Tekst objavljen: 02.02.2022 16:10        


Ostale banke su u fazi testiranja

NBS objavila spisak banaka koje podržavaju sistem IPS instant plaćanja

Narodna banka Srbije je u saradnji sa bankama učesnicima u IPS NBS sistemu nastavila sa uvođenjem inovativnih rešenja za izvršavanje instant plaćanja. Unapređen je postojeći metod plaćanja na internet prodajnim mestima i od danas se plaćanje na internetu pored skeniranja IPS QR kôda trgovca može obaviti i „klikom“ u mobilnom internet pretraživaču putem deep link tehnologije.

Sve što je neophodno da korisnici urade jeste da na internet sajtu trgovca kojem pristupaju putem npr. mobilnog telefona izaberu kao način plaćanja dobro poznatu opciju IPS skeniraj i imaće mogućnost da izaberu banku čijom aplikacijom žele da izvrše plaćanje. Nakon tog izbora i klika na dugme „Plati“ preuzimaju se podaci od trgovca koji su neophodni za plaćanje i korisniku se otvara aplikacija mobilnog bankarstva sa informacijom o iznosu za plaćanje. Korisnik sprovodi autentifikaciju na način na koji to inače čini – putem PIN-a, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica i transakcija se izvršava u nekoliko sekundi.

Na ovaj način, korisnici dobijaju sigurno i jednostavno rešenje da svoju kupovinu obave u potpunosti putem mobilnog telefona i to u sigurnom okruženju svoje aplikacije mobilnog bankarstva, bez ostavljanja podataka o svom platnom instrumentu na internetu.

Učesnici IPS NBS sistema koji su u ovom trenutku obezbedili pomenutu funkcionalnost za plaćanje svojim korisnicima aplikacije mobilnog bankarstva su:

• AIK BANKA A.D. BEOGRAD
• BANCA INTESA A.D. BEOGRAD
• UNICREDIT BANK SRBIJA A.D. BEOGRAD
• KOMERCIJALNA BANKA A.D. BEOGRAD
• EUROBANK DIREKTNA A.D. BEOGRAD
• RAIFFEISEN BANKA A.D. BEOGRAD
• OTP BANKA SRBIJA AKCIONARSKO DRUŠTVO NOVI SAD
• ERSTE BANK A. D. NOVI SAD

Svi navedeni učesnici obezbedili su ovaj način plaćanja građanima, a pravnim licima i preduzetnicima – korisnicima aplikacije mobilnog bankarstva ovo plaćanje obezbedili su:

• BANCA INTESA A.D. BEOGRAD
• UNICREDIT BANK SRBIJA A.D. BEOGRAD
• EUROBANK DIREKTNA A.D. BEOGRAD

Uslugu prihvatanja instant plaćanja putem deep linka trgovcima su obezbedile BANCA INTESA A.D. BEOGRAD i KOMERCIJALNA BANKA A.D. BEOGRAD. Plaćanje se za sada može izvršiti na ovaj način (putem jednog mobilnog uređaja) na sajtovima trgovaca kao što su www.laguna.rs, www.winwin.rs, www.gigatron.rs, www.korisnaknjiga.com.

Uvođenje instant plaćanja donosi mnoge prednosti malim i velikim internet trgovcima. To se ogleda i u inicijativi manjih trgovaca kao što je Korisna Knjiga d.o.o. koji je prvi za svoju internet prodavnicu pripremio rešenje u kojem omogućava instant plaćanje kroz ranije opisanu funkcionalnost. Ovo pokazuje jednostavnost implementacije instant plaćanja na internet prodajnim mestima. Nadamo se da će primer ovog i prethodno pomenutih trgovaca ohrabriti i druge internet trgovce da u saradnji sa svojim bankama uvedu IPS plaćanja na svom veb sajtu, naročito ako se imaju u vidu niske trgovačke naknade koje banke mogu da ponude za IPS plaćanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Radi podsećanja, instant plaćanje na internetu ne zahteva prekucavanje podataka kao kod plaćanja platnim karticama na internetu. Pored toga, sigurnije je od plaćanja platnim karticama, jer kupac nijedan podatak koji se odnosi na njegov platni instrument ne unosi na internet sajt trgovca, za razliku od plaćanja platnim karticama, kada, da bi izvršio plaćanje, mora uneti broj kartice i ostale neophodne podatke. U tom smislu, rizik zloupotrebe platnog instrumenta kod instant plaćanja znatno je smanjen.

Narodna banka Srbije je svojom izrazito povoljnom tarifnom politikom stvorila uslove da troškovi prihvatanja instant plaćanja za trgovce budu znatno niži od troškova prihvatanja platnih kartica, odnosno banke imaju sve uslove da ove transakcije trgovcima ponude po značajno nižim naknadama. Time Narodna banka Srbije motiviše i male trgovce koji danas ne prihvataju platne kartice da na svojim internet prodajnim mestima omoguće upotrebu ovog inovativnog, ali i troškovno povoljnijeg načina plaćanja, što je značajno za dalji razvoj elektronske trgovine.

Pored ranije pomenutih banaka, pri kupovini putem mobilnog telefona, korisnici će moći da vide i opciju izbora aplikacije mobilnog bankarstva drugih banaka koje se nalaze u pilot fazi implementacije i koje su u ovom momentu obezbedile novu funkcionalnost samo ograničenom broju korisnika. Navedene banke su HALKBANK A.D. BEOGRAD i CREDIT AGRICOLE BANKA SRBIJA A.D. NOVI SAD. Kada ove banke budu dobile odobrenje Narodne banke Srbije za omogućavanje nove funkcionalnosti svim građanima, Narodna banka Srbije će o tome obavestiti javnost. Ostale banke su u fazi testiranja.

Uvođenjem novog servisa plaćanja putem jednog mobilnog uređaja Narodna banka Srbije i banke značajno utiču na jednostavnost i sigurnost kupovine na internetu što kupci očekuju i zahtevaju od internet trgovaca i kao takav, metod plaćanja IPS skeniraj na internetu predstavlja dodatni podstrek za dalji razvoj internet trgovine u Republici Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aplikacija mobilno bankarstvo Plaćanje IPS QR kodom IPS QR kod instant plaćanje Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana