Tekst objavljen: 25.10.2022 16:15        


Stvari sa ovog spiska treba rešiti pre odlaska u banku

Stvari koje treba da rasčistite pre nego što uzmete stambeni kredit


Kupovina stana često nije moguća bez stambenog kredita, makar ako govorimo o građanima koji nisu nasledili neke velike svote novca ili su do istih došli na neki drugi način.

Zbog toga je i dalje često jedina opcija za mnoge građane kupovina stambenog kredita od banke. Ukoliko želite da saznate kako da kupite najpovoljniji stambeni kredit od banke, prijavite se putem ovog linka na besplatno predavanje koje organizujemo u sredu, 26. oktobra, tačnije sutra.

Danas želimo da vam skrenemo pažnju na neke od stvari koje treba da rešite pre samog odlaska u banku i kupovine stambenog kredita.

Da biste prošli što bolje i da bi vam period otplate prošao bez većih stresova, važno je da uradite sledeće:

  • Birajte građevinsku kompaniju
Ukoliko kupujete novi stan ili stan koji je tek u izgradnji, obratite pažnju na kompaniju koja gradi zgradu u kojoj se nalazi vaš budući dom. Stan je velika investicija, a prevare sa stanovima su brojne. Birajte samo sigune građevinske firme i proverite nekoliko puta pre nego što donesete konačnu odluku i potpišete ugovor.

  • Odredite okvirnu mesečnu ratu koju ćete plaćati
Ukoliko ovo uradite na vreme - imaćete mnogo manje briga. Ako odredite koliko možete mesečno da plaćate, znaćete i koliki kredit ste u mogućnosti da podignete. Takođe, imajte u vidu da je za učešće za stambeni kredit potrebno najčešće 20% od ukupnih sredstava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Informišite se o kamati

Raspitajte se kakva kamata bi vam bila povoljnija. Zbog čestih promena euribora, kojima svedočimo poslednjih meseci, većina ljudi razmišlja o fiksnoj kamatnoj stopi. Da li će to biti i vaš izbor - odluka je na vama. 

  • Naknada za prevremenu otplatu kredita

Kredit se može otplatiti preveremeno u celosti ili delimično, pa je zbog toga dobro da proverite kolika je naknada banci za prevremeno otplaćivanje kredita. Visina naknade će biti definisana ugovorom, kojim je ugovorena fiksna nominalna kamatna stopa. Banka može tražiti i naknadu ukoliko u periodu od godinu dana želite prevremeno da otplatite više od milion dinara.

  • Dodatni troškovi

Kroz obračun efektivne kamatne stope saznaćete iznos nominalne kamatne stope ali i sve dodatne troškove. Na ovaj način ćete se osigurati da unapred saznate sve svoje troškove, bez mogućnosti da vam banka naknadno unosi nove.Neki od najčešćih dodatnih troškova su: naknada za obradu kreditnog zahteva, izdavanje menice, izveštaj Kreditnog biroa, premija osiguranje Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, kasko osiguranje, podnošenje zahteva za upis hipoteke, procena vrednosti nepokretnosti, troškovi pribavljanja dokumentacije...

Ukoliko vam je potrebna pomoć za odabir najpovoljnijeg stambenog kredita koji vi lično možete da kupite, Kamatica savetnik je tu za vas.



Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podizanje stambenog kredita sve o kreditima na jednom mestu stambeni krediti hoću kredit sve o kreditima svi krediti svi krediti na jednom mestu kreditni savetnik kupovina stana nekretnine krediti sa fiksnom kamatom dodatni troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana