Tekst objavljen: 27.07.2020 10:15        


Korisnici kredita koji ne žele da prihvate novi moratorijum, jer smatraju da im je bolja opcija da nastave sa redovnom otplatom zajma, moći će da odbiju ponudu banke i produže sa redovnim mesečnim ratama i posle 1. avgusta

Šta ako ne želite novi moratorijum, već želite da nastavite otplatu kredita?

Naime, od tada će ponovo biti moguće stopiranje rata kredita, pošto bi trebalo da stupi na snagu nova odluka o moratorijumu koji bi, prema najavama, trebalo da traje bar dva meseca.

Prilikom prethodnog, tromesečnog moratorijuma, za koji su građani i privrednici mogli da se opredele krajem marta, zastoj je automatski odobravan svim dužnicima, a oni koji su želeli da nastave sa redovnom otplatom morali su da se jave svojoj banci. Da li će ista procedura biti i sada znaće se možda već posle današnjeg vanrednog sastanka u Narodnoj banci Srbije.

"Svi prateći detalji trebalo bi da budu usvojeni na vanrednom sastanku Izvršnog odbora centralne banke u ponedeljak, kada će javnosti biti i saopštena kompletna nova mera", potvrdili su nam u centralnoj banci.

Podsetimo, u prvom paketu podrške, moratorijum na sve kredite je trajao tri meseca, a ovakvu mogućnost iskoristilo je više od 94 odsto dužnika u privredi i među građanima.

Novi zastoj, novi trošak

Novo zamrzavanje otplate rata kredita za još dva meseca bilo bi, svakako, olakšanje za mnoge dužnike kojima je trenutno glavna briga da li će zadržati posao i kolika će im biti plata u narednim mesecima.

Ipak, svi koji su prihvatili prethodni moratorijum, a odluče da iskoriste i novu olakšicu, moraće da računaju na mesečnu ratu kredita koja će biti i do 700 dinara veća u odnosu na prosečnu ratu “pre korone”, odnosno u martu. To je rezultat proste računice da banke i tokom moratorijuma obračunavaju redovnu kamatu i zatim je pripisuju dugu i ravnomerno raspoređuju na preostale rate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na primer, ako imate mesečnu ratu stambenog kredita od 300 evra, gde kamata čini 150 evra, to znači da će vam tokom novog dvomesečnog zastoja banka obračunati redovnu kamatu od 300 evra. Taj iznos će nakon isteka moratorijuma podeliti podjednako na preostale rate, pa ako vam je, recimo, do kraja otplate preostalo još 10 godina (120 meseci), mesečni trošak će biti veći za 2,5 evra ili oko 300 dinara.

Ako ste prethodno već iskoristili tromesečni moratorijum, koji vam je ratu (pod istim uslovima) povećao za oko 450 dinara, novi zastoj praktično će početni mesečni iznos koji ste banci plaćali “pre korone” uvećati za više od 700 dinara, a kredit ćete otplaćivati ukupno 5 meseci duže.

Takođe, ako imate keš kredit od 500.000 dinara koji je skoro na polovini otplate (u trećoj godini od ukupno sedam) i mesečno plaćate 8.320 dinara, uz kamatu od 9,82 odsto godišnje, posle dva meseca novog moratorijuma rata će vam biti veća za nešto više od 200 dinara, i iznosiće oko 8.500 dinara.

Uz prethodni moratorijum i uvećanje rate od 310 dinara, to znači da ćete u odnosu na mart ove godine banci mesečno plaćati sumu veću za oko 500 dinara.

4 komentara

  1. User image
    Rozalija Atanackov 29.07.2020 8:49

    Ne želim miratorijum na otplatu postojećih kredita u vašoj banci,pa me interesuje šta treba da učinim da se moja volja-zahtev ispuni?

  2. User image
    Kamatica tim 29.07.2020 9:25

    Poštovana Rozalija,

    Potrebno je da kontaktirate svoju banku i obavestite je o tome da želite da nastavite otplatu kredita. Dužnik može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, putem redovne pošte, putem telefona ili u poslovnim prostorijama banke/davaoca finansijskog lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  3. User image
    Valentina 30.07.2020 10:24

    Iskustvo penzionera je ovakvo . Kada pozovete MTS banku i kažete da ne želite moratorijum na otplatu kredita oni vas upute na PIO fond jer po njima fond odlučuje o odbicima od penzije, a pio fond opet prebacuje odgovornost na banku. Poslednja informacija iz banke je da oni nemaju zvanične odluke i da je najbolje da im se javim iduće nedelje.


    Srdačan pozdrav

  4. User image
    Miodrag 18.09.2020 9:54

    Poštovani,
    meneinteresuje da li je ova odluk abanajka o povećanju rata zbog moratorijuma zakonita?
    Mogu li banke da menjaju odredbe ugovora o kreditu bez pismene saglasnosti klijenta?
    U ugovoru i Planu otplate koji smo sa njima sačinili definisano je koju su uslovi i mogu li oni da ih jednostrano menjau, makar to bila odluka NBS?

    Hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prihvatanje moratorijuma neprihvatanje moratorijuma novi moratorijum moratorijum na otplatu kredita Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana