Tekst objavljen: 07.02.2023 16:50        


Pet odgovora, pa tek onda odlazak u filijalu i razgovor sa bankarima

Planirate da uzmete kredit? Ovo su pet ključnih pitanja na koje treba da odgovorite pre odlaska u banku


Svaki kredit je krupna finansijska odluka. Bez obizra na visinu sredstava koja pozajmljujete od banke i da li je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, pre odlaska u banku treba dobro da se preračunate i vidite da li vam se podizanje kredita isplati ili ne.

Međutim, tu računicu ponekad nije lako izvesti. Nekome problem može da bude sam račun i brojevi, a nekome problem može da predstavlja logička procena, tj. racionalno sagledavanje činjenice da li mu je zaista potreban kredit ili ne.

Da bi se ta dilema razrešila, potrebno je da odgovorite na ovih pet pitanja. Tek kada to uradite, onda možete ozbiljnije da razmišljate o kreditu i planirate odlazak u filijalu i razgovor sa bankarima.

  • Kol`ko para?

Jednostavno pitanje, ali ključno. Zato je i na prvom mestu. Treba da znate koji je to iznos koji će vam "završiti posao", kako se ne biste zaduživali više nego što morate. Ukoliko u pitanju nije neki veći iznos, možda i ne morate da uzimate kredit, već možete zatražiti dozvoljeni minus ili kreditnu karticu. Ipak, i sa ovim bankarskim proizvodima treba biti oprezan: oni mogu vrlo lako da se dobiju, ali je reč o dosta skupim uslugama.


  • Kakva je kamata?

Drugim rečima: fiksna ili varijabilna? Fiksna kamata se ne menja tokom čitavog perioda otplate. Sa druge strane, varijabilna kamatna stopa sadrži fiksni i promenjljivi deo, a ovaj drugi zavisi od stopa po kojima banke pozajmljuju novac jedna drugoj. Naravno, reč je o već čuvenom euriboru, ali i domaćoj varijanti koja se naziva belibor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Dinari ili valutna klauzula?

Poslednjih godina se po pravilu gotovinski krediti uzimaju kao dinarski, ali situacija sa stambenim kreditima je drukčija. Mada postoje i stambeni krediti u dinarima, njihove kamate su uglavnom veće, a ročnost im retko ide preko 15 godina, što ih ne čini baš popularnima.

  • Koji sve troškovi postoje pri uzimanju kredita?

Raspitajte se detaljno o tome koji sve troškovi postoje tokom apliciranja za kredit, obrade kreditnog zahteva i otplate kredita. Ovde naročito treba obratiti pažnju na EKS ili efektivnu kamatnu stopu, koja predstavlja ukupnu cenu nekog kredita.

  • Koji su uslovi za prevremenu otplatu?
Otplata kredita pre vremena? Zvuči sjajno, a često i može biti odlična stvar. Međutim, ova mogućnost ponekad sa sobom nosi i dodatne troškove, pa zbog toga dobro proučite klauzulu u ugovoru o kreditu koja se odnosi na ovu mogućnost.

Treba vam keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit koji će vam rešiti troškove koje imate? Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sve o kreditima sve o kreditima na jednom mestu svi krediti svi krediti na jednom mestu kreditni savetnik najbrže do kredita najlakše do kredita ponuda svih kredita sve banke na jednom mestu sve banke u srbiji hoću kredit kredit za minut potreban mi je kredit najvažnije o kreditima keš krediti krediti za refinansiranje stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana