Tekst objavljen: 12.08.2023 9:00        


Mnogi od nas teško zaboravljaju posao kada stignu kući. Svi bi hteli da pronađu idealnu ravnotežu poslovnog i privatnog života, ali to nije nimalo jednostavno. Evo nekoliko načina kako zaboraviti na posao

Ovo je 5 načina kako da zaboravite na posao tokom vikenda


Stvorite ritual

Stvorite jasnu granicu posla i privatnog života. Na primer, ako ste na poslu u odelu, odmah se presvucite kad stignete kući. Ni tuširanje nije loša ideja, jer tako možete “isprati” posao sa sebe. Možete i isplanirati zabavne aktivnosti s decom – otići sa sinom do obližnjeg koša. Ako na posao putujete duže od 30 minuta, u to vreme treba da razmišljate o poslu, a po dolasku kući se “isključite”. Pronađite način da odvojite posao od slobodnog vremena.

Isključite internet

Osim ako posao od vas traži dostupnost 24/7, nakon posla isključite internet; telefon i laptop. Mnogi misle da treba da budu stalno dostupni, ali često se to od njih uopšte ne zahteva. Ako vam šef i kolege traže da budete stalno pred emailom, sami odredite granice. Svoj posao obavite u kancelariji, i objasnite šta ćete obaviti sutra. Budite jasni. Vaši potezi mogu menjati nezdrave kancelarijske navike.

Stvorite granice

Prijateljstva u kancellariji su izvrstan način za uživanje na poslu, ali ponekad je bitno odrediti granice, i povući se. Ako svoje slobodno vreme provodite samo s kolegama, vreme je da malo promenite navike. Da se razumemo, druženje s kolegama je sjajno, ali tako ćete se teže isključiti s posla u slobodno vreme. Možete otići s njima na piće nakon posla dva puta nedeljno, ali ostale večeri posvetite starim prijateljima i porodici.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Planirajte

Kad isplanirate nešto uzbudljivo, nešto čemu ćete se radovati, vaš um će imati sasvim svež pogled na slobodno vreme. Ako vam je teško da se isključite nakon posla, gledanje televizije, i jadanje kako vam je na poslu užasno, neće nimalo olakšati stvari. Dogovorite sportske aktivnosti s prijateljima, ili odaberite novi hobi.

Razvijte zdrave navike

Zdrave navike kao što su vežbanje i meditacija izvrstan su način da poboljšate svoje fizičke odnosno mentalne sposobnosti, dok se opuštate na poslu. Ako trenutno ne vežbate, razmislite kako to možete menjati. Čak i 20 minuta šetnje svaki dan vam može pomoći da se bolje osećate. Malo istražite, i otkrijte koja vas aktivnost najviše privlači.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao vikend odmor slobodno vreme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana