Tekst objavljen: 28.07.2022 17:40        


Kreditni biro - mesto koje čuva sve vaše finansijske "tajne"

Podaci iz Kreditnog biroa: Pet odgovora na pet važnih pitanja


Svi koji apliciraju za kredit dobro znaju (ili, ako ne znaju, neka nauče) da je Kreditni biro jedan od ključnih "koraka" pri odobrenju svakog kredita. Bez obzira da li se radi o keš kreditu, kreditu za refinansiranje ili stambenom kreditu, Kreditni biro daće konačnu reč o vašoj kreditnoj (ne)sposobnosti. Kreditni biro, da podsetimo, čuva sve naše kreditne transakcije u prethodne tri godine.

Dobro je poznato da naš Ultimativni vodič kroz Kreditni biro daje dosta važnih odgovora kada su u pitanju krediti i naša kreditna istorija. Na linku iznad možete da pročitate i podsetite se neophodnih stvari, a ovim tekstom praktično nastavljamo tu priču i donosimo još pet odgovora na pet važnih pitanja o Kreditnom birou.

  • Šta je docnja u Kreditnom birou?

Neuredan Kreditni biro, tačnije docnja u izmirivanju obaveza građana predstavlja dospelu, a neizmirenu obavezu od 60 i više dana. Docnja po kreditu nastaje kada fizičko lice ne izmiri dospelu ratu po osnovu kredita u roku od 60 dana, računajući od dana dospeća rate. Takođe, kao docnja će biti ubeležena i situacija kada nedozvoljeno prekoračenje po tekućem računu ne izmiri u pomenutom roku, računajući od dana nastanka nedozvoljenog prekoračenja.

  • Koliko su ažurni podaci o fizičkim licima?

Izuzetno.

Podaci za fizička lica se ažuriraju na dnevnom nivou. Dakle, sve što ima veze sa novim kreditima, otplatama postojećih kredita, gašenju računa, izmirenju dugovanja, ažurira se u toku istog dana, a u izveštaju iz Kreditnog biroa svaka promena će biti prikazana već sutradan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Ko može da promeni podatak iz izveštaja?

Podatak u izveštaju Kreditnog biroa može da promeni samo banka odnosno drugi pružalac usluge koji je takav podatak uneo u KB.
  • Ko je odgovoran za tačnost podataka u izveštajima ?

Za tačnost podataka iz KB-a su odgovorne banke, lizing kompanije i drugi pružaoci usluga koji su te podatke dostavili.

  • Koja prava imaju građani u slučaju da banka ili lizing kompanija ne ispravi pogrešan podatak?

Na osnovu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga (“Službeni glasnik RS” 36/2011 i 139/2014), fizička lica treba da upute pisani prigovor banci ili lizing kompaniji. Ukoliko banka ili lizing kompanija odgovori negativno ili ne odgovori u roku od 15 dana, građani mogu da se obrate Narodnoj banci Srbije – Centru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga.

Ukoliko imate "čist" Kreditni biro i tražite najpovoljniji mogući kredit, Kamatica savetnik je pravo mesto za vas. Dovoljno je da kontaktirate naše savetnike za keš kredite, kredite za refinansiranje i za stambene kredite, a oni će vam pronaći najpovoljniju ponudu koji vi lično možete da dobijete.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hoću kredit najlakše do kredita najbrže do kredita lako do kredita stambeni kredit kredit za refinansiranje keš krediti kreditna sposobnost kreditni biro najpovoljniji kredit najbolji kredit kamatica savetnik kreditni savetnik svi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana