Tekst objavljen: 21.04.2024 9:00        


Takozvana berza za selidbu pčela sada postoji i u Beču. Ideja je jednostavna: ljudi ili preduzeća koji poseduju veće cvetne površine nude ih onlajn, a pčelari potom sele svoje košnice tamo. Berza za selidbu pčela trebalo bi da donese prednosti kako poljoprivredi, tako i pčelarstvu

Preselite pčele tamo gde ima više cveća


Bolje oprašivanje biljaka pčelama znači veći prinos, objasnio je predsednik Bečkog udruženja za uzgoj pčela, Kurt Krotendorfer. Pore toga time se doprinosi očuvanju zdravlja ekosistema.

Nova platforma, koja je besplatna, trebalo bi da pomogne pčelarima u Beču (oko 700) da brzo i neformalno pronađu površine za svoje košnice. „Za pčelare su interesantni, na primer, uljana repica i suncokret, jer donose dobar prinos i dobar med za pčele“, rekao je Krotendorfer. Operater berze za selidbu pčela je Poljoprivredna komora, a platforma je sada dovedena u Beč u saradnji sa gradskom upravom. Do sada je berza za selidbu pčela postojala u Donjoj i Gornjoj Austriji. To je jedna „dejting“-platforma za pčele i cveće, tako je ideju berze za selidbu pčela opisao predsednik Bečke poljoprivredne komore Norbert Valter.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Član gradskog veća za životnu sredinu Jirgen Černohorski apelovao je na bečka poljoprivredna preduzeća i pčelare da pojačano koriste berzu. Optimalno oprašivanje mnogih biljaka od vitalnog je značaja za gradsku poljoprivredu koja je prilagođena klimi, sa visokim udelom organskih proizvoda, a pčele takođe povećavaju biodiverzitet, istakao je Černohorski.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
berza pčela pčelarstvo poljoprivreda beč

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana