Tekst objavljen: 06.09.2022 14:55        


Prilikom planiranja putovanja uvek pokušavamo da uhvatimo što jeftinije karte ili da pronađemo način na koji se može uštedeti koji evro

Ključni trikovi za pronalaženje jeftinih avio karata


Taktike i načini su različiti, a neke od njih otkrio je Google. Kompanija je provela istraživanje bazirano na pet godina avionskih letova u SAD-u (od sredine 2017. do sredine 2022.) rezervisanih putem usluge Google Flights te su došli do nekih zanimljivih zaključaka.

Podaci su tako potvrdili ono što je verovatno većini ljudi koji su pretraživali i rezervirali letove već poznato - karte su najjeftinije ako ih rezervišete za letove ponedjeljkom, utorkom i sredom. U odnosu na letove vikendom, one su jeftinije 12 odsto, dok je potencijalna ušteda ako izbacite međunarodne letove još veća i iznosi do 20 odsto.

Dok je i druga taktika za uštede poznata - ranije rezervacije letova, Googleovi podaci daju nam detaljniji uvid o tome kada su cene najjeftinije. Prema tim podacima cene avionskih karata bile su najjeftinije između 3 do 8 nedelja pre letova, a najniže cene karata su u proseku 44 dana pre putovanja.

Zanimljivo, prema Google Flightsu, direktni su letovi skuplji za dvadesetak posto u odnosu na letove sa presedanjem, ali problem takvih letova, osim što putovanje traje duže zbog presedanja, jest i što uvijek postoji mogućnost kašnjenja na sedeći let, što uzrokuje nove probleme.

Dakle, fleksibilnost, odnosno mogućnost putovanja početkom nedelje i ranije rezervacije ključne su ako želite jeftinije proći tokom rezervacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ovo je istraživanje pokazalo i kako jedna od stvari koje nisu toliko bitne jeste dan tokom kojeg rezervišete letove. Jedan od "mitova" među putnicima jest da ćete najjeftinije proći ako karte rezervišete utorkom uveče. No podaci Googlea pokazuju da nećete previše profitirati jer je cena tada jeftinija za manje od dva odsto.

Problem je što, dok putnici čekaju utorak veče kako bi kupili karte za planirani let, njihova cena može porasti tako da, umesto uštede, moraju platiti više pa iz Googlea ne preporučuju da se pridržavate tog pravila.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putovanje avio karte jeftine avio karte google trikovi ušteda novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana