Tekst objavljen: 06.04.2023 13:10        


OPEK+ je u nedelju najavio smanjenje proizvodnje za 1,16 miliona barela dnevno, što je potez koji naftna tržišta nisu očekivala

Ovo su zemlje koje će biti najviše ugrožene ako cena nafte dođe do 100 dolara po barelu


- To je porez na svaku privredu koja uvozi naftu, rekao je Pavel Molčanov, generalni direktor privatne investicione banke "Rejmond Džejms".

- Ne bi SAD najviše osećale bol od nafte od 100 dolara, već bi to bile zemlje koje nemaju domaće naftne resurse: Japan, Indija, Nemačka, Francuska... da navedemo neke od velikih primera, rekao je Molčanov.

Dobrovoljno smanjenje od strane zemalja naftnog kartela trebalo bi da počne u maju i traje do kraja 2023. I Saudijska Arabija i Rusija smanjiće proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno do kraja ove godine, dok druge članice OPEK-a poput Kuvajta , Oman, Irak, Alžir i Kazahstan takođe smanjuju proizvodnju.

Fjučersi na naftu Brent su se poslednji put trgovali za 0,57 odsto više na 85,41 dolara po barelu, dok su fjučersi na američki Vest Tekas Intermediate iznosili 0,5 dsto na 81,11 dolara po barelu.

Zemlje koje se u velikoj meri oslanjaju na uvoz nafte

- Regije koje su najviše pogođene smanjenjem ponude nafte i povezanim skokom cena sirove nafte su regioni sa visokim stepenom oslanjanja na uvoz i visokim udelom fosilnih goriva u svojim primarnim energetskim sistemima, rekao je direktor "Eurasia Group" Hening Glojšejn.

- To znači da su najizloženije industrije tržišta u razvoju zavisne od uvoza, posebno u južnoj i jugoistočnoj Aziji, kao i teške industrije Japana i Južne Koreje zavisne od super uvoza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Indija

Indija je treći najveći potrošač nafte na svetu i kupuje rusku naftu sa velikim popustom od kada su Rusiji uvedene sankcije zbog rata u Ukrajini.

Prema vladinim podacima, indijski uvoz sirove nafte porastao je za 8,5 odsto u februaru u poređenju sa istim periodom prošle godine.

- Iako još uvek profitiraju od sniženog ruskog gasa, već trpe visoke cene uglja i gasa“, rekao je Glojštejn.

- Ako nafta poraste dalje, čak i snižena ruska nafta će početi da šteti rastu Indije".

Japan

Nafta je najznačajniji izvor energije u Japanu i čini oko 40 odsto ukupnog snabdevanja energijom.

-Pošto nema značajnu domaću proizvodnju, Japan je u velikoj meri zavisan od uvoza sirove nafte, a između 80 i 90 odsto dolazi iz regiona Bliskog istoka“, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku.

Južna Koreja

Isto tako, za Južnu Koreju, nafta čini glavninu njenih energetskih potreba, prema nezavisnoj istraživačkoj kompaniji Enerdata.

-Južna Koreja i Italija više od 75 odsto zavise od uvozne nafte, istakao je Molčanov.

- Evropa i Kina su takođe „veoma izložene, kaže Glojstin.

Međutim, dodao je da je izloženost Kine bila nešto manja zbog domaće proizvodnje nafte, dok se Evropa u celini oslanja uglavnom na nuklearni, ugalj i prirodni gas, a ne na fosilno gorivo u svom primarnom energetskom miksu.

Uticaj na ekonomije u razvoju

Na neka tržišta u razvoju koja „nemaju mogućnosti u stranoj valuti da podrže ovaj uvoz goriva“, negativno će uticati cena od 100 dolara, rekao je Molčanov. On je naveo Argentinu, Tursku, Južnu Afriku i Pakistan kao potencijalne ekonomije koje će biti pogođene.

Šri Lanka, koja ne proizvodi naftu u zemlji i 100% zavisi od uvoza, takođe je veoma podložna težem udaru, rekao je on.

- Zemlje sa najmanje stranih valuta i koje su uvoznici će najviše povrijediti jer je cijena nafte u američkim dolarima“, rekla je osnivačica "Energy Aspects" Amrita Sen, koja je dodala da će cena uvoza još više rasti ako dolar poraste.

100 dolara po barelu neće biti trajno

Međutim, dok je 100 dolara po barelu možda na horizontu, viša cena možda neće dugo ostati, rekao je Molčanov, dodajući da to neće biti „trajni plato“.

- Dugoročno gledano, cene bi mogle biti više u skladu sa onim gde smo danas — u regionu od oko 80 do 90 dolara, rekao je on.

- Kada nafta dostigne 100 dolara po barelu i ostane tamo neko vreme, to podstiče proizvođače da ponovo povećaju proizvodnju, rekao je Glojštejn.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo rast cene nafte barel nafte cena dizela cena benzina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana