Tekst objavljen: 19.07.2021 11:55        


Onlajn ili uživo, "jedan na jedan" ili u grupi – internet je prepun oglasa za privatno podučavanje, koje je doživelo pravu ekspanziju otkako je pandemija promenila ustaljeni način rada škola

Koliko roditelje koštaju online časovi za decu?


Najtraženiji su privatni časovi, a porast broja korisnika beleže i brojni edukativni portali koji nude snimljene video-lekcije, testove, zbirke rešenih zadatka, konsultacije sa profesorima…U vreme kada su škole bile zatvorene, a nastava se održavala na daljinu, neki privatni boravci su proširili usluge, pa su uz standardno čuvanje dece ponudili da sa njima "isprate" onlajn nastavu i pomognu u rešavanju domaćih zadataka.

Ova usluga u proseku je roditelje koštala dodatnih desetak evra.

Pandemija je uvela novinu i u privatno podučavanje, koje se poslednjih godinu i po dana "preselilo" u onlajn zonu, pa za angažovanje privatnih nastavnika više nije bitno mesto stanovanja, već samo računar, Skajp ili neka od sličnih aplikacija.

Tradicionalno oglašavanje zamenili su specijalizovani sajtovi koji funkcionišu kao svojevrsne berze znanja. Nastavnici plaćaju vlasnicima tih sajtova mesečnu članarinu, najčešće u visini prosečne cene časa, što je oko 10 evra ili procenat od svakog održanog časa, a za učenike je pristup besplatan.

U zavisnosti od predmeta, iskustva predavača, da li čas traje 45 minuta, sat vremena ili je u pitanju dvočas, cene variraju, a kreću se od 500 dinara pa naviše.

U Srbiji već duži niz godina postoje portali koji nude različite vrste onlajn edukativnih materijala, ali je interesovanje za njihove sadržaje značajno poraslo od dolaska pandemije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Jedan od takvih portala je "Učenje na daljinu", na kome se svi sadržaji realizuju onlajn. Uz video-lekcije i video-klipove urađenih zadataka, sa interaktivnim testovima, proširena je ponuda i na onlajn časove "uživo" u trajanju od 45 minuta. Osnivač ovog obrazovnog portala Zoran Jakovljević potvrđuje da je poslednjih meseci povećano interesovanje za časove, dok prodaja kurseva sa snimljenim predavanjima ide standardno.

Najniža cena časa je 500 dinara, a ide i do 1.200, jer, kako kaže, nije isto da li je u pitanju peti razred osnovne škole ili priprema za prijemni za fakultet.

- U vreme korone sam primetio da su se i roditelji i nastavnici plašili da se časovi održavaju uživo, pa se pojavila potreba da sve ide preko Skajpa ili neke slične aplikacije. Mi nudimo mogućnost da jedan nastavnik može istovremeno da bude na vezi sa četiri učenika, pri čemu sa povećanjem broja prisutnih učenika opada cena časa za pojedinačnog polaznika. Recimo, za dva učenika je popust 40 odsto – kaže Jakovljević za portal Nova ekonomija.

Pored priprema za završni i prijemni ispit, najveća je potražnja za matematikom, fizikom i hemijom. Jakovljević iznosi utisak da su današnje generacije đaka nesamostalnije od nekadašnjih i da vole "sažvakano" gradivo, ali, dodaje, dok postoji potražnja, postojaće i ponuda.

U udruženju Centar modernog obrazovanja "Internet tabla", koje je vlasnik portala Internet profa kažu da im se iz godine u godinu povećava broj korisnika, ali da je u vreme onlajn nastave interesovanje još veće. Internet profa je zapravo sajt na kome se nalaze rešeni zadaci iz najkorišćenijih zbirki iz matematike i fizike u srednjim školama, a njima se pristupa uz plaćanje mesečne članarine od 600 dinara.

- Od kada je u poslednjih godinu i po dana u školama preovladala onlajn nastava, đacima je naš sajt postao zanimljiviji. Imamo utisak da se povećalo interesovanje jer su mnogi nastavnici davali domaće zadatke, čime je olakšano da se dobije dobra ocena. Čak i pred kraj školske godine smo imali nova učlanjenja. Činjenica je da se sve manje pažnje posvećuje znanju i da se sve svelo na jurenje ocena. Ali nama su se javljali roditelji uspešnih đaka koji su imali petice iz matematike i fizike u gimnaziji, ali im je sajt pomogao da bolje razumeju neke stvari. Među našim korisnicima ima i učenika kojima sajt služi da prepišu rešenja. Treća kategorija su profesori koji drže privatne časove kojima je lakše da ne razmišljaju, pa se oslanjaju na zbirke rešenih zadataka – kažu u Centru za portal Nova ekonomija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
časovi privatni časovi online časovi škola deca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana