Tekst objavljen: 30.03.2022 17:30        


Dobro planiranje je pola obavljenog posla, a to naročito važi za finansije

Ovo su pitanja na koja morate da odgovorite pre nego što kupite kredit


Zlatno pravilo za bolje finansije, a samim tim i kvalitetniji život jeste – kupujte, ne dozvolite da vam prodaju. To smo ponovili mnogo puta, ali nikada nije previše. Jer, samo ako ste vi ti koji kupujete, to jest, određujete uslove, onda prodavci nikad neće moći da vam prodaju nešto što vam ne treba.

Ovaj savet se može primeniti na bilo koju kupovinu, ali je najbolje kada se primeni na kupovinu kredita od banke. Da biste bili u poziciji onog ko kupuje kredit, a ne onog kome banke prodaju kredite koji su često skuplji od onoga što je navedeno u reklami, pročitajte nastavak ovog teksta.

U njemu su šest pitanja na koje treba da znate odgovor pre nego što odete u banku i kupite keš, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit. Uz pitanja vam donosimo i smernice koje će vam olakšati da nađete odgovore.

Prvo i osnovno – koliko para mi treba?

Ovo pitanje deluje jednostavno i samo po sebi logično, ali je ustvari ključno za čitav proces kupovine kredita. Uzmite vremena, sedite i izračunajte koji je to iznos koji će zadovoljiti vaše potrebe i nemojte uzimati kredit koji je veći od toga.

Kolika će biti rata?

Imajte na umu da kupovinom kredita za vas počinje period od (najverovatnije) nekoliko godina tokom kojih ćete otplaćivati pozajmicu. Zato, izračunajte koliko novca možete da dajete mesečno za ratu. Savet je da to bude onoliko koliko vam inače ostane na kraju meseca, kada podmirite sve troškove.

Koliko godina mi treba da otplatim kredit?

Kraći period otplate donosi veću mesečnu ratu, a duži period manji mesečni izdatak. Koju od ove dve mogućnosti ćete izabrati – zavisi od vas. Imajte u vidu da tokom čitavog perioda otplate morate da imate stabilne izvore prihoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dinarski ili kredit sa valutnom klauzulom?

Ovo se ne odnosi na sve vrste kredita, ali je za kredite koji se nude i u dinarima i u evrima, proceniti šta se više isplati. Ovo se ne može baš lako predvideti, ali se, na primer, za kredite indeksirane u evrima može pratiti kretanje EURIBOR-a, pa prema tome možete doneti odluku.

Koji su sve troškovi pri kupovini kredita?

Krediti često imaju takozvane „skrivene troškove“ ili različite dodatke koji se plaćaju u banci, kao što su obrada kreditnog zahteva, administriranje kreditne partije i slično. Tražite da vam u banci detaljno objasne koje od ovih troškova tačno treba da platite i kolika suma je u pitanju.

Kakvi su uslovi za prevremenu otplatu?

Prevremena otplata kredita može da zvuči sjajno, ali ponekada ova situacija podrazumeva i dodatne troškove. Savet je da dvaput pročitate klauzulu u ugovoru koja se odnosi na ovu stavku.

Imate odgovore na svih šest pitanja? Odlično, sada ste spremni za kupovinu kredita. Mi smo tu da vam pomognemo, ako želite da pronađete najpovoljni kredit koji za vas lično postoji u ponudi banaka u Srbiji.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uslovi kreditiranja kamatica savetnik najjeftiniji krediti najpovoljniji kredit stambeni kredit krediti za refinansiranje keš krediti krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana