Tekst objavljen: 16.12.2021 14:25        


Dugovanja građana za račune za komunalne usluge, struju, kablovsku televiziju, mobilne i fiksne telefone zastarevaju u roku od godinu dana

Koliko dugo treba da čuvate račune?


Ipak, to ne znači da dug nakon tog perioda ne može biti naplaćen. Potrošač može da izbegne prinudnu naplatu, samo ukoliko uloži prigovor na vreme.

Takođe, zakonom je zabranjeno da se, nakon godinu dana, dužnik uslovljava naplatom zastarelih potraživanja da bi usluga ponovo bila aktivirana. Često se dešava da građani slučajno ne plate neki račun ili nisu dobili opomenu.

- Sve usluge koje dospevaju na mesečnom nivou zastarevaju u roku od godinu dana, prema Zakonu o obligacionim odnosima - objašnjava Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Dokaz o uplati treba čuvati u tom periodu, odnosno 12 meseci.

Kada potrošači ne vide opomenu, onda slučaj preuzima izvršitelj. Alfirović naglašava i da građani nikada ne treba da izbegavaju rešenje koje im stigne od njega, jer će na kraju platiti "debelu" kamatu.

- Ukoliko ih neko tuži za zastarelo potraživanje i stigne im rešenje od izvršitelja, obavezno treba u roku od osam dana da ulože prigovor - precizira naš sagovornik. - U tom podnesku treba da se pozovu na zastaru. Samo na taj način mogu da zaustave prinudnu naplatu potraživanja, ako su na vreme podneli prigovor.

On ističe da građani pogrešno misle da dug ne može da bude naplaćen ako je prošlo više od 12 meseci ili da će odbijanjem rešenja koja im stižu od izvršitelja izbeći da ga plate. Institut zastare se, kako naglašava, ne primenjuje automatski, već isključivo kada se dužnik pozove na njega u roku od osam dana.

- Ukoliko to ne učini, na kraju će njegovi troškovi biti višestruko uvećani i dug će biti prinudno naplaćen - navodi Alfirofić. - Sud po službenoj dužnosti ne vodi računa o rokovima, o tome moraju da brinu potrošači. Drugo je pitanje zašto pojedina javna preduzeća pokušavaju da naplate zastarela potraživanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dužnik svoj prigovor na zastarela potraživanja, kako objašnjava, upućuje preko izvršitelja sudu, koji donosi odluku da se obustavi naplata. Taj podnesak mora da bude sačinjen u skladu sa propisima. On ističe i da je Zakonom o zaštiti potrošača zabranjeno da se korisnici uslovljavaju naplatom zastarelih potraživanja da bi im bila ponovo uključena, odnosno pružena usluga, ali u praksi se to, ipak, dešava.

Bez mobilnog ako se dva meseca ne plati

Mobilni i kablovski operateri imaju pravo da prekinu pružanje usluge potrošačima koji dva meseca nisu platili račun. Kada izmire taj dug, ona će biti ponovo aktivirana. Ukoliko je prošlo godinu dana i potraživanje je zastarelo, operateri nemaju pravo da uslovljavaju korisnika naplatom, da bi im ponovo uključili uslugu.

2 komentara

  1. User image
    bežaninac 22.12.2021 7:24

    Nevidjena glupost i budalastina. Zasto bi korisnik uopste morao da ulaze bilo kakav prigovor. To sudovi moraju automatski da odbacuju.I zzasto izvrsitelj uopste salje ako i sam vidi da je proslo godinu dana.???
    OVO JE KLASICAN LOV U MUTNOM,PA APP...

  2. User image
    Zoran 09.01.2022 10:54

    Čuvanje računa je korisno jer se analizom može utvrditi kako nas Vlast uvođenjem novih izmišljenih nameta zadužuje sa iznosima koje nisu ni predmet koršćenja a ni plaćanja. Međutim građanima je propagandom ispran mozak pa nije više u stanju da konstatuje da se mnoge stavke u računima fakturišu nezakonito i sa falsifikovanim cenovnicima za komunalne usluge. Navešću samo neke od primera ove nezakonite prakse. U cenovniku daljinskog grejanja koje se već više od 60 god koristi, nema očitanih stanja kalorimetra (mada je to obaveza prodavca da ispostavi račun na osnovu očitanih stanja i to Skupštini vlasnika stanova u zgradi koji treba da izvrše podelu i plate ukupan iznos Toplani). Kalorimetri su ugrađeni u zgrade još 2005 god, a ti podaci se kriju jer se naplata nezakonito obavlja uz falsifikovani cenovnik, gde sa dvostruko većim iznosom akontacije se cele godine fakturiše umesto sa 6 uplata , ana kraju isporuke MORA DA CE IZVRŠI OBRAČUN između kupljenih i isporučenih kwh. Toplana ne prodaje m2 stana već količine kwh koje su isporučene po m2 stana mesečno i godišnje. Ovo građani ne shvataju je Računi su dokaz za nezakonitu naplatu i zato ih treba sačuvati.
    Kod naplate vode u cenovnik su unete stavke koje JKP plaća kao trošak i koje su već u prodajnoj ceni m3 vode. Ne može se dodatno fakturisati pored hladne vode još i KANALIZACIJA (to kupac ne kupuje), zatim POGONSKA SPREMNOST SISTEMA ( što su ustvari troškovi tekućeg održavanja, KORIŠĆENE VODNOG DOBRA; NAKNADA ZA ISPUŠTENU VODU (sve su to troškovi koji ulaze u prodajnu cenu m3 vode. Ima još mnogo toga da se kaže, ali tema je opširna.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
računi čuvanje računa prinudna naplata mobilni telefon zaštita potrošača Mladen Alfirović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana