Tekst objavljen: 31.01.2022 16:50        


Ograničenje cena osnovnih životnih namirnica trajaće još tri meseca, navodi se uredbi Vlade Srbije

Ove namirnice neće poskupeti do maja

To znači da će cene šećera, brašna tip T-400 i T-500, jestivog suncokretovog ulja, svinjskog buta i mleka sa 2,8 procenata mlečne masti bitii daljezamrnutena nivou na kom su bile 15. novembra. Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica ne očekuje da ova mera izazove "bilo kakve dodatne poremećaje na tržištu".

Pralica je rekao za Novu ekonomiju da se Srbija "ozbiljno priprema da odgovori na sva moguća poskupljenja", a koja mogu da budu posledica dešavanja na koje kao država ne može da utiče.

Predsednik Unije pekara ipak dodaje da postoje brojni inputi koji su uključeni u cenu namirnica, a koji zapravo mogu da izazovu poremećaje na svetskom tržištu.

Pralica se osvrnuo na trenutnu situaciju između Rusije i Ukrajine, navodeći da je Rusija najveći izvoznik pšenice, gasa, nafte.

"Ako dođe do nekog blažeg ili većeg sukoba biće tu poremećaja i u transportu i u svemu, može doći do poskupljena svih životnih namirnica, kao posledica takvog nečega. Mi pokušavamo da se oodbranimo da do toga ne dođe, i da se zaštitimo", rekao je on.

On je naveo da se nada da će doći do stabilizacije i da će za neki mesec moći "tržište slobodno da funkcioniše".

"Sa druge strane, ja mislim da su robne rezerve donele nalog da obezbede što više namirnica i da skladište u nekoj perspektivi u sledećem vremenu, za sledećih pola godine ili godinu".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Komentarišići potencijalni uticaj rasta inflacije na proizvođače, on je rekao ne bi trebalo da dođe do nikakvih velikih problema, i da su na datum kada su zamrznute (15. novembar) cene bile "skoro pa maksimalne".

"Cena brašna je tada bila maksimalna, cena svinjskog buta je bila maksimalna, ne vidim zašto bi se proizvođači bunili. Čak je i cena svinjskg mesa kasnije bila nešto jeftinija nego ta koja je propisana uredbom, zato verujem da ne bi trebalno da dođe do nikakvih velikih problema i da ih neće biti" , rekao je on.

Vlada je ograničila cene namirnica za sledeće proizvode:

1. Šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma;

2. Brašna TIP T-400 glatko, u pakovanjima do 5 kilograma, uključujići i pakovanje od 5 kilograma

3. Brašno TIP T-500 u pakovanjima do 5 kilograma, uključujići i pakovanje od 5 kilograma

4. Jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra;

5. Svinjsko meso - but;

6. UHT mleko sa 2,8% mlečne masti u pakovanju od jednog litra


Ograničenje cena se ne odnosi na snižene cene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje), ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već se odnosi na redovne cene, odnosno cene pre sniženja.

U uredbi piše i da proizvođači ne smeju da isporučuju proizvode, u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Vlada je je prethodnu odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica donela 30. novembra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
maj mesec tri meseca ograničenje cena brašno ulje šećer mleko meso zoran pralica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana