Tekst objavljen: 23.04.2022 18:00        


Ograničite njihovu upotrebu i smanjite svoje račune

Pet lakih trikova koji će vam pomoći da manje trošite struju


Ako vam je nekad nenadano u kući nestalo struje, verovatno ste se vrlo brzo podsetili za šta nam je sve ona potrebna i koliko je uzimamo ''zdravo za gotovo''. Zato, ako razmišljate kako biste moglida smanjite njenu potrošnju, dobro je znati da neki kućni uređaji, aparati i pomagala troše više energije od drugih. Evo koji su to:

Električni tuš

Električni tuš godišnje može da potroši i 1.460 kilovatsati (kWh), što može da bude veliki procenat vašeg računa za energiju.

Mašina za sušenje veša

Ona u proseku godišnje potroši oko 675 kilovatsati, ali postoji prilično jednostavan način za uštedu. Odeća se može staviti i na običnu sušilicu u kući ili napolje na sunce i tako uštedeti.

Plazma TV

Kako piše portal Viessmann, TV u proseku gledamo nešto više od tri sata dnevno, pa vredi razmisliti koliko taj oblik zabave zapravo košta. Plazme troše veliku količinu električne energije, alimoderniji LED televizori troše znatno manje i često imaju ugrađene pametne funkcije za poboljšanje učinkovitosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kuhinjski aparati

Što se tiče kuhinjskih aparata, najviše električne energije trošemašina za pranje sudova (480 kWh/godišnje), frižider/zamrzivač (425 kWh godišnje), šporet s električnom pločom za kuvanje (315 kWh godišnje) i rerna (290 kWh godišnje).

Kuvalo za vodu

Često korišćenje kuvala takođe može da dovede do veće potrošnje struje, a Viessmann navodi da kuvalo za vodu godišnje potroši oko 165 kilovatsati.

Najmanje struje troše: Na listi kućnih uređaja koji troše najmanje električne energije su ventilator, usisavač, toster, pegla i aparat za kafu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja račun za struju manji račun za struju ušteda struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana