Tekst objavljen: 29.04.2021 14:10        


Nedostatak finansijskih sredstava jedna je od najvećih prepreka za pokretanje ili unapređenje biznisa i razvoj preduzeća

PKS: Kako do novca za mikro, mala i srednja preduzeća?

Između ostalog, razlog za to je i činjenica, da privrednici često nisu obavešteni o izvorima finansiranja koji su im na raspolaganju, kao i o adekvatnim načinima prijave i dokumentaciji potrebnoj za apliciranje za ta sredstva.

Kako bi se prevazišla ova prepreka, Privredna komora Srbije razvila je posebnu uslugu podrške mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP). Mreža od 40 savetnika pri PKS na raspolaganju je svim privrednicima iz ovog sektora u Srbiji, a podrazumeva stručne savete i pomoć u pripremi za podnošenje prijava za sredstva koja su dostupna kroz brojne nacionalne i internacionalne programe.

Pored pripreme i razrade kvalitetnih poslovnih planova, koji su potrebni za apliciranje za kredite kod poslovnih banaka i sredstva kod fondova, mreža savetnika pruža podršku u procesu planiranja i održivog upravljanja glavnim aspektima poslovanja MMSP. Time se privrednicima otvara mogućnost šireg i strateškog uvida, analize, planiranja i upravljanja sopstvenim poslovanjem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Svi savetnici koji čine mrežu za podršku MMSP sektoru, uspešno su završili obuku koju je realizovala konsultantska kuća „Glenfildi“ i stručno su osposobljeni za pružanje ove usluge. Podrška MMSP u pristupu sredstvima dostupna je u svih 17 regionalnih privrednih komora širom Srbije. Kontakt - podaci o savetnicima mogu se pronaći na sajtu PKS.

Na raspolaganju 25,9 milijardi dinara

Kroz šest domaćih programa pomoći privredi, za ovu godinu je opredeljeno 25.854.500.000 dinara. U pitanju je Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade, Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju, Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja, za nabavku opreme, kao i Garantna šema (Krediti za likvidnost)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMSP sektor krediti za mikro mala i srednja preduzeća Privredna komora Srbije PKS mikro i mala preduzeća mala i srednja preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana