Tekst objavljen: 05.05.2019 18:00        


Kreditni biro je baza podataka koju je napravila i kojom upravlja Udruženje Banaka Srbije tj. sve Banke, Lizing kompanije, Državni fondovi i neke agencije (spisak dostavljača informacija). 

Ultimativni vodič kroz Kreditni biro

Članice su se suštinski kroz Udruženje dogovorile da vode evidenciju o tome:

 • Koje usluge klijent koristi ili je koristio,
 • Koliko je trenutno zadužen i 
 • Koliko je ko uredan po pitanju otplate kreditnih usluga

Ko unosi podatke o nama u bazu?

Podaci u kreditni biro unose članice Udruženja Banaka tj. sve banke i druge institucije (spisak dostavljača informacija).

Koji podaci se unose?

Podaci o bankarskim uslugama koje koristite ili ste koristili, podaci o jemstvu i podaci o vašoj finansijskoj odgovornosti. Kad god banka sklopi ugovor sa klijentom o nekoj saradnji (tekući račun, kartice, krediti) to se evidentira u bazu kreditnog biroa. Dodatno, Banke unose i podatke o kašnjenjima u otplati kredita i to kašnjenja duža od 60 dana mada u praksi to može da bude i par dana više ali nikada manje od 60 dana. Ako nema informacije o kašnjenju znači da je klijent uredan u otplati.

Ko je vlasnik podataka, ko i kada ima uvid u podatke?

Vlasnik podataka je Kreditni biro ali sa tim podacima ne sme ništa da uradi niti bilo kome da ih da na uvid bez naše dozvole. Korisnici podataka nemaju uvid u podatke ukoliko ne dobiju našu dozvolu u pisanoj formi. To su one izjave koje potpisujemo kada tražimo kredit. To su izjave odobrenja da Banka (ili neki drugi korisnik) može da pristupi našim podacima. Vanredno, Banka može periodično da izvrši uvid u naše podatke samo ako smo klijent banke i ako je taj uvid za potrebe provere da li se naša kreditna slika promenila. Ali i taj pristup je definisan ugovorenom saradnjom tj. i za to je neophodan pristanak koji dajemo potpisivanjem ugovora.

Koliko dugo stoje podaci u bazi?

Trajno. Sve dok Banka (ili neki drugi korisnik) koja ih je upisala ne promeni stav i zahteva izmenu. "U izveštajima Kreditnog biroa za fizička lica prikazuju se pozitivni i negativni podaci o aktivnim uslugama, kao i o uslugama koje su otplaćene ili ugašene i to 3 godine nakon prestanka ugovornog odnosa sa pružaocem usluge, odnosno od konačne otplate kredita ili gašenja druge usluge." Šta ovo znači? Ako neko duguje po osnovu kredita (ne otplaćuje rate) ta informacija će biti upisana 60og dana nakon dospeća duga i stajaće kao informacija sve vreme dok se kredit ne isplati. Kada se to kašnjenje otplati i prođe 3 godine od tog momenta tek onda će ta informacija iščeznuti sa izveštaja jer izveštaj prikazuje poslednje 3 godine.

Da li podaci mogu da se brišu?

Kako koji. Ako je otvorena docnja (kašnjenje koje i dalje neplaćeno) ona će stajati dok se to ne plati. A sređuje se tako što se:
 • otplati pa će posle 3 godine isčeznuti sa izveštaja (jer izveštaj prikazuje poslednje 3 godine od dana povlačenja izveštaja). Dakle ne brišu se ali neće ni postojati na izveštaju ako je starije od 3 godine. 
 • ili se dug otpiše ili odbaci. Ovo je moguće ako Banka od vas recimo potražuje dug kao naslednika neke osobe a vi dokažete da je to pravno neispravno. 
Dakle da razbijemo najčešću zabludu. Podaci se neće obrisati ako dugujete po osnovu nekog kredita i samo čekate da prođe vreme. Ovo je moguće da se desi samo u slučajevima da je potraživanje starije od 10 godina i da Banka nije pokrenula sudski spor za naplatu potraživanja. Čak i tada ćete morati da zahtevate od Banke da izmeni podatke u kreditnom birou i da se pozovete na zastarelost potraživanja jer kao što smo ranije rekli Banke su te koje upisuju i brišu podatke u bazu kreditnog. U slučaju da je Banka pokrenula spor, presuda će odlučiti da li se potraživanje odbacuje pa će se obrisati iz kreditnog biroa ili će dug potvrditi što obnoviti novih 10 godina trajanja. 

Kako da sami proverite podatke koje Kredit biro ima o vama?

Tražite u bilo kojoj banci na šalteru da vam izdaju Lični izveštaj. Budite spremni da vas pošalju direktno u kreditni biro jer smo iz prakse zaključili da dosta službenika u banci ni ne zna da to mogu da urade. Prvi Lični izveštaj koji građani preuzmu u toku kalendarske godine je besplatan, dok se ostali plaćaju po standardnoj tarifi naknada za usluge Kreditnog biroa (oko 250 din)

Šta ako su neki podaci pogrešni?

U slučaju da je unet pogrešan podatak, predviđena je mogućnost reklamacije koja se podnosi na Zahtevu za ispravku-dopunu. Zahtev za izmenu podataka može se podneti bilo kojoj banci, Kreditnom birou, kao i banci čiji je pogrešan podatak. Uneti podaci iz Zahteva za ispravku i dopunu se elektronski prosleđuju banci na koju se podatak odnosi, na obradu reklamacije koja na Zahtev može da odreaguje prihvatanjem ili odbijanjem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

32 komentara

 1. User image
  Azis 30.10.2018 9:14

  Istice mi kazna od tri godine 31 oktobra ove godine zanima me da li ce kredotni boro sam ozbrisati tsj podatak kredit sam odplatio u celosti hvala

 2. User image
  Marko 06.08.2019 21:01

  Molim Vas, nisam najbolje razumeo. Da li se ako je postojalo dugovanje, nakon 3 godine to dugovanje u KB neće prikazati kad otplatimo celu pozajmicu ili 3 godine od momenta kad smo uplatili kašnjenje, bez obzira što još uvek postoji taj kredit recimo? Hvala

 3. User image
  Aleksandra Koril Haler 23.09.2019 10:56

  Poštovani,

  ineteresuje me Ko je dužan da BRIŠE duovanje u Kreditnom birom ako je pravosnažnom presudom odbačeno rešenje o izvršenju i odbijen tužbeni zahtev Banke tj.ako je presuđeno u korist klijenta ?Molila bih Vas odgovor obzirom da Banka ne želi da dostavi podatke Kreditnom birou kako bi se izvršilo brisanje...da li postoji mogućnst da klijent lično dostavi Kreditnom birou pravosnažnu presudu?
  P.S u Kreditnom birou postoji zabeležba sudskog spora.

  S poštovanje,
  Aleksandra

 4. User image
  Jovan 25.09.2019 22:47

  Imao sam dugovanje u banci koje je sporazumno pola isplaceno a pola je banka otpisala. Medjutim u kreditnom birou pise da je potrazivanje otpisano i sad ne mogu u drugoj banci da dobijem nikakve pozajmice. Da li postoji resenje da mi se to potrazivanje izbrise iz kreditnog biroa?

  Hvala

 5. User image
  Vladica 24.11.2019 21:12

  Da li je moguće da se sami registrujemo i u svakom trenutku,bez odlaska u banku,dobijemo tj. imamo uvid u svoj kreditni biro?

 6. User image
  Zoran Jonović 02.12.2019 10:29

  Mene su iz sberbanka odbili zbog minusa po tekućem računu od 62000 dinara koji je prikazan u izveštaju kreditnog biroa. U mojoj aik banci su mi dali izveštaj po kome nemam nikakav minus u tom iznosu od kada sam kod njih u banci. Iz sberbanka me uveravaju da se izveštaji od 05.11.2019 koji su oni izvadili i izveštaj koji mi je poslat iz moje banke 21.11.2019 razlikuju. Da li je to moguće

 7. User image
  Zoran Blazic 14.03.2020 19:04

  Vodi mi se dug od 2010 godine koji ne pistoji.Za koje vreme moze dase izbrise greska kada se posalje reklamacija

 8. User image
  Ivana 26.04.2020 13:44

  Postovanje , isplatila sam dug banci prosle godine u junu pise da mi zabrana na kreditni biro istice u junu ove godine pa me zanima dali bi mi onda banke dale pozajmicu cekove ili neki kes kredit ? Hvala puno unapred.

 9. User image
  Kristijan 13.05.2020 16:16

  Kako je moguće da covek koi otvori racun u banci da mu je po zahtevu omogućen kredit, da bih samo posle par meseci taj isti zahtev bio odbijen (radi kreditnog biroa) da pritom banka izbegava da mu da licni izvestaj. Na koji nacin da se posavetujeo kako doci do razloga zasto je zahtev odbijen posto banka nedaje informacije.

 10. User image
  Daca 14.07.2020 12:44

  7og jula 2020 godine isteklo je tri godine za kredit biro ali sam odbijena za kredit a kredit je isplaćen 2017te.Kadko mogu da trazim da mi se izbrišu podaci iz kredit biroa

 11. User image
  Goran 13.08.2020 10:18

  Poštovani, Kako sam postupio po odluci suda i uplatio iznose po presudi 2018.godine u izvestaju pre ovog perioda mi je stajala informacija da je kredit otpisan.Nakon uplate sada stoji Vanbilasno stanje sa stanjem "0".Od banke i na moj zahtev nisam dobio ni sredstva obezbedjenja kredita ni potvrdu da je kredit isplacen.
  Dobio sam informaciju da mi je stanje kredita "0", i da banka navodno ima jos nekih sitnih potrazivanja i ako sam ja uredno postupio po odluci suda.
  Da li i u ovom slučaju ja trebam da sacekam do 2021 godine nakon isteka roka od 3 godine ili imam mogucnost zahteva za ispravku podataka.
  Srdacan pozdrav

 12. User image
  Marija Vasic 24.08.2020 19:52

  isteklo mi je tri godine otkako sam bila upisana u kreditni biro da li se ti podaci brisu

 13. User image
  Davor 31.08.2020 18:01

  imao sam dugovanje i isplatio sam sve pre godinu dana kako mogu da saznam da li sam cist na kreditnom birou ili nisam?

 14. User image
  Danijela 16.10.2020 15:19

  Prosle godine sam kasnila sa kreditnom karticom uzimala sam nesto u win winu isplaceno je sve i prosla je godina bila sam crvena u kreditnom birou zanima me sada posto je prosla godina da li mogu da refinansiram kredit

 15. User image
  Milos 04.11.2020 11:43

  Postovani, posle godine u oktonru sam izmirio dug po kreditu koji sam kasnio, proslo je godinu dana pa me zanina da li ce banke da odobre refinansiranje kredita?

 16. User image
  Kamatica tim 04.11.2020 16:06

  Poštovani Miloše,

  Možete probati, mada zavisi sve od slučaja do slučaja. Banke ponekad traže minimum godinu dana, dok u drugim situacijama (zavisno od vrste kašnjenja) traže da prođe i do 3 godine.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

 17. User image
  Mrko 12.11.2020 19:17

  Zanimame imao ssm dug u telenuru i od platio koliko vremenski treba da prodje da se izbrise iz kreditnog biroa dugovao sam godinu dana i isplatio pre mesec dana hvala unapred

 18. User image
  Kamatica tim 13.11.2020 8:28

  Poštovani

  Zavisi sve od slučaja do slučaja. Banke ponekad traže minimum godinu dana, dok u drugim situacijama (zavisno od vrste kašnjenja) traže da prođe i do 3 godine.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

 19. User image
  Milan 26.11.2020 12:36

  Imam kreditnu karrticu u raifaisen banci, kasnio sam sa otplatom rate od 30 do 40 dana max, u mudjuvremenu sam ugasio tekuci u raifaisenu i otvorio u postanskoj sted. Planiram da apliciram za kredit, da li ta kreditna utice na to da li ce mi biti odobren kredit u postanskoj?

 20. User image
  Milica 13.01.2021 17:28

  Postovani,
  Imala sam kasnjenje po dozvoljenom minusu,i kada je pokrenut postupak ja sam u dogovorenom roku isplatila dugovanje, ali mi u kreditnom birou stoji oznaka uo sto znaci ugaseno otpisom i zbog toga mi nije odobren kredit, da li mogu da trazim da izmene tu oznaku jer nisu ga otpisali nego sam,ja otplatila
  Hvala

 21. User image
  Stanko 13.05.2021 11:59

  Interesuje me kada se dug isplati u potpunosti posle koliko vremena moze opet da se digne kredit i dali postoji mogucnost ako se isplati sve da se skine sa crne liste za par dana radi odobrenja novog kredita.Hvala

 22. User image
  Kamatica tim 13.05.2021 14:30

  Poštovani Stanko,

  Zavisi sve od slučaja do slučaja. Banke ponekad traže minimum godinu dana, dok u drugim situacijama (zavisno od vrste kašnjenja) traže da prođe i do 3 godine.

  Od izmirenja poslednjeg dugovaranja do dana kada opet možete aplicirati za kredit mora da prođe određeno vreme. Koliko je to vremena, zavisi od politike svake pojedinačne banke, u najčešćem broju slučajeva to iznosi godinu dana.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

 23. User image
  Marko 25.05.2021 14:26

  Je l' mogu da zahtevam da banka obrise kasnjenje u kreditnom birou, ako isplatim ceo iznos, ne samo to kasnjenje, vec ceo kredit?

 24. User image
  Kamatica tim 25.05.2021 15:56

  Poštovani Marko,

  Što se tiče KB-a, sve zavisi od slučaja do slučaja, pa zbog toga nismo u mogućnosti da damo precizniji odgovor, dok ne vidimo konkretan izveštaj iz KB-a.

  Zbog toga Vam savetujemo da se obratite direktno Kreditnom birou za informaciju, njihov kontakt broj je 011 3020765. Ukoliko ne uspete tamo, tu je i Narodna banka, tačnije njihov sektor za rad sa stanovništvom, a njihov kontakt broj je 011 3338251, do je mejl adresa zastita.korisnika@nbs.rs.

  Mi na Kamatici, nažalost nemamo pravni tim i ne bavimo se prethodno preuzetim finansijskim obavezama.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

 25. User image
  Sanela 06.09.2021 17:49

  Postvani,
  Pre tri godine sam potpisala vansudsko poravnnje i izmirila obsveze na vreme.od izmirenje je proslo vise od 3 god.ja sam i dalje crvena u kreditnom birou.za ove tri godine nemam nikakva kasnjenja ni dugovanja prema nijednoj banci.potreban mi je kredit.Molim za savet.
  S postovanjem hvala unapred

 26. User image
  Kamatica tim 13.09.2021 10:54

  Poštovana Sanela,

  Savetujemo da se sa ovim pitanjem obratite direktno Kreditnom birou za informaciju, njihov kontakt broj je 011 3020765. Ukoliko ne uspete tamo, tu je i Narodna banka, tačnije njihov sektor za rad sa stanovništvom, a njihov kontakt broj je 011 3338251, do je mejl adresa zastita.korisnika@nbs.rs.

  Oni Vam jedini mogu dati pravu informaciju u ovom trenutku.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

 27. User image
  Jelena 07.10.2021 16:37

  Dobar Dan htela same da se raspitam predala sam u pistanskoj stedionici za roditeljski kredit Ali same odbijrna nasli su me da dugujem u banku intesu za cekove pa same htrla daa pitam ako isplatim taj dug koliko treba da prodje vremenski da bi mogla da uzmem kredit roditeljaki u postanskoj stedionici.. Unaired hvalaa molim odgovor!?

 28. User image
  Kamatica tim 08.10.2021 9:18

  Poštovana Jelena,

  Od izmirenja dugovanja najčešće treba da prođe dve godine tokom kojih će kreditni biro biti uredan, da bi banke želele ponovo da daju kredit.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

 29. User image
  Zoran Jonjev 12.04.2022 12:00

  Postovani,moje pitanje je ,da li posle prolaska tri godine od uplacene docnje kredita za stan automatski brise docnja u kreditnom birou? Zadnje evidentirana docnja je 13.06.2019.
  da li se brise automatski ili se mora negde podneti zahtev.

 30. User image
  Kamatica tim 13.04.2022 10:29

  Poštovani Zorane,

  Kao što je objašnjenjo u tekstu: ako ste izmirli sva dugovanja i imate potpuno "čist" KB tokom tri godine, onda će se podaci "obrisati", tj. neće se prikazivati da ste imali neko dugovanje.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

 31. User image
  Milena 06.05.2022 16:22

  Molim za odgovor.Ušla sam u nedozvoljeni minis 3000 dinara,isti iznos sam uplatila odmah,ali je zbog praznika novac legao 4 dana kasnije na račun.Da li ću imati nekih problema u kreditnom birou zbog toga,jer bi htela da podignem kredit?Hvala

 32. User image
  Kamatica tim 09.05.2022 11:06

  Poštovana Milena,

  Ovo je pitanje za banku u kojoj podižete kredit.

  Prema našem iskustvu - ne bi trebalo, ali svakako morate videti šta će Vam reći konkretna banka koja je u pitanju.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kreditni biro lični podaci banke korisnici finanisijskih usluga docnja izveštaj kreditnog biroa kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana