Tekst objavljen: 09.07.2014 15:00        


Bilo da ste u radnom odnosu ili ne, otvaranje štednog računa je jedan od najvažnijih koraka koje možete preduzeti da biste postali finansijski samostalni i dostigli vaše snove. Evo pet dobrih razloga zašto bi trebalo da počnete da štedite danas.

Pet razloga da već danas otvorite štedni račun

1. Da biste počeli da gradite bogatstvo

Put ka finansijskoj slobodi počinje jednim jedinim dinarom. Svaki dinar koji možete da uštedite je kao dodavanje cigle kući koju gradite. I dok ne akumulirate dovoljan iznos da biste uložili u akcije i nekretnine, nema boljeg mesta za odvajanje teško zarađenog novca od štednog računa. Dok novac stoji na vašem računu, dodavaće mu se kamata te će polako rasti dokle god se tamo nalazi.

2. Radi lakšeg pristupa

Ako vam treba lakši pristup novcu, štedni račun vam to može pružiti. Čuvanje novca kod kuće nije dobra ideja jer novac može da bude ukraden. Sa druge strane ako sav novac uložite, nećete moći da uzmete isti kada vam je potrebno. Novac čuvan na štednom računu je lako dostupan. Možete ga povući u svakom trenutku kada vam isti treba. Samo se postarajte da razumete pravila štednog računa, pošto pojedini računi ograničavaju koliko puta možete povući novac.

3. Da bi mogli da se nosite sa neočekivanim troškovima

Život je pun neočekivanih obrta. A kada se nešto nepredviđeno desi, kao udes, bolest ili kvar nekog tehničkog uređaja (kao što je kotao za grejanje), treba vam novac da biste platili neočekivane račune. Štedni račun vam olakšava dostupnost novca. Takođe, vaša štednja takođe služi kao fond za nepredviđene troškove.

Da biste se postarali da ćete imati dovoljno novca za pokrivanje tih neočekivanih troškova, trebalo bi da odvojite iznos od tri do šest mesečnih prihoda. Ovaj fond vam takođe može pomoći da ne uletite u dug, ili da barem smanjite iznos koji biste stavili na kreditnu karticu u slučaju nužde.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Previše korišćenja dostupnog kredita može negativno da utiče na vaš kreditni rang i ako imate toliko mnogo duga na kreditnoj kartici da ne možete da priuštite otplaćivanje, svakako ćete oštetiti vaš kredit.

4. Da biste akumulirali kapital za ulaganje

Ulaganje u akcije, fondove i nekretnine je sjajan način da vaš novac raste dovoljno da pobedi inflaciju. Ali da biste ostvarili bilo koju značajnu investiciju, potrebno vam je prilično veliki kapital. Redovnim odvajanjem novca na štedni račun možete da izgradite značajnu ušteđevinu veoma brzo, što će omogućiti da vaš štedni račun bude postolje za vašu investiciju.

5. Da biste uštedeli novac za stvari koje ste oduvek želeli

Da li ste oduvek sanjali o kupovini skupog automobila ili o odmoru na egzotičnom mestu? Otvaranje štednog računa je prvi korak ka ostvarivanju tog sna. Ali da biste taj san ostvarili, važno je da odvajate određenu količinu novca svakog meseca. Onda kada stavite vaš novac na štedni račun, najbolje je da isti ne dirate dok ne uštedite dovoljno da biste ostvarili cilj.

Onda kada otvorite štedni račun, jedan od najboljih načina da uštedite novac jeste da automatski prebacujete sa tekućeg na štedni račun određeni iznos da ne biste zaboravili da odvojite isti svakog meseca kada primite platu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
novac štediše štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana