Tekst objavljen: 03.07.2020 12:25        


U javnosti je sa odobravanjem i lepim rečima dočekana vest o tome da obavezno učešće za stan pada na 10%

Smanjenje učešća za stambeni kredit ne važi za sve

Kada ovih dana pričamo o polju ličnih finansija, glavna tema je završetak moratorijuma. O tome se naveliko piše, a na objašnjenje tri varijante otplate koje je prvi dao naš Dušan Uzelac, nadovezali su se gotovo svi značajniji mediji u Srbiji.

Zbog čitave priče „kraj moratorijuma i šta sad?“ gotovo „ispod radara“ je prošla vest da je Narodna banka Srbije dozvolila bankama smanjenje obaveznog učešće za stambeni kredit sa 20 na 10%. Kada kažemo „ispod radara“ mislimo na to da nije dovoljno propraćena, ali i da nije do kraja objašnjeno šta ova odluka NBS-a znači u praksi i kako utiče na građane.

- Odluka koju je NBS donela znači da je ona, kao centralna banka, dozvolila poslovnim bankama mogućnost da ne moraju od klijenta da traže 20% učešća. Važna stvar je da ova odluka ne znači da će svi dobiti te uslove, jer se krediti dogovaraju individualno. Ukoliko banka proceni da klijent ima kreditnu sposobnost za manje učešće, on će dobiti tih 10%. Onaj ko, prema bankarskim aršinima nema dovoljno veliku platu i stabilne prihode ili ne radi u firmi za koju banka smatra da je stabilna – taj neće dobiti 10%. On će dobiti obavezno ućešće od 20% ili možda čak i 30% - objašnjava Dušan Uzelac, finansijski analitičar i osnivač našeg portala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Principi po kome banke daju sve kredite, a ne samo stambene, često nije razumljiv građanima.

- Banke ne daju svima kredite i verovatno će dati kredit samo ako se ispuni sledeći uslovi i to ovim redosledom: ako banka proceni da je njeno ulaganje (kredit) sigurno i ako to ulaganje može da im obezbedi i tek onda na red dolaze potrebe klijenata, tj. nas građana koji uzimamo kredit – pojasnio je Uzelac.

Dakle, zaključak ove priče o manjem učešću je sledeći: NBS je poslovnim bankama samo pojeftinila obaveznu rezervu koje banke uzimaju, ovde konkretno kada je reč o stambenom kreditu. Da li će banke to iskoristiti i ponuditi građanima 10% ili ne, zavisi isključivo od samih banaka, pošto ovo nije obavezujuća odluka. Za nas, građane, stvari ostaju manje-više iste kakve su bile i pre ove odluke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
10 % učešće stambeni krediti učešće za kredit Narodna banka Srbije dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana