Tekst objavljen: 08.05.2024 16:55        


Jedan detalj je posebno vredan pažnje

Šta je najvažnije što treba da znate o prevremenoj otplati kredita?


Zamislite ovaj scenario:

Kupili ste od banke keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit. Saznali ste da je rok otplate, na primer - 5 godina za prva dva ili 20 godina za stambenu pozajmicu.

Pomirili ste se sa činjenicom da ćete za taj period morati svaki mesec da odvajate određenu sumu novca od plate kako biste banci vratili pozajmicu.

Međutim, tada se dogodi neka neplanirana, ali svakako prijatna situacija: dođete do određene (veće) sume novca i, finansijski odgovorno, odlučite da prvo treba "pokriti" dugovanja, a najveće dugovanje je ono prema banci ili kako se to bankarskim rečnikom kaže, "po kreditu".

Tada dolazimo do situacije koja se nazivaprevremena otplata kredita. Šta ona podrazumeva?

Pod prevremenom otplatom kredita banke podrazumevaju da u celosti ili delimično izmirite obaveze prema banci pre nego što istekne rok koji je određen ugovorom o kreditu.

Tu dolazimo do najbitnijeg momenta kada je reč o prevremenoj otplati kredita, a on se zovenaknada za prevremenu otplatu.

Naime, banke mogu u slučaju podizanja pojedinih kredita da u ugovoru zatraže određenu sumu novca, kojim će pokriti, uslovno rečeno, gubitak para koje su već ukalkulisale od kamata za vaš kredit.


U kojim slučajevima banke imaju ovu naknadu?

  • ukoliko je za period prevremene otplate kredita ugovorena nominalna fiksna kamata

  • ako je predmet kredita kupovina nepokretnosti bez obzira da li je u pitanju fiksna ili varijabilna kamata i to najviše do 1% iznosa kredita

  • ukoliko u periodu od godinu dana želite da prevremeno otplatite više od milion dinara


Sa druge strane, kod kredita sa promenljivom kamatnom stopom koji nije predviđen za kupovinu nepokretnosti, naknada za prevremenu otplatu ne bi trebala da se naplaćuje.

Savet je da, uvek kada i ako ste u mogućnosti kredit otplatite prevremeno, a ukoliko vam je potrebna pomoć pri odabiru najpovoljnijeg keš kredita, kredita za refinansiranje ili stambenog kredita, Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svi krediti svi krediti na jednom mestu sve o kreditima sve o kreditima na jednom mestu kreditni savetnik kamatica savetnik prevremena otplata kredita krediti sve banke sve banke na jednom mestu sve banke u srbiji najpovoljniji krediti na jednom mestu najbrže do kredita najlakše do kredita potreban mi je kredit keš krediti krediti za refinansiranje stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana