Tekst objavljen: 11.09.2023 15:15        


Veoma često prijavljivana 'greška' kod iPhonea jedna je od njegovih veoma korisnih funkcija. Evo kako ona funkcioniše i kako je (ako želite) možete isključiti

Zašto iPhone prestaje da puni kada stigne do 80% baterije?


Korisnici iPhonea najčešće imaju prigovore na dve stvari – ako polome ekran i ako im se baterija 'čudno puni'. Problemi s baterijom uopšteno su poznat problem kod smartfona prie svega zato što se radi o jedinoj komponenti koja se s vremenom, koliko god telefon moderan bio, polako troši i propada.

Ako se vaš voljeni iPhone ne puni iznad 80 procenata, nemojte misliti da je vreme za posetu servisu ili zamenu uređaja. Velike su šanse da se namerno odupire punjenju zbog softverske funkcije koje su podrazunevano uključene.

Zato, ako telefon prestane da se puni na 80% baterije, to je najvjerojatnije zbog funkcije iOS-a pod imenom 'Optimized battery charging'. Njena namena je da spreči preopterećenje baterije i produži trajanje iPhonea ograničavanjem punjenja na 80 procenata.

Ako je ta funkcija isključena i telefon se i dalje ne puni preko 80 odsto, moguće je da je problem u pregrevanju baterije tokom punjenja. U tom slučaju softver će vam također ograničiti punjenje na 80 procenata, ali ne zato što štedi bateriju, već zato što ne želi da se pregreje. Ako je to slučaj, isključite iPhone i ostavite ga da se malo ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon 15 minuta uključite ga i punjenje će se verovatno nastaviti.

Čuvajte bateriju

Ipak, nemojte nikad stavljati telefon u frižider ili zamrzivač da biste ga ohladili. Iznenadne promene temperature će oštetiti bateriju, ubrzati njeno starenje i (u nekim retkim slučajevima) dovesti do njenog 'bubrenja'.

toprocentni kapacitet možda izgleda dobro, ali dugoročno rezultuje degradacijom litijum-ionske baterije. Što duže ona ostane potpuno napunjena ili prazna, to će njen kapacitet punjenja biti kraći. Zato, ako iPhone ostavite na punjaču tokom čitave noći, on će satima biti na 100 procenata, što će oslabiti bateriju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Da biste to sprečili, u podešavanjima postoji opcija koje zaustavljaju punjenje na 80 procenata sve do trenutka u kom ćete početi da koristite telefon. Veštačka inteligencija iPhonea uočitće vaš način svakodnevnog punjenja i pokušaće da prilagodi početak 'ostatka punjenja' pola sata ili sat pre, recimo, vašeg uobičajenog vremena buđenja.

Na taj načinse uređaj potpuno napuni kada je to potrebno bez punjenja čitavu noć. Ako vam to ide na živce i zbog bilo kog razloga želite da se vaš iPhone puni na sto procenata kada ga povežete na punjač, opciju optimizovanog punjenja možete isključiti.

Kako da isključite optimizovano punjenje na iPhoneu?

Optimizovano punjenje baterije omogućeno je na osnovu podrazumevanih podešavanja na iPhoneu, piše Makeuseof. Da biste ga isključili, pratite sledeće korake.

Idite uSettings > Battery > Battery Health. Isključite Optimized Battery Charging opciju. Odaberite jednu od dve opcije:Turn Off Until Tomorrow ili Turn Off (permanently).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
punjenje iphonea tehnički trikovi iphone pametni telefoni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana