".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Šta sa ušteđevinom

A gde je mesto pod suncem građana da spasu ušteđevinu od inflacije? Samo u proteklih godinu dana oni koji su je čuvali u slamarici izgubili su 10 odsto vrednosti.

"Preporuka za ulaganje u investiciono zlato je ulaganje na duži period i sačuvaćemo verovatno kupovnu moć koju smo imali u trenutku kada smo to zlato kupili. Možda i neku malu dodatnu zaradu", kaže Branislav Jorgić, broker.

Ipak, uprkos negativnoj realnoj kamatnoj stopi, građani Srbije najradije pokušavaju da sačuvaju novac štednjom u banci, tako se u srpskim bankama na štednji sakupilo oko 14 milijardi evra.

"Ako se uloži u investiciono zlato to je dobro za investitora ali na nekom društvenom nivou to nije dobro jer je to umrtvljeni kapital. Kao što je umrtvljen kapital kada uđe u nekretnine... Vi imate poslovne mogućnosti, imate projekte, koji su od značaja za ovu zemlju a mi ih obično finansiramo na kreditnim izvorima", kaže prof. Dejan Erić sa Beogradske bankarske akademije.


Kada se očekuje pad kamatnih stopa

Stručnjaci su saglasni da pad kamatnih stopa ne treba očekivati pre nego što se monetarna politika uskladi sa realnim privrednim rastom.

Zbog toga je i koncept ciljane inflacije pod lupom preispitivanja, a Evropska centralna banka pred ozbiljnim poslom sređivanja nereda u monetarnoj politici.

Moćne privrede kao što je nemačka su u službenoj recesiji, a to će uticati i na zemlje koje ekonomski sarađuju sa Nemačkom, među kojima je i Srbija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kako sačuvati štednju štednja novca inflacija podizanje kamatnih stopa fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana