Tekst objavljen: 27.03.2023 16:45        


Koliko treba da imamo negde "sa strane"?

Koliki treba da bude vaš budžet za "ne daj Bože"?

Svi znamo da je uvek dobro sa strane imati neki novac za neplanirane troškove ili za ono što se narodski zove "za ne daj Bože".

Jer, zarada od posla nam sama po sebi ne znači ništa. Važno je novcu dati neki smisao, a pored toga što nam je potreban za život, važno je i da ga ima dovoljno da bismo mogli sebi da priuštimo nešto što želimo. Na primer, odlazak na letovanje.

Pored toga, poenta novca je da nam pruži određenu sigurnost, tj. da nam pomogne da rešimo neku neplaniranu situaciju. 

Sada, kada smo to utvrdili, možemo da pređemo na podjednako važno pitanje - koliko je to para koje treba ostaviti sa strane za ove vrste situacija?

Odgovor nije uvek isti, zavisi od toga koga pitate. Finansijski stručnjaci uglavnom ističu jednu od dve sledeće varijante:

  • cifra koja pokriva vaše osnovne troškove u periodu od 3 do 6 meseci

  • cifra koja pokriva vaše osnovne troškove u periodu od 6 do 12 meseci

Obratite pažnju da se u oba slučaja pominju osnovni troškovi, dakle nešto što je neophodno da biste funkcionisali nesmetano tokom određenog perioda. 

Očigledno je da su ovi budžeti planirali za slučaj da neko ostane bez posla, ali bez obzira na njihovu strukturu, količina novca koju imate za neki od ovih vremenskih perioda može, naravno, da se iskoristi u bilo kojoj neplaniranoj prilici, ne samo u slučaju gubitka posla.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ukoliko vam bilo koji od gornjih ciljeva deluje kao nedostižan - nemojte očajavati.

U tom slučaju, prvi korak koji treba da uradite jeste da, u skladu sa vašim mogućnostima, polako prikupite novac koji će vam biti dovoljan da bez problema pregurate jedan mesec

Posle toga, ponovo u skladu sa mogućnostima, nastavite da skupljate cifru dovoljnu za dva, tri, četiri... meseca.



Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rezerva novca novac sa strane novac finansije lične finansije minut za lične finansije saveti za lične finansije kućni budžet lekcije o novcu finansijska edukacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana