Tekst objavljen: 10.05.2022 14:55        


Najteži deo posla su neretko ljudi, a još kada su to oni sa kojima provodimo 8 sati dnevno, radni dan ume da postane nepodnošljiv. 

Pet tipova iritantnih kolega i kako da se izborimo sa njima


Ali, ekspert za radne odnose Lin Tejlor ističe da, uz malo umeća i strpljenja, možemo da se izborimo i sa kolegama koji nas najviše nerviraju. A ovih pet tipova, prema njenoj proceni, najpre imaju moć da nas izbace iz takta.

Energetski vampiri

Za njih nema dobrih vesti, kad pada kiša, ne valja, kad je sunce, pretoplo je, saobraćaj je uvek katastrofalan. Energetski vampir je stručnjak da iz sagovornika iscedi energiju, pa je zato najbolje ne reagovati na njegove primedbe. Ali, za neke od njih, to je samo znak da treba da nastave sa kukanjem, pa Tejlorova savetuje da ako ste u kontaktu sa energetskim vampirom koji ne odustaje, pokušate da suptilno istaknete pozitivne aspekte svake njegove primedbe. On će vas verovatno gledati kao ne naročito bistru osobu koja ne sagledava svet realno, ali će potražiti novu žrtvu koja će se slagati sa svim što kaže.

Sveznalice

Ovi ljudi nisu eksperti samo u poslu, već i u drugim, tačnije svim oblastima. Oni su najpametniji i najobrazovaniji, istoriju sukoba Rusije i Ukrajine izdeklamovaće vam usred noći, znaju koja je vakcina najbolja za kovid, stručnjaci su za fudbal, kuvanje, vaspitanje dece. Sa njima se ne vredi raspravljati. Jer, ako to uradite, dajete im pažnju koju očajnički priželjkuju. Zato je najbolji pristup sa sveznalicama – ćutanje.

Tragičari

Od obične situacije na poslu, oni prave šekspirovsku dramu. Strašno, katastrofa, užas – deo je njihovog svakodnevnog rečnika bilo da se pokvario štampač, naišli su na nezgodnog klijenta ili im je šef rekao da urade nešto što im nije po volji. Tragičar traži potvrdu i slaganje, a ako vam je to teško, uvek možete da izađete iz kancelarije na kratko pod izgovorom neodložnog telefonskog razgovora. Obično je toliko dovoljno da se smiri.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pričalice

Oni su na prvi pogled fini i ljubazni, ali kada počnu da pričaju, ne umeju da stanu. Često ne reaguju na neverbalne znakove komunikacije da ste u žurbi, pa neće biti dovoljno da dok razgovarate sa njima bacate pogled na kompjuter, sat ili nervozno cupkate. Oni su tu da ispričaju svoju priču, koja je najčešće veoma opširna, pa im morate direktno, ali suptilno, reći da imate posla.

Preglasni

Kad ste godinama u kancelariji sa istim ljudima, saznaćete o njima i više nego što možda želite. Neki se i ne trude da to sakriju. Glasno razgovaraju telefonom sa ukućanima, klijentima, pa su za njih najbezbolnije rešenje slušalice. Ipak, ako su naročito glasni, asertivno ih zamolite da budu malo tiši, savetuje Tejlorova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tipovi kolega iritantne kolege posao kolege radno mesto

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana