Zvanični kurs Evra za dan 03.08.21. :: 117.5649 rsd
Tekst objavljen: 03.06.2020 11:15        


Penzioneri koji žive u bivšim republikama ne dobijaju automatski državnu pomoć. Samo oni koji imaju prebivalište u Srbiji mogu da računaju na uplatu

Penzioneri koji žive u drugim republikama moraju do petka da se prijave za 100 evra

Penzioneri i korisnici socijalnih novčanih davanja automatski su prijavljeni za 100 evra državne pomoći i ona im je već isplaćena. Ovo pravilo, međutim, ne važi za penzionere koji žive van Srbije. Novac zato nisu dobili oni koji godinama žive u Crnoj Gori i ostalim republikama bivše Jugoslavije. Oni imaju vremena do petka da pokušaju da se prijave preko portala Uprave za trezor ili kol-centra.

Poklon od oko 12.000 dinara, kako objašnjavaju u Ministarstvu finansija, mogu dobiti samo ako se prijave.

Sudeći po podacima MUP, mnogi od njih neće moći da ispune uslove. Neophodno je da u Srbiji imaju aktivno prebivalište, što podrazumeva, prema zakonu, da je to mesto na kom žitelj stalno boravi. Naš Zakon o prebivalištu i boravištu ne isključuje državljanima Srbije da imaju prebivalište i u drugoj zemlji. Da bi imali prebivalište u Srbiji, neophodni su lična karta i državljanstvo.

Korisnik srpske penzije Jovan Mitrić (83), geodetski inženjer, ceo svoj radni vek proveo je u Srbiji, na Kosmetu, u Prištini, a danas živi u Budvi.

- Preko ovdašnje Komercijalne banke uredno sam primao penziju i pomoći koje je Srbija davala penzionerima - kaže Mitrić.

Na sličan problem su se našoj redakciji požalili vojni penzioneri Srbije koji žive na teritoriji bivše SFRJ.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Novac svima do ponedeljka"

Do sada je 5.550.000 građana Srbije dobilo pomoć od 100 evra, dok će preostalih 450.000 građana dobiti novac do petka, 5. juna. Po rečima Siniše Malog, ministra finansija, oni koji se prijave tog poslednjeg dana, novac će dobiti najkasnije u ponedeljak, a ukupan broj građana koji će dobiti ovu vrstu pomoći od države preći će šest miliona!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pomoć od 100 evra penzioneri 100 evra prijavljivanje za 100 evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana