Tekst objavljen: 21.07.2021 12:35        


Dug je spisak radnji koje možete da preduzmete kako biste vaš dom učinili energetski efikasnim, sačuvali prirodu i kućni budžet. Mnoge od njih možete početi da primenjujete već danas

Pet saveta kako da vaš dom troši manje struje i bude energetski efikasniji


U svakom domaćinstvu, u proseku, nalaze se minimalno četiri kućna aparata. Sa aspekta energetske efikasnosti, najbolje bi bilo da oni pripadaju što višem energetskom razredu. U idealnom slučaju, to je razred A+++.

Pa i bez obzira na vrstu i energetski razred kućnog aparata možete da ostvarite veliki napredak po pitanju efikasnosti njegovog rada ukoliko se vodi računa o načinu korištenja, piše capital.ba.

Stručnjaci za energetsku efikasnost projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED) preporučuju sledeće:

Ne držite uređaje na “stand by” režimu

Da li ste znali da način rada kod raznih kućnih aparata, a naročito TV-a, troši i do 6 odsto električne energije jednog domaćinstva? Izbjegavajte “stand by” način rada vaših kućnih aparata kad god je to moguće, naročito prilikom dužeg odsustva iz kuće.

Ukoliko monitor kompjutera ostavite uključenim celu noć, potrošićete količinu energije dovoljnu za zagrevanje šest obroka u mikrotalasnoj peći! Najbolje bi bilo da isključujete kompjuter kad god ga ne koristite, naročito u toku noći. Za početak isključite barem monitor, jer se na njegov rad troši više od pola ukupne energije potrebne za rad računara. Zauzvrat ćete mesečno dobiti 180 “besplatno” podgrejanih obroka.

Pravilno pozicionirajte uređaje

Ukoliko zamrzivač i frižider postavite na što hladnije mjesto u kući, postići ćete njihov optimalan rad i potrošnju, čime ostvarujete uštede energije do čak 20 odsto. Izbegavajte postavljanje frižidera u blizini šporeta, radijatora ili bojlera. Bonus savet je da tek skuvana i topla jela ne odlažete odmah u frižider i zamrzivač, jer u ovom slučaju uređaji dodatno troše energiju za hlađenje. Hranu koju nameravate da zaledite, pre toga ohladite na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru, pa je tek onda spremite u zamrzivač.

Poklopite posuđe u kojem kuvate

Uređaji za kuvanje spadaju u glavne potrošače energije. Zbog toga je ovaj jednostavni savet vrlo važan i može značajno uticati na vaš budžet, ali i kvalitet vazduha u vašem domu. Poklopac na posuđu prilikom kuvanja, osim što smanjuje kondenzaciju pare u kuhinji, donosi i uštedu i do 20 odsto energije za kuhanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Isključite uređaje za kuvanje 10 minuta pre kraja

Rernu možete isključiti i 10 minuta pre kraja pečenja. Ne brinite, vaše jelo će biti savršeno pečeno, jer rerna dugo zadržava toplotu. Na ovaj način ćete dodatno uštedeti električnu energiju, ali i smanjiti rizik od toga da vam jelo zagori.

Isključite punjače kada nisu u upotrebi

Nije samo urbana legenda da neki punjači za mobilne telefone, laptopovi i digitalne kamere troše energiju i kad su uređaji napunjeni i odvojeni od punjača. Nakon što se uređaj napuni, vodite računa o tome da punjač isključite iz struje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
smanjenje potrošnje električni uređaji energetska efikasnost račun za struju struja električna energija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana