Tekst objavljen: 12.02.2015 11:49        


Štrajk advokata je doneo jednu novinu, a to je postupak solemnizacije pri overi ugovora o kupoprodaji.

Novi postupak u overi ugovora o kupoprodaji

Ono što je najbitnije za krajnje korisnike tj. kupce koji plaćaju taksu za overu ugovora kod javnih beležnika je da od skoro ugovore mogu sačinjavati i advokati kao i građani.

Suština postupka solemnizacije je sugarancija, i javnih beležnika i advokatske kancelarije koja je sačinila ugovor o pravnoj valjanosti ugovora o kupoprodaji.

Troškove koje građani plaćaju prilikom sačinjavanja i overe kupoprodajnih ugovora su znatno umanjeni. Sada overa jedne takve isprave košta 60% od dosadašnjeg iznosa koji se plaćao za sačinjavanje javno-beležničkog zapisa, što je slučaj i sa overom predugovora o kupoprodaji.
Ono što je bitno je da se troškovi overe predugovora u ovom postupku odbijaju od troškova overe ugovora, čime se ostvaruje određena ušteda. U ovaj postupak nisu ušli ugovori o doživotnom izdržavanju i ugovori koje overavaju lica pod starateljstvom. Ovi ugovori će se i dalje overavati u formi javno-beležničkih zapisa.“ kaže za Finansijski portal Kamaticu direktor agencije „Apartman“ Željko Radojčić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Ugovor o kupoprodaji Ušteda ugovora o kupoprodaji postupka solemnizacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana