Tekst objavljen: 12.11.2023 16:00        


Zbog ovog mogu da "popiju" ogromne kazne, a to se ne poštuje. U poslednje vreme, osim za kupovinu budućeg doma, stanovi se kupuju i za izdavanje na dan. Cene su zbog toga dodatno porasle

Ovo su tri pravila koja mora da ispuni svako ko izdaje stan na dan


Izdavanjestana na dan je dobra prilika da zaradite dodatni novackoji će biti dopuna budžetu. Ono što se, u međuvremenu promenilo, otkako je stan na dan utihnuo kao opcija zbog korone i blokada - jeste da se mnoge nekretnine danas izdaju za potrebe rada, odnosno kao apartmani za rad.

Promenilo se i to da je kontrola veća, ali i dalje nedovoljna kada je reč o nesavesnim stanodavcima -mnogi uopšte ne plaćaju porez.

Podsetimo zbog toga na tri obavezna pravila za sve one koji izdaju stan na dan:

- porez plaćaju svi oni koji izdaju stan na dan.

- svi koji izdaju svoje apartmane ili stanove na dan u obavezi su da prijave svoj prihod od izdavanja.

- ukoliko izdajete sopstvenu nekretninu drugom licu na dan u obvavezi ste da podneste poresku prijavu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


A šta vam je potrebno za izdavanje stana na dan?

Fizičko lice u ugostiteljskom objektu domaće radinosti može da pruža samo usluge smeštaja. Pored toga potrebno je da posedujete rešenje kojim se kategoriše taj objekat.

Navedene usluge može da pruža i član domaćinstva vlasnika ili suvlasnika, naravno uz njihovu pisanu saglasnost. Pored nabrojanog, moraju da se poštuju i zdravstveni uslovi i redovno obavljaju zdravstveni pregledi u skladu sa zakonom.

Pružanje ovakve usluge može se vršiti i preko posrednika, a to znači da se pre stupanja u poslovni odnos mora potpisati ugovor sa tim posrednikom. Za pružene ugostiteljske uslige potrebno je izdati račun u dva primerka, od kojih se jedan uručuje korisniku, a drugi zadržava lice koje je pružalac usluge. Fizičko lice je dužno da izdate račune čuva dve godine od datuma izdavanja.

Zakonom je propisano i da boravišnu taksu plaća fizičko lice u utvrđenom godišnjem iznosu na propisan način. Vlada Republike Srbije donela je uredbu kojom je uređen način i visina plaćanja boravišne takse od strane fizičkih lica.

Pored navedenog fizičko lice je dužno da ispuni i druge obaveze propisane Zakonom, posebno u delu isticanja, odnosno utvrđivanja cene smeštaja i stavljanja istih na uvid; pridržavanja istaknutih, odnosno na drugom mestu objavljenih cena; unošenja podataka o korisniku usluge smeštaja dnevno i uredno na propisan način i drugo.

Pružanje ove turističke usluge uređeno je Zakonom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pravila za izdavanje stan na dan izdavanje stana nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana