Tekst objavljen: 04.04.2014 10:29        


Kategorija životnog osiguranja i dalje nije primamljiva većini građana Srbije iako više nego dovoljan broj osiguravajućih društava na našem tržištu nudi za svakog ponešto.

Šta treba znati o životnom osiguranju

Nađite najbolju ponudu osiguranja u Srbiji - Osiguranjeonline

Jer ako možemo da uštedimo kako bismo vratili neki kredit pre vremena, onda možemo da uštedimo i da bismo napravili polisu osiguranja, pa makar onu osnovnu, sa minimalnom premijom.

Osiguranje života je jedini način da planiramo budućnost. Ovaj dugoročni vid štednje i ulaganje u sopstveno osiguranje obezbeđuje vam finansijsku podršku u kasnijim godinama života, kao i zaštitu kada je to najpotrebnije. Ali da objasnimo.

Štedno i klasično

Pojednostavljeno gledano, postoje dve vrste životnog osiguranja – štedno životno osiguranje i klasično osiguranje od neželjenog slučaja.

ŠTEDNO ŽIVOTNO OSIGURANJE – popularno mešovito životno osiguranje je upravo kombinacija osiguranja i štednje, jer se ugovor odnosi na osigurani slučaj smrti osiguranika i osigurani slučaj doživljenja osiguranika. Naime, premije koje uplaćujete su upravo i vrsta štednje. U slučaju doživljenja isteka polise osiguranja, novac koji ste uplaćivali biće vam isplaćen uz dobit, koja zavisi od poslovnih rezultata osiguravajuće kuće kod koje imate polisu.

KLASIČNO OSIGURANJE – od neželjenog slučaja (na primer, smrti) karakteristično je po tome što osiguravajuća kuća u slučaju da se desi nesrećan slučaj isplaćuje osiguranu sumu korisniku polise, ali u slučaju da polisa istekne, a taj nesrećan slučaj se nije desio, ne dobijate ništa.

Bez obzira na finansijske mogućnosti, upravo prilagodljivost proizvoda sopstvenim potrebama jeste ono što nam se nudi. Mogućnost odabira visine godišnje premije i obima pokrića svakako su prednosti koje treba iskoristiti.Ključna redovna uplata

Najbitnije o čemu treba voditi računa jeste upravo redovno plaćanje premije osiguranja. Kod većine osiguravajućih kuća polisa se može prekinuti posle određenog broja godina redovnog plaćanja, po sistemu takozvanog grejs perioda u plaćanju ili otkupa polise, ali najčešće se dešava da ukoliko polisu raskinete pre vremena – gubite sav novac koji ste uplatili.
Većina osiguravajućih kuća u ponudi ima nekoliko vrsta životnog osiguranja, počev od  klasičnog osiguranja života, riziko osiguranja za slučaj smrti, mešovitog osiguranja, pa sve do specijalno kreiranih programa koji nude više pogodnosti u jednoj polisi. Polisa osiguranja života namenjena je upravo nepredvidivim situacijama.

Ako krenemo od najgore pretpostavke, u slučaju smrti, korisnici vaše polise koje ste vi prijavili prilikom sklapanja ugovora o osiguranju života dobiće osiguranu sumu koja im garantuje izvesnu finansijsku sigurnost.

U slučaju da uz osnovnu polisu ugovorite i dodatno pokriće za trajni invaliditet kao posledicu nezgode, osiguravajuća kuća će vam isplatiti celu ili deo osigurane sume, što je u takvoj situaciji svakako olakšavajuća okolnost.

Isto tako, uz polisu možete ugovoriti i plaćanje bolničkog dana, koji garantuje isplatu dnevne nadoknade u slučaju hospitalizacije usled nezgode ili bolesti.

Naravno, u slučaju da budete jedan od onih srećnika koji će sve pomenuto izbeći, pri isteku osiguranja dobićete ugovorenu osiguranu sumu uvećanu za dobit. Svakako, rekli bismo, sjajan način da u kasnijim danima imate manje trzavica oko preživljavanja.

Na šta treba obratiti pažnju

Naravno, kao i sve u životu, nije sve baš tako crno i belo. Naime, prilikom odabira osiguravajuće kuće i polise osiguranja ipak treba biti obazriv. Jedan od prvih parametara jeste ima li osiguravajuća kuća svoje reosiguranje koje će u nekim nepredviđenim situacijama isplatiti vašu polisu.Da li ćete plaćati premiju mesečno, polugodišnje, godišnje ili jednokratno, da li ćete uzeti samo osnovnu polisu kojom ćete se obezbediti pod stare dane, odnosno obezbediti vaše naslednike u slučaju da ne nadživite polisu, da li ćete uzeti samo riziko osiguranje u slučaju smrti ili ćete uzeti neki paket koji će vam doneti još neke pogodnosti, to ćete svakako sami izabrati prema sopstvenim potrebama. I naravno visinu premije ćete odrediti sami, prema svojim mogućnostima koje ne treba preceniti.
Dalje, jako je bitno dobro se upoznati sa opštim uslovima poslovanja, kao i posebnim uslovima poslovanja osiguravajuće kuće. Upravo ovde se može desiti previd koji nas može koštati polise osiguranja, odnosno naplate osiguranog slučaja.

Naime, prilikom zaključivanja polise životnog osiguranja, osiguranik ili popunjava izjavu o zdravstvenom stanju ili ga osiguravajuća kuća upućuje na lekarski pregled. Jer ipak postoje određene kategorije u ovakvim slučajevima koje osiguranje neće da osigura. Naravno, nisu sve polise iste.

Period na koji se ugovara polisa životnog osiguranja može biti na maksimalan broj godina trajanja polise, na primer, 40 godina, ili do određenog broja godina života, na primer do 65. godine. A možete se i doživotno osigurati. I sve ovo zavisi isključivo od vaših potreba.

Kombinacija ima i više nego dovoljno. I što je najvažnije, u ovakve računice se možemo uklopiti sa svojim ograničenim prihodima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
osiguranje života životno osiguranje osiguranje kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana