Zvanični kurs Evra za dan 18.10.21. :: 117.5618 rsd
Tekst objavljen: 26.08.2021 13:35        


Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele Ministarstvo rudarstva i energetike će objaviti 3. septembra, a posle toga će lokalne samouprave nastaviti da sprovode dalje korake

Konkurs za solarne panele: Poznat datum i kako će izgledati procedura


Procedura za građane je pojednostavljena i jedino potrebno da se obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu.

To je saopštila za RTS državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković. Ona je objasnila da će postupak posle objavljivanja javnog poziva biti isti kao u slučaju subvencionisanja zamene stolarije.

- Da bismo uopšte pričali o ovoj temi, bilo je potrebno da Ministarstvo rudarstva i energetike, donese nov zakonski okvir, što je osnova za novu energetsku politiku. U procesu energetske tranzicije pratimo svetske tokove, a to znači da želimo čistiji vazduh i dodatni ekonomski razvoj. Кada govorimo o tome da građani mogu da postanu kupci-proizvođači, što je novost kod nas, malo toga je potrebno uraditi. Danas Vlada usvaja uredbu o prosumeru i počinje primena ovog propisa, što je u stvari samo jedan korak do solarnih panela - navela je Atanacković.

Ona je podsetila da je ranije bilo potrebno ispuniti niz administrativnih procedura i da je postupak trajao i duže od šest meseci.

- Danas je sve drugačije. Nema kontakta sa državnom administracijom. Nisu potrebni idejno rešenje, lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji, probni rad. Ništa od toga danas nije potrebno. Jedini korak koji građani treba da naprave posle kupovine i ugradnje panela je da se obrate snabdevaču, sa kojim izmene ugovor, i nakon toga budu priključeni na mrežu. Od tada će svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika, pa će ako su proizveli više nego što su potrošili tu količinu prebaciti za sledeći mesec - objasnila je državna sekretarka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Isplativost za 7 do 8 godina

Atanacković je dodala da je površina krovova u Srbiji oko 600 kvadratnih kilometara i da bismo, ako se iskoristi samo deset odsto, mogli da imamo oko šest gigavata iz solarnih panela.

- Solarni paneli imaju dvostruku korist za sve nas. Ekonomski su isplativi za sedam do osam godina, a radni vek panela je 25 godina. Računi za utrošenu energiju će biti znatno niži. Drugi bitan razlog je da konačno svi počnemo da vodimo računa o zdravlju životne sredine i energetskoj efikasnosti, jer godišnje bacimo proizvodnju jedne TE kroz prozor- navela je ona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
jovanka atanacković subvencije za solarne panele solarni paneli ugradnja solarnih panela državne subvencije ministarstvo energetike

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana