Tekst objavljen: 25.09.2014 8:02        


Svaka vrsta štednje ima svoje prednosti i mane i prilagođena je štedišama različitih afiniteta zato je i najbitnije da klijent ne juri za najvećom kamatom već da odredi koji je proizvod namenjen njegovim potrebama.

Kako izabrati Štednju

ŠTEDNJE PO ROKU OROČENJA

Štednja po viđenju
Na ovaj način novcem raspolažete u svakom trenutku. Sredstva možete da podignete kad god vam zatrebaju, bez ikakvih troškova, uz kamatu koja važi za valutu u kojoj ste položili depozit. Kamata na dinare za ovu štednju iznose od dva do četiri odsto, a na evre oko 0,4 odsto.

Prednost: Sredstva su uvek na raspolaganju.
Mana: Manje kamatne stope na ovu vrstu štednje.

Oročena štednja
Sredstva se oroče na jedan od fiksnih perioda po izboru: 1, 3, 6, 12, 24 ili 36 meseci. Oročena sredstva možete podići nakon isteka perioda oročenja koji ste izabrali. Sredstva se mogu razročiti i pre isteka

Aktuelne kamate na štednju u evrima.

Aktuelne kamate na štednju u dinarima.

dogovorenog roka, ali se onda naplaćuje kamata kao kod štednje po viđenju. Kamatne stope rastu sa periodom oročenja. Kamate na dinare oročene na 12 meseci se kreću do 9 odsto, dok je na evre za isti period može da se dobije od 4 do pet odsto.

Prednost: Kamate su veće i može da se planira zarada
Mana: Sredstva su zarobljena na određeni rok


VRSTE ŠTEDNJI U ZAVISNOSTI OD VALUTE

Dinarska štednja
Kamate za štednu u ovoj valuti su značajno veće od onih u evrima, ali dinar je nestabilna valuta plus u državi postoji rizik od inflacije, pa na štednju u dinarima građani često gledaju sa nepoverenjem. Međutim, u izveštajima NBS stoji da je ova vrsta štednje uprkos svemu bila isplativija od “čuvanja” evra u proteklih godinu dana.

Prednost: Kamate koje idu i do 9 odsto na višegodišnje oročavanje i nema poreza na dobit.
Mane: Nepovoljan kurs dinara i inflacija može da smanji zaradu.

Devizna štednja
Iako može da se štedi i u švajcarskom franku i dolarima, u Srbiji većina depozita je u evrima. U evrima se plaćaju kirije, rate za stambene kredite, a ljudi računaju da će evro biti zajednička valuta kada uđemo u EU.

Prednost: Prihod u evrima se unapred zna.
Mane: Niže kamate nego na dinare i plaća se porez na dobit od 15 odsto.


SPECIFIČNE ŠTEDNJE

Rentna štednja
To je oblik oročene štednje u kojoj se kamata isplaćuje ili mesečno o kvartalno. Ovde se najčešće radi o štednji u evrima, mada je kamatna stopa zbog fleksibilnosti isplate za pola procentnog poena manja nego kod standarne štednje.

Prednost; Odabir načina isplate kamate
Mane: Manje kamatne stope i porez

Štednja unapred
Mogućnost da se sva zarada od depozita dobije unapred, tj odmah po polaganju depozita. Ovo je dobro rešenje za one koji hoče da idu na letovanje, a ne žele da svoju osnovnu štednju troše. Takođe je vrsta oročene štednje.

Prednost: Zarađuje se pre isteka perioda oročenja
Mane: Manje kamatne stope, ne dobija se ništa po isteku oročenja

Stepenasta štednja
Kod stepenaste štednje sa protekom određenog perioda (roka) skače i kamatna stopa. Tako na primer za prva tri meseca računa se jedna kamata, ona se povećava za sledeća tri meseca, i tako sve do isteka godinu dana.

Prednosti: Depozit je uvek na raspolaganju
Mane: Više se zaradi na oročenu štednju

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

15 komentara

  1. User image
    Saša73 25.10.2013 15:49

    U predstojećoj Nedelji štednje visina kamata je jedini elemenat kojim treba da se rukovodimo pri izboru banke u kojoj ćemo štedeti. Ekonomski je poželjno brinuti o profitu i samo izrazito glup čovek može da izvuče korist iz ovog članka.

    U Srbiji posluje više od 30 banaka, a svakom štediši je najvažniji prihod koji će ostvariti "igranjem" sa bankama. Moja preporuka je da se svi dobro naoružamo strpljenjem, da pregovaramo sa bankama, da ih držimo u neizvesnosti, da najavimo podizanje sredstava ako ne ponude kamatu bar kao prošle godine, i na kraju, da izaberemo slamaricu kao mesto za čuvanje novca,

    Mi koji imamo ušteđevinu, nećemo propasti za par stotina evra kamate, A bankari će sigurno umeti da procene koliko im se isplati da nas izgube....Vidimo se u Nedlji štednje. Moja poruka svima vama koji ovo čitate, a imate oročeni depozit u banci je da nam ovde prenesete svoja iskustva u pregovorima oko kamate na štednju. Daću svoj doprinos, koliko budem mogao, iako mi oročenje ističe tek u februaru.

  2. User image
    mixie 25.10.2013 22:09

    sasa apsolutno si u pravu! banke preprodaju novac, lihvare, muljaju i bogate se na nas racun. orocicu pare samo ako mi se isplati u banci koja daje najvecu kamatu a ovaj clanak je bzv...

  3. User image
    Ivan 29.10.2013 13:23

    Potpuno ste u pravu obojica iskljucivo profit me zanima pa necu valjda da podmazujem masnu banku? Kolika je inflacija u EU godisnje pa pogledajte isplati li se da orocavate novac po ovim kamatama, ali sve to u stranu odreko bih se I tih par stotina evra da zaista iza stedisa stoji NBS I zaista da su manje kamate na bancine pozajmice ali ne ako se secate jos Soskic dr.profesor je izjavljivao djentlmenski se NBS dogovorila da se smanje kamate na orocena sredstva gradjana I da se smanje kamate na kredite I CVRC. Prvo da drugo ne e sad ko vas j***e koliko mozete ucenjujte banke I nedajte a potrudite se ima jos nacina za po neku zaradu. Pre par godina jedna od najvecih CH banaka na svajcarac na 36 meseci na franak je davala 8.5% I to u CH, a koliko je kod nas na svajcarac 1.5 max.Pozz

  4. User image
    pajko 29.10.2013 15:38

    Ja moju vec podigao i ne planiram da je vracam ako ne bude bar cisto 4% sa placenim porezima,jedino ako kredit koje daju spuste sa god.kamatom oko 5-6 posto mozda im i dam stednju jer je to onda ok

  5. User image
    Aleksandar 29.10.2013 20:47

    Ja isto planiram da podignem sav novac zbog niskih kamata. Ostaviću samo depozite koji dospevaju u narednih par godina. Hvala bankama što su me naterale da konačno zamenim auto i kompletno renoviram kuću. Baciću se u potrošnju. Pale su cene automobila, gradj.materijala, ljudskog rada, a pali su i prihodi od kapitala.

  6. User image
    Sigmund 30.10.2013 14:49

    Poceo sam da stedim pre 2 godine bas kad je NBS apelovala na banke da ne daju velike kamate na stednju.
    Orocio sam u Societe General banci na 12m i dali su mi kamatu na 5,75 sa pricom da ce mi sledece godine ako budem produzio ponuditi verovatno vecu kamatu jer cu biti vec stari stedisa. A oni mi ponudili 3 ja se na jedvite jade iscenkao na 4,75. Za dve godine mi se povecala glavnica a ovi mi ponude 2,5 ove godine sa pricom dace mi 3 a mozda i 3,5 max ako ja njima dam nesto ( da prebacim platu da dobijam preko njih itd )
    Koji su to cigani pa to je strasno. Ne znam da li se uopste vise i isplati stedeti po ovim kamatama jos kad opale porez 15 % .
    E sad da li ici u drugu banku koja je manje sigurna za vecu kamatu , to je pitanje , iako drzava navodno stiti stedise ( ima neka agencija ili tako nesto ).
    Pozzzz

  7. User image
    Iva 30.10.2013 18:49

    Ja cu i dalje da nastavim da orocavam novac ali najduze na 3 meseca. Kamate treba da padaju a i bile su jako visoke poslednjih godina, bez obzira sto ce i to uticati na moju dobit od orocenja. Jednostavno to nije normalno a i odlika je svih zemalja koje su u krizi. Nece se niko obogatiti od kamatice na stednju.

  8. User image
    Aleksandar 31.10.2013 10:45

    Niko ni ne očekuje da se obogati od štednje, svrha štednje je prikupljanje novca radi ostvarenje nekog cilja (kupovina ili rezerva za crne dane) i očuvanje vrednosti prikupljenog novca. Ako se analiziraju ponudjene kamate, visina poreza na štednju (koji će možda i rasti a padati neće sigurno), visina inflacije u EU, veštačko i nerealno održavanje kursa dinara prema evru, vidi se da su ponudjene kamate niske i da se štednja pod ovim uslovima nikako ne isplati, već da će štediše biti na gubitku a jedini dobitnicu u ovoj igri biće banke i država.

  9. User image
    Nenad 31.10.2013 20:47

    Drage devizne stedise, moje postovanje, a NBS i banke nas ne postuju, kao da smo unutrasnji N, ovo sto predlazete
    da trazimo od banaka vecu kamatu, ako ne daju, da idemo i trazimo u drugim bankama. Jok, jok, jok, sredili su stvari,
    u svim bankama je isto, maksimalno 3 % i eventualno nagrada nekim glupim "stednim proizvodom".
    Jedina moguca akcija stedisa je bezuslovno podizanje stednje, makar da nas ne prave budalama za nase pare, mozda
    i pokusaj udruzivanja stedisa radi razmene ideja sta dalje raditi.

  10. User image
    DRAGAN 01.11.2013 11:21

    Pod ovim uslovima ne treba štedeti u bankama uopšte. Kamate na kredite u bankama su 10 puta veće od kamata na štednju. Ukoliko bi sve štediše povukle svoj novac iz banaka to bi za banke bilo najbolnije jer bi ostale bez planirananog ekstraprofita na osnovu kamata za kredite.
    Podržavam udruživanje štediša i formiranje sopstvene banke koja bi uz manje kamate na kredite i veće na štednju od drugih banaka bila itekako konkurentna i profitabilna.

  11. User image
    Sremcevic zoran 03.11.2013 19:49

    Da,podrzavam akciju vadjenja novca iz banaka, prekid orocenja...secam se perioda od pre 4-5god.kad je stednnja nagradjivana sa7.5 procenta u Agrobanci.Ovo sad je ponizavajuce.tekodje pozivam i na bojkot kredita-kamate sa 18 tj 22 posto nks.Reprezentovanje modernog robovlasnickog sistema!?

  12. User image
    demi 04.11.2013 21:52

    Gospodo, prebacite uloge u dinare. I sledecih 12 meseci zarada zagarantovana!!!

  13. User image
    XV 05.11.2013 16:52

    Pare stoje u banci da ih neko ne bi makao iz stana (sve sa sefom). Meni je mojih manje od 10k E kao kuća i kada se setim koliko samo odricanja su one koštale ne bi ih držao u stanu sve da imam još jednog dobermana. Ne zanosim se idejom da ću od kamate kupiti auto ili veš mašinu nego ako neko ukrade iz banke, banka je kriva. Država pokriva depozite do 50k E i za to banka mora da pruži pokriće Agenciji za obezbeđenje depozita. Bile su i u Agro i kada je bila u raspadu, sačekao sam datum i otišao i lagano podigao isti dan sve sa tada najboljom kamatom. Sad što su bankari bogati to je drugo pitanje, otvorite udruženi pametnjakovići banku, ali ne u komentarima, pa je vodite; kao da je to otvaranje grupe na Fb. Tekst za neiskusnog štedišu je poprilično glupav ali neki komentari su to prekrili.

  14. User image
    vlajko 05.11.2013 22:50

    pa dobro,dolazi zima i bicemi ususkanija slamarica.

  15. User image
    vlajko 02.10.2014 15:44

    Treba bojkotovati štednju u dinarima, jer kretanje dinara tj, njegov pad, od skoro 6 dinara štednju obesmišljava, i treba da ste jakih živaca da dočekate sledeću godinu i molite boga da ne bude devalvacija preko 20%.

    Ko ima novac neka vidi razmisli bolje da uloži u neki biznis, ali opet u šta god da uložiš velike su šanse da propadneš. Možda je slamarica opcija da bi se izvršio pritisak na banke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nedelja štednje 2014 banke klijenti banke klijent banke kamata na štednju kamate na štednju Nedelja štednje štediše štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana