Tekst objavljen: 05.07.2023 16:50        


Da biste mogli da razumete bankare, potrebno je da savladate ovu kratku lekciju o kreditima

Ovo su najvažniji elementi svakog kredita


Šta su najvažniji delovi svakog kredita?

Na šta treba da obratimo pažnju kada kupujemo kredit od banke? Da li u osnovi ima razlike između keš kredita, kredita za refinansiranje i stambenih kredita?

Odgovore na ova pitanja donosimo u sledećem redovima i savetujemo vam da ove stvari dobro zapamtite pre nego što se odlučite da sledeći put od banke kupite kredit.

Dakle, najvažniji elementi svakog kredita su:

  • Valuta kredita- kod nas se krediti obračunavaju u dinarima i evrima. Ukoliko želite da izbegnete rizik od kursnih razlika, preporuka je da podignete kredit u istoj valuti u kojoj primate i platu

  • Kamatna stopa- može biti fiksna i varijabilna. Ukoliko je fiksna ona se ne menja tokom otplate kredita, a ukoliko je varijabilna, dobro bi bilo da se raspitate od čega zavise njene promene i koliko često se menja. Dobro bi bilo i da se raspitate o vrednostima tog promenjljivog elementa u poslednje vreme. Na primer, kako se u poslednje vreme kreće euribor, što možete saznati ovde.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Troškovi kredita- tu spadaju troškovi podizanja samog kredita, ali i drugi troškovi koji nisu vezani konkretno za kredit. Tu spadaju, primera radi, troškovi održavanja tekućeg računa ili premija polise osiguranja.

  • Mesečna rata -ona mora odgovarati vašim finansijskim mogućnostima, odnosno mora biti tolika da vam tokom otplate ne predstavlja problem i da vas ne dovede u situaciju da jedva "sastavljate kraj sa krajem".

  • Ukupna cena kredita- drugim rečima, tačan iznos koji ćete morati da vratite banci za ovu pozajmicu.


  • Troškovi osiguranja kredita- ukoliko postoji osiguranje kredita, obavezno se raspitajte, ko plaća premiju osiguranja i koliko ona iznosi, od čega vas ovo osiguranje štiti, kakva je korist u slučaju nastanka osiguranog slučaja i kako izgleda proces naplate štete.


Ukoliko želite da što pre pronađete najpovoljniji keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit koji vi lično možete da dobijete, a da pritom ne morate da se zamarate svim ovim detaljima bankarskih zajmova, Kamatica savetnik je tu da vam pomogne pri odabiru i apliciranju za kredit.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svi krediti svi krediti na jednom mestu sve o kreditima sve o kreditima na jednom mestu kreditni savetnik kamatica savetnik ponude svih banaka sve banke na jednom mestu krediti sve banke sve banke u srbiji najbrže do kredita najlakše do kredita potreban mi je kredit hoću kredit keš krediti krediti za refinansiranje stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana