Tekst objavljen: 25.01.2023 12:25        


Kupovina stana je jedan od najvažnijih, ali i najstresnijih trenutaka u životu. Ovo se posebno odnosi na mlade ljude i one koji se prvi put susreću sa kupovinom nekretnine

Na šta sve treba da obratite pažnju kada kupujete stan?


Kako veliki broj građana naše zemlje nema rešeno stambeno pitanje, svi koji su u mogućnosti se odlučuju na ovaj životni korak koji sa sa sobom nosi mnogo obaveza, papirologije i drugih pitanja.

U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta za kupovinu stana, kako biste što spremniji započeli ceo proces ulaganja u svoju idealnu nekretninu.

Kredit ili keš za kupovinu stana?

Proces kupovine nekrenine kešom je daleko jednostavniji u odnosu na kupovinu kreditom, ali je danas jako mali procenat ljudi koji kupuje kešom. Daleko je veći broj onih koji se odlučuju za kredite. Povoljni uslovi za stambeni kredit mogu se pronaći u gotovo svim bankama, ali treba uzeti više stvari u obzir pri odabiru.

Primera radi, da li ćete uzeti kredit u evrima ili dinarima, koliki je rok otplate kredita, kolika će biti vaša mesečna rata, kako će kredit biti osiguran i da li će kamatna stopa biti fiksna, varijabilna ili kombinovana.

Dakle, dobro se informišite o svemu pre samog započinjanja procedure. Tek nakon toga je pravo vreme da odete kod svog bankara i načinite prvi korak.

Verovatno i najzahtevniji deo će biti prikupljanje sve neophodne dokumentacije. Ona podrazumeva:

  • procenu vrednosti nekretnine

  • overeni platni listić

  • dokaz o vlasništvu nekretnine koja će biti pod hipotekom

  • potvrda o stalnom radnom odnosu

  • potvrda o vašim ličnim primanjima

  • izjava da ste saglasni sa prenosom sredstava ličnog dohotka.

  • Svu ostalu neophodnu dokumentaciju pripremiće vaš bankar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pažljivo odaberite idealan stan

Ulaganje u nekretninu je sigurna investicija, ali je izuzetno velika. Zbog toga bi trebalo veoma pažljivo da odaberete stan koji kupujete, kako biste u potpunosti bili sigurni da zadovoljava sve vaše želje i potrebe.

Starogradnja ili novogradnja?

Mada verovatno već imate ideju kakav tip stana biste želeli da kupite, veliku ulogu u celom procesu igra i to da li se radi o starogradnji ili novogradnji.

Starogradnja najčešće važi za kvalitetniju, iako to nije uvek slučaj. Kod nje se uvek mora računati na dodatne troškove koji mogu biti veoma veliki, ako se radi o kompletnom renoviranju stana, srednji, ukoliko je potrebna adaptacija nekog određenog dela stana ili mali, ako je potrebno samo krečenje ili sređivanje parketa.

Novogradnja je primamljivija zato što obično ne zahteva ulaganje u bilo kakvo veće renoviranje ili sređivanje stana. Moderna je, funkcionalna, savremeno opremljena i često ima nove načine grejanja, ali upravo zbog svih ovih prednosti, njena cena je za 20-30% veća u odnosu na starogradnju.

Sprat i orijentisanost stana

Spratnost je mnogima jedan od najvažnijih faktora koji uzimaju u obzir pri odabiru stana. Tako prizemlje i prvi sprat mogu značiti izlaz na terasu ili u baštu, ukoliko postoji, ali je veća ulična buka i nesigurnost oko bezbednosti.

Sa druge strane, viši spratovi znače manje buke, veću bezbednost i lepši pogled, ali treba uzeti u obzir i da li zgrada poseduje lift. Sam proces selidbe, bilo kakvog renoviranja u budućnosti ili nošenje dečijih kolica i prepunih cegera može biti nezamislivo ukoliko je potrebno preći stotine stepenika do stana.

Takođe, orijentisanost stana ka određenoj strani sveta je veoma važna zbog osvetljenosti i grejanja stana. Stanovi u kojima je više dnevne svetlosti imaju manje troškove grejanja, posebno kada su okruženi drugim toplim stanovima.

Ako je vaš glavni cilj osvetljenost stana, birajte jug, jugozapad ili jugoistok. Ukoliko odaberete istok, vaš stan će imati predivnu jutarnju svetlost, dok će zapadna strana obezbediti popodnevno svetlo. Stanovi okrenuti ka severu nemaju direktno dnevno svetlo.

Pored osvetljenosti, kvalitetan stan treba da ima i prirodnu ventilaciju preko prozora u kuhinji i kupatilu ili dobre ventilacione odvode.


Razmislite kada ćete se useliti u novi stan

Kada ste već pronašli stan, razgovarali sa vlasnikom, podigli stambeni kredit, ostalo je i potpisivanje ugovora. Kupoprodajni ugovor se overava kod notara i u njemu mora stajati precizan datum primopredaje stana.

Taj datum u potpunosti zavisi od vašeg dogovora sa vlasnikom, jer ne postoji zakonom propisan rok za primopredaju stana. Stoga, ako se ni vama, a ni vlasniku ne žuri, potpuno je u redu da se dogovorite i za neki duži vremenski rok.

Po Zakonu o obligacionim odnosima, propisuje se obaveza prodavca za predaju stvari i taj član glasi:

Prodavac je dužan predati stvari kupcu u vreme i na mestu predviđenim ugovorom.

Kupovina stana je prava avantura koja može delovati zastrašujuće, ali ukoliko ste dobro informisani ili okruženi profesionalcima, sigurno će ceo proces biti bezbedan i efikasan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nekretnine stanovi kupovina stana dokumentacija vodič za kupovinu prvog stana vodič za kupovinu stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana