Tekst objavljen: 06.10.2021 13:05        


Pored cene koju moraju da plate za stanove i kuće, potencijalni kupci nekretnina moraće za papirologiju da izdvoje još nekoliko stotina evra, kako bi se otklonile sve administrativne prepreke čime bi stan konačno bio uspešno uknjižen

Kupovina stana: Ovo su troškovi na koje, uz cenu kvadrata, morate da računate


Vrednost nekretnina u Beogradu vrtoglavo raste poslednjih godina, a cena kvadrata pored tradicionalnih gradskih zona, od skora se podiže i u delovima gde se nekada kvadrat mogao naći i za 1.000 evra, a sada je tu neophodno dati i preko 2.000.

Naš portal pisao je serijal tekstva o porastu cene nekretnina, ali je uvek „ispod radara“ prolazila cena koju kupci moraju da izdvoje za razne birokratske usluge bez kojih stan neće biti uknjižen.

Razgovarali smo sa operativnim direktorom City Eksporta, agencije koja se bavi nekretninama, Milošem Mitićem koji je rekao da treba praviti razliku između toga da li kupac finansira kupovinu gotovinom ili iz stambenog kredita.

„Ukoliko kupac daje keš, odnosno gotovinu za stan, moraće da plati overu ugovora kod notara, za šta je potrebno izdvojiti od 200 do 600 evra u zavisnosti od cene stana. Nakon toga potrebno je da se plati 3.960 dinara za overu Izjave o isplati cene u celosti, porez na prenos apsolutnih prava što je 2,5 odsto od cene iz ugovora ili od vrednosti koju odredi Poreska uprava“, rekao je Mitić u izjavi za Nova.rs. i dodao:

„Za transfer novca u banci neophodno je platiti između 5.000 i 16.000 dinara, a ovolika razlika zavisi od toga kako je svaka banka zasebno uredila ovo pitanje. I na kraju, knjiženje u katastru košta 6.000 dinara“, objasnio je Mitić u izjavi za Nova.rs.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sa druge strane, postoje minimalne, ali ipak značajne razlike kod kupaca koji uzimaju nekretninu preko kredita. U odnosu na kupovinu u gotovini, kupci koji uzimaju preko kredita stan ili kuću moraće da plate overa založne izjave u zavisnosti od iznosa koji se kreditira i upis hipoteke u katastar.

Ono što ostaje isto jesu uslovi koje važe i za zainteresovane kupce koji plaćaju kešom: overa ugovora kod notara (200-600 evra u zavisnosti od cene stana), overa Izjave o isplati cene u celosti (klauzula intabulandi) – 3.960 dinara, porez na prenos apsolutnih prava (2,5 odsto od cene iz ugovora ili od vrednosti koju odredi poreska uprava), transfer novca u banci (0,2% od iznosa koji se prebacuje, a najviše 5.000 rsd – 16.000 rsd u zavisnosti od banke do banke) i knjiženje u Katastru (blizu 6.000 dinara).

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

2 komentara

  1. User image
    Lazar 07.10.2021 10:08

    Je l' bi mogao neko da mi objasni sta tacno kosta 200e-600e kod overe ugovora kod notara? Nikada nisam kupovao stan, pa mozda zaista ima smisla da kosta toliko, ali meni vise deluje da je sisanje ovaca, jer im se moze.

  2. User image
    Realan 11.10.2021 12:44

    @Lazar košta dranje po ušima, notari su izmišljena radna mesta, pre se to sve lepo završavalo u opštini po mnogo jeftinijim cenama. A ove ale sad za udarac pečata po listu uzimaju 1500 dinara, skup neki pečat.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stana dodatni troškovi kupovina nekretnine katastar stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana