Tekst objavljen: 19.03.2014 11:15        


Sve češće možemo čuti izjave: „Kreditni biro mi ne da da uzmem kredit“. Međutim ono što ne znamo je to da Kreditni biro ne odobrava kredite, već isključivo banke.

Kreditni biro ne odobrava kredite

Kreditni biro je institucija koja je podrška zdravom i uspešnom bankarskom i finansijskom sistemu koji se zasniva na finansijskoj disciplini i prihvatljivim zaduženjima svih subjekata.

Podaci iz Kreditnog biroa su apsolutno tačni i precizni jer većina institucija koja sarađuje sa Kreditnim biroom dnevno dostavlja potrebne podatke.

Kreditni biro je centralni nacionalni registar podataka o novčanim obavezama pravnih i fizičkih lica prema tzv. “poveriocima” i o njihovoj urednosti u izmirivanju tih obaveza. Ovaj registar podataka se ažurira na dnevnoj osnovi, a podatke dostavljaju sve banke, svi davaoci lizinga, osiguravajuća društva, državne agencije i fondovi. Institucije koje dostavljaju podatke su odgovorne za tačnost i ažurnost podataka koji se iskazuju u izveštajima Kreditnog biroa.

Odobravanje kredita vrši isključivo banka

Sve poslovne banke u Srbiji koriste usluge Kreditnog biroa i dostavljaju podatke o svojim klijentima, odnosno njihovim zaduženjima i urednosti u izmirivanju obaveza.

Kada kažemo da banke dostavljaju podatke Kreditnom birou o svojim klijentima, ono što je neophodno naglasiti je da se dostavljaju podaci isključivo o zaduženjima, odnosno potencijalnim zaduženjima koje klijent ima, ali ne i o prihodima klijenata, kao ni o stanjima na računima klijenata.

Prilikom odobravanja bilo koje vrste kreditnog proizvoda, banke su u obavezi da povuku Izveštaj iz Kreditnog biroa za klijenta, kako bi izvršile adekvatnu procenu kreditne sposobnosti klijenta. Ovo znači da sagledavanjem iznosa redovnih mesečnih prihoda, postojećim zaduženjima koje klijent već ima po osnovu kredita, kreditnih kartica, lizinga i potencijalnim zaduženjima po osnovu datih jemstava, kao i urednosti u izmirivanju svojih obaveza prema kreditorima, banka vrši skoring klijenta, izračunava maksimalni iznos kredita koji se može odobriti i odobrava, odnosno odbija zahtev.

U slučaju da banka odbije da odobri neki zahtev, razlozi su uglavnom krajnje jednostavni i realni – ili je klijent prezadužen po osnovu kreditnih proizvoda ili je registrovan kao neuredni dužnik i ne spada u kategoriju poželjnih klijenata.

Izveštaj iz Kreditnog biroa bankama samo daje uvid u podatke koje su banci potrebne kako bi odobrile kredit u skladu sa zakonskim propisima Narodne banke Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Izveštaj iz Kreditnog biroa

Pri stupanju u poslovne odnose sa klijentom svaka banka zahteva Izveštaj Kreditnog biroa, koji može dobiti elektronskim putem isključivo uz potpisanu saglasnost klijenta.

Izveštaj Kreditnog biroa sadrži sve podatke o tekućim i potencijalnim obavezama građana i pravnih lica.
Pod tekućim obavezama podrazumevaju se obaveze po osnovu kredita, kartica, dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, obaveze po osnovu lizinga, kao i obaveze po osnovu aktiviranih jemstava. Potencijalne obaveze predstavljaju podaci o datim jemstvima (žiranti) po kreditima drugih građana. Svi podaci su potpuno zaštićeni tretmanom poslovne tajne.

Dakle, Kreditni biro osim toga što skuplja ove podatke, u svakom momentu vodi evidenciju i o tome da li ste uredni ili neuredni platiša.

Uredne platiše su oni klijenti koji svoje obaveze izmiruju u roku do 60 dana od dana dospeća obaveze, dok su svi oni koji su kasnili sa plaćanjem neke od obaveza u kontinuitetu duže od 60 dana, registrovani kao dužnici.

Podaci o nastaloj docnji čuvaju se tri godine nakon poslednje prijave docnje Kreditnom birou, odnosno nakon izmirenja ugovornih obaveza. I ovde je ključni odgovor zašto je banka nekog odbila za kredit.
Sama činjenica da je neko registrovan kao neuredni platiša, znači da su šanse za korišćenje neke od finansijskih usluga u naredne tri godine maksimalno smanjenje, odnosno da u većini slučajeva banka neće hteti da odobri kredit, pozajmicu ili karticu.

15 komentara

  1. User image
    goran 15.10.2014 18:09

    Postovani ,molim Vas da mi odgovorite i objasnite ,iz dve banke sam obavesten da ne mogu dobiti refinansirsjuci kredit posto iz 2007 god valjda nisam bio redovan platisa ,nisam dobio konkretan i jasan odgovor iz banaka (Pireus i Eurobank) citajuci Vasu objavu da je nemoguce dobiti bilo kakav kredit ili pozajmicu u narednih tri godine od dana izmirenja duga.Slazem se da u birou postoje tacne informacije o klijentima i prihvatam moju gresku ako sam je napravio.Ako i imam zabranu dodele bilo kakve pozajmice ili kredita od 2007 taj rok je istekao 2011. ne razumem zasto ne bi moga dobiti refinansirajuci kredit sada kad je 2014.god.Naime ja imam stambeni kredit koji redovno isplacujem i nemam zaostataka...Ne znam kome da se obratim jer sam iz pomenutih banaka dobio odgovor da ni od drugih banaka necu dobiti kredit,sto bi po njima onda znacilo da nikada vise nikakav kredit ja ne mogu .Ne znam kome da se obratim pa sam odlucio da Vas upitam za odgovore i upute...Unapred zahvalan i uz srdacan pozdrav Goran....

  2. User image
    tanja 02.11.2016 16:55

    imam u banka intesi laki kes kredit jos iz 2004 vode me kao aktivna docnja znaci sada je 2016 godina svaki dan me zovu .ja hocu to da platim ali mi nedozvoljavaju da podignem drugi kredit da bih to isplatila.recite mi sta da radim to je 12 godina a ne tri kako kazu .da li postoji ikakva mogucnost da mi pomognete.hvala

  3. User image
    Goran crnomarkovic 07.07.2017 10:29

    Imam kasnjenje po dozvoljenom minusu sad me zanima posto imam firmu dal bi mogao da na osnovu firme dignem kredit kao podsticajni za proizvodnju

  4. User image
    Ljubica 06.01.2018 8:18

    Imao sam registraciju kola preko mts banke, neznam kako je doslovno do kasnije ja, posto mi se rata odbijala od zarade, pojavio se dug kao kamata od 298 din, za koji sam saznao tek kad sam podneo zahtev za novi kredit. U baci su mi rekli da zbog toga ne u moci da dobijem kredit . Platio (kako oni kazu kamata na kasnije je neke rate za koje ja nisam ni znao)! Dali ja ne u moci isto da dignem kredit tri godine ako sam ja indirektni krivac za ovaj propust? Unapred zahvalan!

  5. User image
    Ivana 16.01.2018 11:34

    Racun u banci mi je osnovni jos uvek jer imam neko utuzenje iz novembra meseca 2015, a ne znam o cemu se radi... Nikada nisam podigla kredit niti imala kreditnu karticu a u banci mi nisu rekli o cemu se tu tacno radi. Smatram da je to neka greska jer iz tog perioda je nemoguce da imam neko kasnjenje jer nisam bila u radnom odnosu a i nisam imala kredit ili dozvoljeni minus... Kako da proverim o cemu se radi

  6. User image
    Sanja 30.05.2018 8:15

    Kako dobiti pozajmicu ako si u kredit birou duzan treba mi da vratim banci i zatvorim racun zaposlena sa u drugoj banci primam platu oni mi nedaju zbog kredit biroa a mogu da vracam ratu hitno mi je potrebno 100000 koje bi vratila u kratkom roku samo da se resim druge banke.

  7. User image
    zoran 29.01.2019 17:21

    Kreditnom birou me prijavio neki lik čije ime ne znam ! Predstavio se kao Pravni zastupnik VIPmobile . Nikada nisam primio ni jednu opomenu za docnju u plaćanju a ne toliku laž koju je čovek postavio pre 20 godina ! Kažu da me tužio a tužbu nisam dobio , ni poziv na ročište !!! Kako da tražim pravdu i tužim prevaranta ??

    Paunović Zoran Pana Đukića 3 Loznica
    tel 0648896425

  8. User image
    Jelena 11.03.2019 20:13

    Da li mogu da dibijem kes kredit od 2000€ ili kreditbu karticu ako sam zaposlena 6 meseci na odredjeno,a pri tom imam stanbeni kredit na 30 godina koji odplacujem redovno vec 1,5 dana(koliko vec ima da sam ga podigla).Imam racun u Komercijalnoj banci i primanja oko 35000 din.Rata za kredit mi je 166€ ali podignut u drugoj banci.

  9. User image
    Milos 16.03.2019 19:34

    Mene interested in dalje mogu podidji kredit imoo Sam ranije kaznjenje

  10. User image
    Milos 03.05.2019 16:51

    Da li mogu registrovati auto preko administrativne zabrane koja ide preko mts banke ukoliko nije izmiren kreditni biro? Unapred hvala

  11. User image
    Vesna Đuric 09.05.2019 10:42

    Imala sam docnju u Erste banci i u Rajfajzen banci sve je isplaceno refinansirala bi ostatak kreditau Erse banci ali neznam kako i kojoj banci da se obratim. Ili bi ostavila taj kredit a uzela u nekoj drugoj banci do300000 dinara na otplatu 2 do 3 godine. Dali postoji ta mogucnost

  12. User image
    Vesna 10.05.2019 19:59

    Da li docnja zakonskog zastupnika koji je i osnivača društva sa ograničenom odgovornošću po otplati ličnog kredita, ne kredita za firmu, moze biti prepreka za dobijanje kredita za pravno lice.Hvala

  13. User image
    Ruzica 19.05.2019 23:40

    Postoji li mogucnost za stambeni kredit ako sam bez dugovanja u kreditnom birou...?ali da naglasim imam kes kredit 11hilj ratu uredno placam ..minus i kr.karticu...60000 sve bi refinansirala ...i ako moze uzela 3miliona ...plata 42 hilj?????hvala na odgovoru

  14. User image
    Sanja 19.01.2021 13:33

    Aplicirala sam vise puta, vise puta sam odbijena za kredit, medjutim ispunjavam sve uslove za kredit em sam zaposlena za stalno, em imam svaki mesec redovna primanja, nemam nikakvo zaduženje a odbijena sam za kredit, Zasto???

  15. User image
    Kamatica tim 19.01.2021 14:27

    Poštovana Sanja,

    Banke imaju diskreciono pravo da odbiju da daju kredit ukoliko procene da je klijent zbog nečega rizičan.

    Ovo je svakako pitanje za Vašu banku, pa Vam predlažemo da probate u razgovoru sa Vašim bankarom da saznate zbog čega ste odbijeni za kredit.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti biro odobravanje kredita krediti proizvod banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana