Tekst objavljen: 04.06.2024 15:55        


Ko nema para da kupi ceo stan ili garažu, imaće uskoro mogućnost da kupi samo jedan kvadrat i da na tome zaradi, a ulog ne mora biti čak ni novac već, na primer, plac na kojem će se buduća nekretnina sagraditi, piše novosadski "Dnevnik" o projektu "Investiram na kvadrat"

Šta je to novo što donosi "Investiram na kvadrat"?

Naime, U Narodnoj banci Srbije je predstavljen projekat investiranja koji prvi put na srpskom tržištu uvodi mogućnost direktnog investiranja u nekretnine, koji je dostupan svim građanima.

Urednik finansijskog portala Kamatica Dušan Uzelac, koji je autor projekta, objasnio je da je taj model investiranja, pre svega, namenjen građanima koji nemaju novac da kupe celinu nekog objekta, koji je u formi stana, garaže ili lokala, zbog čega imaju mogućnost da investiraju na nivou jednog investicionog kvadrata.

Uzelac ističe da je već spremana investicija u Beogradu u kojoj građani mogu učestvovati kupovinom jednog ili više kvadrata, a nakon toga moći će se investirati i u Novom Sadu i drugim gradovima, gde bude postojalo interesovanje.

- U scenariju to izgleda tako što vi finansirate proizvodnju jednog kvadrata - rekao je za „Dnevnik” Uzelac. - Mi smo odgovorni da taj kvadrat sprovedemo u delo, znači da ga napravimo, sazidamo nekretninu, to ponudimo na tržištu, prodamo, ostvarimo profit i taj profit delimo pola-pola. I to je cela priča i računica u pozadini ovog modela.

Uzelac je naveo da svi zainteresovani građani mogi da se prijave na investiram.rs i da će im biti predočeni svi projekti u koje bi mogli da investiraju.

Sve što im se ne sviđa mogu da preskoče, kada nađu nešto gde bi investirali, to je moment kada mogu da počnu investitorsku karijeru, rekao je Uzelac.

On je naveo da je takav model predviđen za sve one koji su voljni da se oprobaju u investiranju.


„Ovo je jedno mesto gde može da se trenira i to sa iznosima koji nisu visoki, a opet je u domenu industrije koja je stabilna na našem prostorima. Samo cigla i beton finansijski nisu izneverili građane i to je ono što je bila ideja ovog projekta, da se obezbedi građanima da uđu u ovu priču, a namenjeno je onima koji, narodski rečeno, ne znaju šta će s parama. Ne u smislu količine, nego bukvalno ne znaju da li će valuta koju čuvaju da degradira, ne znaju da li će da vredi to za pet godina, ne znaju da li da kupe zlato ili potroše nešto, da li da stave u banku”, rekao je Uzelac.

Uzelac je naveo da je taj model investiranja nova alternativa, koja omogućava građanima da na proizvodnom ciklusu u trajanju od dve godine zarade 25 odsto.


Zarada se deli napola

Projektom da investirate u kvadrat stana mogu da zarade svi, kaže za „Dnevnik” Uzelac.

Na rok od dve godine, barem dvostruko više nego da oročite štedni ulog. Na primeru zgrade od 2.200 kvadrata, proizvodna cena kvadrata stana je 1.500 evra, a maloprodajna 2.250. Profit od 750 evra deli se po pola – na vlasnika kvadrata i firmu koja vodi posao, rekao je Uzelac.

To znači da ste u mogućnosti da investirate u proizvodnju jednog kvadrata stambenog ili poslovnog prostora. Taj kvadrat je naše zaduženje da proizvedemo i prodamo na tržištu, a profit da podelimo po pola. Na tržištu će biti mogućnosti da se ugovoreni kvadrati prenesu na nekog drugog, odnosno biće na sekundarnom tržištu, kaže Dušan Uzelac.

Za potencijalne ulagače svaki je projekat rizičan, ali presudnu ulogu igra poverenje u investitora. Dodatnu sigurnost daje i to da se projekat kontroliše u fazama.

„To je lepa zarada, štiti novac od svega što ga pritiska i kurs i inflacija i sve ono što je prisutno. Ne rapidno, ali je prisutno i na taj način obezbeđuje prinos svakome ko taj novac investira. Kada je reč o sigurnosti novog modela investiranja, Uzelac je naveo da je investiranje garant nekih rezultata.

„I to je ono što je u investiranju terminologija takva da zajednički imamo neke nepoznate koje moramo da se saglasimo da su nam nepoznate i da se uspostavi poverenje. Drugačije, ovo je nemoguće sprovesti ako imate dileme u to da će nekretnine biti iste ili više u narednom periodu, onda biste bili u strahu cele ove priče i onda ovo nije za vas. Investira se u ono što razumete i ono u što verujete. Ovo je model za sve koji razumeju ovu računicu i veruju u industriju kao što su nekretnine”, rekao je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
investiranje u nekretnine investicioni kvadrat dušan uzelac investiram2 investiram na kvadrat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana