Tekst objavljen: 20.12.2021 17:00        


Oko 70% svađa u porodici se događa zbog finansija, kažu statitiske

(VIDEO): Odgovor na večito pitanje - ko treba da upravlja finansijama u kući?


Često i u raznim situacijama možete da čujete izreku „pare nisu problem – para nema“. To može da zvuči duhovito, možda ponekad i simpatično, ali svi znamo da se, na kraju, najviše ljudi međusobno posvađa ukoliko – zafale neke pare. Preciznije – ako nema para. To je slučaj sa prijateljima, kumovima, rođacima, a tako zna često da bude i u porodici, ili što se narodski kaže – u kući.

Statistike koje se bave porodičnim odnosima kažu da čak 70% svađa između supružnika ili članova iste porodice izbije zbog – novca. I to ne zbog materijalnih mogućnosti određene familije ili zbog konkretnog iznosa, već zbog lošeg upravljanja novcem.

To je onaj momenat kada želite nešto sebi da priuštite, a shvatite da nema finansijskih osnova kako bi se vaša želja ostvarila ili kako bi bila održiva na duže staze...

Zbog toga je uvek aktuelna debata i pitanje – ko treba da upravlja novcem u kući?

Dušan Uzelac, osnivač portala Kamatica i finansijski savetnik sa višedecenijskim iskustvom, daje odgovor na ovo pitanje i videu ispod:



 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dakle, odluka o novu u kući mora da bude plod dogovora. Bilo da se odlučujete za letovanje, kupovinu nameštaja, auta, podizanje kredita ili možda neki manji trošak, sve treba da bude stvar dogovora.

Jer, ne treba zaboraviti važnu stvar: upravljanje finansijama znači manje glavobolje, problema i stresa, dok neupravljanje, tj. loše upravljanje novcem donosi probleme koj je mnogo bolje izbeći.

Nevolje sa novcem se dešavaju kada nešto niste uradili kako treba pre šest meseci ili godinu dana.

Zato je planiranje početak i kraj finansija. Ili, da kažemo to drugačije, bez pravoremenog planiranja, nema stabilnih i dobrih ličnih i porodičnih finansija. Umesto toga, sledi red dugova, neplaćenih računa, glavobolja, svađa i to sve uglavnom odnese ono lepo što krasi naš svakodnevni porodični život.

Da do toga ne bi došlo, treba, dakle rešiti ko će upravljati finansijama u kući. Kao što vidite, to pitanje može biti mnogo važnije, nego što se to na prvi pogled čini.

I odgovor na ovo pitanje je vrlo kratak i jasan. Finansijama treba da upravlja onaj ko je – pametniji. Da pojasnimo, pametniji za finansije.

Dakle, onaj ko planira unapred ima prvi preduslov za dobro upravljanje finansijama. Pored toga, treba da ima još neke osobine, na primer, da malo i prištedi kad treba, ali podjednako kao sklonost ka planiranju je bitna i volja da se bavi novcem na dnevnom ili mesečnom nivou.

Ko će to biti – odluka je koju treba doneti zajednički. Nije pogrešno ni da partneri zajedno stave na papir šta žele da rade sa novcem. Dakle, da navedu kakvi su im prioriteti, koliki su mesečni prihodi, a koliki rashodi.

Kada se sve to lepo složi na papir – onda nema razloga za svađu.

To je trenutak kada se, možda, možete suočiti sa realnošću, jer može se desiti da neke stvari ne možete da priuštite. Nekome to saznanje može biti i malo neprijatno, ali je svakako manje neprijatno nego da dođete u problem kada shvatite da nemate dovoljno novca da pregurate do narednog meseca.

Zbog svega ovoga je važno da se partneri uvek dogovaraju kada je reč o finansijama u kući. Jer, dobro je poznato da – dogovor kuću gradi, a mi ćemo dodati da gradi i – kućne finansije.

Kada imate tu stabilnu bazu, posle je lako upravljati novcem, praviti i neke veće planove, možda i investirati. A kada su stabilne finansije, banke će vrlo lako odobriti i kredit. Ukoliko se odlučite za kredit, tu je uvek Kamatica savetnik, koji vam besplatno pomaže da nađete najpovoljnije kredite u ponudi svih banaka u Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac upravljanje novcem porodica kamatica savetnik dušan uzelac finansijska odgovornost finansijski savet lične finansije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana