Tekst objavljen: 09.09.2022 12:55        


Od 1. oktobra se menja način obračuna prirodnog gasa, odnosno od tada će se potrošeni prirodni gasa obračunavati po kilovat času, umesto po kubnim metrima

Šta za potrošače znači novi način obračuna potrošnje gasa?


Naime, JP „Srbijagas“ je od Agencije za energetiku dobio saglasnost na odluku o ceni prirodnog gasa za javno snabdevanje, te je tarifa energent za potrošače iz kategorije mala potrošnja 3,42 dinara po kilovat času. Do promene metodologije došlo je zbog promene načina merenja isporučenog prirodnog gasa i uvođenja kilovatčasa umesto kubnog metra kao obračunske veličine isporučene energije. Inače, jedan kubni metar prirodnog gasa ima odgovarajući broj kilovat sati, a to se utvrđuje hemijskom analizom gasa - i prilikom uvoza gasa i kada je domaći gas u pitanju. Prema standardima u Srbiji, kubni metar gasa sadrži 9,24 kilovat časova toplotne energije.

Kako u kažu u JP “Srbijagas”, promena u načinu iskazivanja cena prirodnog gasa za javno snabdevanje neće uticati na visinu tarifa i prosečne cene prirodnog gasa za javno snabdevanje. Direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović to je i potvrdio, rekavši da, iako se obračun gasa menja, to neće uticati na cenu. Po njegovim rčima, uvodi se obračun po kilovat satima i do sada je 80 odsto novih uređaja za novi obračun već ugrađeno, a kompletan posao biće gotov do kraja godine, te da će građani dobijati na uvid obračun i u kubnim metrima i u kilovat satima.

Po rečima predsednika Udruženja za zaštitu potrošača „Prosperitet” Radomira Ćirilovića, objašnjenje JP “Srbijagas” potrošačima nije dovoljno jasno.

- Nejasno je kako se došlo do cene od 3,42 dinara po kilovatsatu jer nije objašnjeno koliko je kilovatsati u kubnom metru - kaže Ćirilović. - Ukoliko se to određuje hemijskom analizom gasa treba nam odgovor da li se ona odnosi na kalorijsku vrednost gasa, odnosno molekulski sastav gorive i negorive materije u njemu, kao i to koliko ima kilovata u jednom kubiku ako je iskazana vrednost gasa preko 35.000 kiloyula po kubnom metru. Potrošaču se mora precizno objasniti zašto se i na koji način od cene od 35,11 dinara, bez PDV-a, po kubnom metru prirodnog gasa stiglo do 3,42 dinara po kilovatčasu, on mora znati koliko je kilovatčasova u kubnom mestru gasa jer se, u suprotnom, dolazi do računice koja kaže da cenu kubika od 35,11 dinara treba podeliti s 10,26. On ukazuje i da će od 1. oktobra potrošači iz kategorije mala potrošnja na ime naknade po mestu isporuke plaćati više nego do sada, te da će, iako prirodni gas nije poskupeo, od oktobra individualni potrošači gasa, ipak plaćati više.

- Na ime naknade po mestu isporuke sada se plaća 1.422,01 dinar godišnje, odnosno 118,50 dinara mesečno, a od 1. oktobra će ta stavka na računu biti skuplja za 46,87 dinara. To znači da će se na ime naknade po mestu isporuke mesečno plaćati 165,37 dinara, odnosno godišnje 1.984,39 dinara, čak i kada se ne potroši ni jedan kubni metar gasa. Uz ovo povećanje će se, zahvaljujući sistemu malih brojeva, od oko 200.000 individualnih potrošača gasa, koliko ih je, recimo, u Vojvodini na ime te naknade distributerima gasa mesečno sliti oko 9.000.000 dinara više nego do sada.

Da li će račun biti viši za ovaj iznos ostaje da se vidi jer se može desiti da prilikom preračuna cena potrošenog gasa bude niža pa da se na kraju sve izjednači.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Račun mora biti jasan

Radomir Ćirilović kaže da računi za potrošeni gas koji stižu potrošačima nisu dovoljno transaparentni i da moraju biti jasniji kako bi potrošači znali šta, za šta i kome plaćaju.

- Neki distributeri nedovoljno jasnim informacijama zbunjuju potrošače i dovode ih u zabludu kada je reč o obavezama prema distributeru - kaže Ćirilović. - To se mora promeniti u korist potrošača kojima mora biti jasno šta plaćaju uz ovu promenu koja nas očekuje od 1. oktpobra pošto se još ne zna da li će se iskazivati kalorična vrednost gasa koji će biti isporučivan. Do sada je kvalitet gasa iskazivan u kilodžulima po kubnom metru. Mnogo toga mora da se jasnije definiše i AERS mora da se pozbavi time kakav je račun i da obezbedi da on bude transparentan i jedinstven u celoj Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kubni metri kilovati obračun potrošnje srbijagas cena gasa gas radomir ćirilović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana