Tekst objavljen: 25.12.2022 16:00        


U slučaju nezgode u inostranstvu, insistirati na izlasku policije

Naplata osiguranja: Šta morata da uradite ukoliko imate saobraćajnu nesreću u inostranstvu?


Sezona je prazničnih putovanja i zimovanja i mnogi će automobilom u inostranstvo. Uz pripremu vozila i dokumenata, treba biti spreman i za neočekivano - saobraćajnu nezgodu.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović savetuje da se u slučaju nezgode obavezno zove policija ako ima povređenih ili je pričinjena velika materijalna šteta.

- Od policije treba tražiti i potvrdu o oštećenju vozila koja može da zatreba prilikom izlaska iz te države. Zapisnik o šteti na vozilu treba uraditi u državi u kojoj je došlo do sudara, u ovlašćenoj agenciji ili osiguravajućem društvu. Zapisnik može biti izrađen i u Srbiji, ali tada postoji mogućnost osporavanja štete, u određenoj meri, od strane društva koje je krajnji platilac, kaže Jovanović.

On objašnjava i da se zahtev za naknadu štete podnosi osiguravaču vozila koje je izazvalo sudar, direktno u posećenoj državi ili iz Srbije.

- Potrebno je predati što više dokumentacije koja prati nezgodu: Policijski ili Evropski izveštaj o nezgodi, Zapisnik o šteti na vozilu, račune o popravci ili šlepanju, medicinsku dokumentaciju, kopije dokumenata štetnika, poručuje generalni sekretar UOS.

Komentarišući obavezu naših vozača da i dalje imaju zelenu kartu za vožnju kroz Severnu Makedoniju, Jovanović objašnjava da ukidanje tog dokumenta ne zavisi ni od UOS niti od Republike Srbije.

- Suština je u odsustvu želje nadležnih u toj državi da ispune finansijske i pravne uslove i pristupe tzv. Multilateralnom sporazumu odnosno sistemu registarske oznake. Takođe, prema zakonima Severne Makedonije, polisa osiguranja od AO važi samo za tu državu, dok je zeleni karton dodatni ugovor o autoosiguranju koji pruža pokriće u inostranstvu. Promena tog sistema podrazumevala bi izmene zakona I imala negativne finansijske efekte po vlasnike vozila. Mi smo od 2012. godine član Multilateralnog sporazuma I to je našim vozačima omogućilo da imaju ista prava kao vozači iz EU, pre svega da putuju automobilom bez obaveze posedovanja zelene karte, pojašnjava Jovanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


On dodaje i da bi bez Sistema zelene karte, bilo veoma komplikovano naplatiti štetu u inostranstvu.

- U Evropi se svake godine dogodi više od 400.000 saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači iz različitih država. Sistem zelene karte omogućava da oštećena lica budu zaštićena na isti način i da imaju pravo na naknadu štete kao da je u pitanju sudar sa domaćim vozilom u državi prebivališta.

Jovanović dodaje i da bi bez tog sistema bio bi nezamisliv i međunarodni saobraćaj motornim vozilima, jer bi vozači na svakoj granici kupovali osiguranje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putovanje auto kasko osiguranje auto osiguranje inostranstvo saobraćajna nesreća duško jovanović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana