Tekst objavljen: 12.10.2022 16:20        


Poskupljenja, a neki bi rekli i nestašice, energenata u Evropi su skoro izvesna. Nemačka od početka krize vodi bitku sa energentima, računi građanima sve više rastu, a kako za "Blic Biznis" pričaju Srbi koji žive u Nemačkoj poskupljenjima ne vide kraj

Srbin iz Nemačke priča o tome koliko sada mora da izdvoji za račune


Naše građane ne čude poskupljena, jer kako i sami kažu situacija nigde u Evropi nije laka, pa tako ni kod njih. U razgovu sa Peđom koji živi u blizini Minhena pričali smo o visini računa za struju i gas.

- Zadesile su nas veće cene energenata. Struja i gas prednjače po poskupljenjima i cene su mnogo više nego prošle godine, posebno struje, kaže nam Peđa.

- Kada sam uporedio cene struje koju plaćamo danas sa istim periodom prošle godine, shvatio sam da je razlika drastična. Cena struje 10. oktobra prošle godine iznosila je 0,32 centa po kilovat satu, a sada, godinu dana kasnije, plaćamo višu cenu od 0,55 centi po kilovat satu, dodao je on.

Gas beleži nešto slabiji rast, ali s obzirom na sva poskupljenja ostalih energenata, kao i osnovnih životnih namirnica nijedno poskupljenje nije zanemarljivo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Kada je reč o gasu, skok cena je nešto blaži. Takođe smo upoređivali sa istim datum prošle godine. Cena gasa danas je 24 centa, što znači kada uporedimo sa istim periodom prošle godine, cena je veća za 6,9 centi po kilovat satu, zaključuje on.

Poskupeli i stanovi

I stanodavci su podigli kirije. Rast cena kada je reč o rentiranju stana obično se kreće od 5 do 10 odsto za one stanare koji već duže vreme žive u određenom stanu. Razlika ipak postoji za one koji su novi, i koji se tek sada odlučuju da iznajme stan, za njih cena neretko bude viša i do 50 odsto od uobičajene. Na primer, stan od 40 kvadrata koji je koštao oko 450 evra, sada ide i do 700.

Rast uvoznih cena

Ekonomisti Bundesbanke tvrde da je zemlja ušla u drugu recesiju od početka pandemije i da se javni dug povećao za 69,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. Potpredsednik „Dojče banke“ Karl fon Ror upozorava da bi Nemačka mogla da se suoči sa rastom inflacije koju nije videla od 1970-tih godina.

Uvozne cene u Nemačkoj porasle su najsnažnije od 1974. godine, podstaknute višestruko višim cenama gasa i struje, ali i đubriva, pokazali su najnovji podaci Destatisa. Uvozne cene bile su u avgustu više za 32,7 posto nego u istom mesecu lane.

Uvoz energije bio je više nego dvostruko skuplji nego u 2021.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka cene mesečni računi stanarina energetska kriza nova poskupljenja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana